Путин посети детския лагер Артек в Крим, Украйна се изнерви

Руският президент посети анексирания през 2014-а полуостров Крим, съобщи ТАСС. Украинското външно министерство определи визитата на Путин като нарушение на държавния суверенитет и на териториалната цялост.

Официалната позиция на украинското МВнР е, че посещението е несъгласувано с Украйна и е в окупирана територия.

"Министерството на външните работи изразява решителен протест срещу поредното, несъгласувано с Украйна посещение на руска делегация начело с президента на Руската федерация на временно окупирана украинска територия - автономна република Крим." - се казва в изявление, цитирано от агенция "Униан".

Украинската страна обяви и че смята подобни посещения за "грубо нарушение на своя суверенитет, цинично и демонстративно пренебрежение към международните правни норми, включително устава на ООН, резолюциите на генералната асамблея на световната организация и двустранните и многостранните договори, с които са ангажирани Русия и Украйна".

Путин гостува и в небезизвестния детски лагер Артек, разположен на брега на Черно море. В реч пред децата, които са на ваканция там, президентът каза, че е лагерът преживял трудни времена, но се възражда като международен ваканционен център.

Селището е създадено като санаториум за болни от туберкулоза деца, но по-късно се превръща във ваканционен лагер, който посреща елита на пионерската младеж. През 2009-а Артек беше на ръба на фалита, но след анексирането на Крим Русия прави опити да го възроди.

Името на лагера Артек нашумя в България в навечерието на тазгодишната "Евровизия", когато стана ясно, че българският представител Кристиан Костов е участвал на детски песен конкурс в лагера и то през 2014-а - годината на анексиране на спорния полуостров.

По-късно от Службата за национална сигурност на Украйна обявиха, че забраната чужденци да посещават Крим без украинско разрешение е въведена на 4 юни 2015 година, тоест една година след посещението на Кристиан Костов на детския концерт на спорния полуостров.

Заради анексирането на полуостров Крим и нарушаването на териториалната цялост на Украйна, ЕС поддържа вече две години икономически санкции срещу Русия, които периодично се подновяват.

#1 1Sion1 25.06.2017 в 13:43:50

И кво ги интересува украинците обиколката на Путин из собствената му държава?!Любопитно ми е докога с тия мантри.Украйна, чисто народностно , отдавна трябваше да е на половината територия, от тази , която има в момента.Това, че пияницата Елцин и даде територия, която чисто исторически никога не е била населена с хохли, изобщо не е причина положението да остане същото.

#2 dedo adji 25.06.2017 в 14:35:44

.... временно окупирана украинска територия - автономна република Крим .... Временните работи обикновено траят много дълго. А автономията на Крим беше ликвидирана точно от киевското правителство, защо се сещат за нея сега? Преди три, а не преди две години кримците си върнаха автономията самоволно, след това решиха да я подарят на Русия. А Украйна да не се нервира толкова, още 30-40 години санкции, и Русия ще им върне Крим на тепсия. Само че дали ще има Украйна до него време?

#3 TheRock 25.06.2017 в 16:21:14

Скоро Русия ще върне Крим на Украйна, така както Турция ще върне Сев. Кипър на Гърция!

#4 dedo adji 25.06.2017 в 17:01:19

паве, а кога ще върнат Западните покрайнини? От щаба на нато не те ли осведомиха по въпроса?

#6 TheRock 25.06.2017 в 19:47:48

Дртако прост, това ли успя да измисли сенилната ти кратуна??? Мако, без значение, и Турция ще връща и Русия тоже! И двете империи няма да завършат 21 век в сегашният си вид.

#7 1Sion1 25.06.2017 в 21:46:44

Чакълчо, руснаците не са много по връщането.Еле па като говорим за изконно техни територии, за които са водили не една и две войни от векове насам.Кат заговорихме за империи обаче, смяташ ли че САЩ ще завършат 21 век запазвайки целостта си?!Щот аз се съмнявам.Оше един мандат на дефо Тръмпи и не само Калифорния ще иска да избяга.

#8 TheRock 25.06.2017 в 22:54:10

Крим е българска територия от над 1500 години! Но ти не си българин и няма как да ги знаеш тези неща. Българите са били депортирани от Крим през ВСВ от Сталин. Българин, който твърди, че Крим е руски си навлича проклятието на поколения българи избити и прогонени от руснаците.

#11 dedo adji 26.06.2017 в 16:38:55

А бе гледам, и павето и аз предсказваме, че Русия ще върне Крим, а някой ни натресал минуси и на двамата. Тоя някой какво, против връщането на Крим ли е?

Новините

Най-четените