Здравейте,
Смесете брашното, маята, солта и захарта. Ние изпозвахме брашно с вече добавена мая.
Добавете водата и зехтина и замесете меко тесто.
Извадете го върху набрашнена повърхност и го замесете за 5 минути с още 1-2 с.л .брашно. Върнете го в купата, намаслете леко със зехтин и го покрийте с кърпа.
Оставете го да втаса за час.
Загрейте фурната на 240ºС (220ºС с обдухване).
Запържете нарязания на полумесеци лук в малко зехтин за 5 минути, докато поомекне.
Нарежете на ситно листенцата от 1 стрък розмарин и ги добавете към лука.
Разбъркайте и след около минута свалете от котлона.
Оставете да се охлади.
Замесете втасалото тесто с половината лук, като добавите още малко брашно, ако е станало лепкаво.
Разделете тестото на две и го оформете като издължени правоъгълници.
Сложете ги в тавичка, покрита с хартия за печене и леко ги намажете с вода. С остър нож резнете тестото по дължина, а след това направете и плитки разрези отстрани, като шарка на лист.
Леко разтворете разрезите и притиснете в тях останалия лук, розмарина и чери доматите. Поръсете с морска сол и малко зехтин.
Оставете тестото да се надигне отново за около 15 минути и запечете за 15-20 минути до златистокафяво.
Добър апетит.