Бърни Сандърс отново се кандидатира за президент на САЩ

Бърни Сандърс обяви официално кандидатурата си за президент на САЩ. Това ще е вторият опит на сенатора от Върмонт да спечели номинацията на Демократическата партия, след като през 2016 г. не успя да се справи в конкуренцията с Хилари Клинтън.

"Обещавам, че докато обикалям из страната, ще нося със себе си навсякъде ценностите, с които всички във Върмонт се гордеем - вярата ни в справедливостта, в общността, в политиката на активизма и обществените обсъждания на локално ниво", каза Сандърс в речта си пред общественото щатско радио при обявяването на кандидатурата си.

78-годишният сенатор се смята за един от водещите претенденти в особено оспорваната надпревара за номинацията на Демократическата партия, което - както отбелязва CNN - е забележително постижение за социалист, който до преди няколко години се смяташе за носител на протестния периферен вот. Днес Сандърс е един от най-популярните политици сред демократите, а идеите му за разширяване на здравното осигуряване и социалните помощи (както и въвеждане на безплатно висше образование) намират все повече гласност сред говорителите на партията.

Сандърс прекара последните няколко години в режим на продължаване на предизборната кампания от 2016 г., като разработваше своя мрежа от контакти с активисти и политически лица, за да събере по-широка подкрепа за евентуалния си втори опит за поход към Белия дом.

Активността на Сандърс обаче е подложена на критики от страна на част от Демократическата партия - недоволните го обвиняват за разпръскването на подкрепата през 2016 г. и подкопаване на доверието в Клинтън преди загубата й от Доналд Тръмп на 8 ноември.

Последната вълна от критики срещу него беше провокирана от обвиненията на бивши служителки в предизборния му щаб, които се оплакаха от сексуален тормоз от страна на свои колеги по време на кампанията през 2016 г. и от пасивното отношение на Сандърс спрямо жалбите им.

Сенаторът се извини публично за това, но обяви, че не е бил информиран за неправомерното поведение на сътрудниците си, защото "бил зает с това да обикаля из страната и да води кампанията си".

#1 Starija hush 19.02.2019 в 22:25:34

Готин пич е НО годините не му позволяват на такав и натоварен пост.Поне 10 години да беше по млад с по добро здраве имаше шанс.Идейте са му привлекателни за работническата класа.НО тия Червени Феодали с техната зверска диктатура направиха социализъма-държавния капитализъм най сташното чудовище на света.Боядисаха се за заблуда на масите.От Феодали станаха Народни вождове на пролетарията.Вече не им казваха феодални роби защото звучи обидно НО ги кръстиха работническа класа-пролетарият.На Държавния капитализъм му сложиха името социализъм демек не е капитализъм щом капиталис е държавата.Демек пременил се Илия а като се огледал пак с тия.

#2 Онуфрий 19.02.2019 в 23:22:57

Трябва да си голям оптимист, за да се кандидатираш на тази възраст за президент и то на Щатите. Ако на предните избори се беше явил вместо онази кокошка може би щеше да има някакви шансове. Едно трябва да му се признае на Сендърс и то е, че "изпра" думата социализъм, която допреди това беше мръсна дума там, а сега се ползва вече свободно. Според мен целта му е по-скоро да доизпере това понятие, отколкото наистина да става президент.

Новините

Най-четените