Сингапур накара Facebook да маркира "фалшива новина"

Facebook направи първата си стъпка за маркиране на публикации като "фалшиви новини" по искане на правителството в Сингапур.

Публикация в профила на местния новинарски сайт States Times Review, е маркирана от Facebook като "публикация, съдържаща клеветнически обвинения". Социалната медия посочва, че е задължена "по закон да уведоми потребителите си, че според властите в Сингапур този пост съдържа фалшива информация".

Добавката от модераторите е видима само на територията на Сингапур и е поместена под оригиналната публикация, чието съдържание не е редактирано.

Facebook, чиято азиатска централа се разполага именно в града, казва, че се надява властите да изпълнят обещанието да не засягат свободата на изразяване, а новоприетият закон срещу фалшивите новини ще бъде съпроводен с "премерен и прозрачен подход" при прилагането си.

Оригиналната публикация на States Times Review съдържа обвинения срещу правителството в опит за манипулиране на предстоящите парламентарни избори и арест на човек, подал вътрешна информация за предполагаемите намерения на властта.

От правителството на Сингапур отричат твърденията за задържан опозиционер и на свой ред обвиняват сайта в разпространение на клевети.

Първоначално, властите са опитали да принудят редактора на сайта Алекс Тан да коригира публикацията си, но той е отказал да изпълни заповедта на база на това, че е гражданин на Австралия и "няма да се съобрази с нареждания от чужди правителства". Втората стъпка на администрацията е била сезирането на Facebook с настояване за посочване на "коригираща бележа".

Законът за защита от онлайн фалшификации и манипулации на Сингапур влезе в сила през октомври. Той позволява на правителството да изисква от социалните мрежи премахването или поправянето на публикации, които смята за фалшиви или "противоречащи на обществения интерес".

Предвидено е и наказание от парична глоба и лишаване от свобода до 5 години за всеки, който бъде признат за виновен в произвеждането на подобно съдържание. Използването на фалшиви профили или бот-мрежа за разпространението му се наказва още по-строго.

Критиците на властите ги обвиняват в заплаха срещу свободното слово и възприемане на неконтролируема власт за заглушаване на опозиционни мнения.

Новините

Най-четените