Менделеев е създал периодичната таблица? Не точно...

Периодичната таблица на Менделеев - кой не я знае, кой не е стоял прав на дъската пред нея...

А тя успява да обедини в себе си научни проучвания, международна политика, почитание към героите в историята и стремеж към ясно подредена структура.

Формално погледнато, съвременната периодична таблица е систематично подреждане на известните на човечеството химични елементи.

Таблицата е организирана по определен начин, който показва хронологичната поява на химичните елементи като в същото време подрежда тези със сходни свойства. Елементите със сходни химически свойства са подредени един под друг в колони. С напредването на колоните от ляво на дясно атомите в елементите стават по-големи и по-тежки.

Тези вариации наблюдават и се опитват да подредят и обобщят в таблица Дмитрий Менделеев и още доста други учени. Въпреки това периодичната таблица не е толкова обективна, колкото звучи на пръв поглед. Кой заслужава признанието за изготвянето й също не е еднозначен въпрос. И къде в създаването й се преплитат политиката и науката?

В периодичната таблица например има елементи, които носят имена на нации.

Два елемента са кръстени на Франция - франций и галий. По един е кръстен на Япония (нихоний), Германия (германий) и Полша (полоний). Скандинавците имат скандинавий, московий и дармщадий почитат съответните градове. Едно шведско селище - Ютерби - дава името на четири елемента - тербий, итербий, ербий и итрий.

Редица други места и хора също са си запазили своите малки квадратчета в таблицата, понякога не без ожесточени спорове.

Сред елементите, кръстени на хора, е и менделевий под номер 101 - име, което почита Дмитрий Менделеев. Група учени от Бъркли, която през 1955-а открива химичния елемент, пренебрегва самодоволството си и решава да почете руския химик за това, че е създал периодичната таблица.

С напредването на Студената война обаче те трябва да убедят Айзенхауер да отделят една клетка в таблицата за Менделеев.

Защо обаче Менделеев? Той ли е открил периодичната таблица? Не точно...

През 1869-а Менделеев публикува документ, който организира тогава известните елементи по логичен и систематичен начин. Не само това - руският учен смело предсказва появата и на нови елементи. В началото на 70-те години на XIX-ти век следват няколко научни труда, които допълват първообраза си и демонстрират дълбокото уважение към създаването на таблицата.

Менделеев, таблицата му и изследванията му привличат огромно внимание и ускоряват прогреса на науката и на общото разбиране за същността на химичните елементи и връзката между тях.

Но вдъхновението и данните, които помагат на Менделеев да достигне до откритието си, се дължат до огромна степен на негови предшественици и съвременници като Амадео Авогадро, Станислао Каницаро и Йохан Волфганг Дьоберайнер.

В края на конгрес по химия в Карсруе през 1860-а например на присъстващите е раздадена книга на Каницаро за теглото на атомите в отделните елементи.

Менделеев присъства на този форум и трудът на Каницаро му помага да организира елементите в своята таблица през 1869-а. Тя съдържа 63 химични елемента, които той е подредил според химичните им свойства и теглото им.

Само че година преди това редица учени, сред които Уилям Одлинг, Джон Нюландс и Густавус Хинрих, се опитват да подредят елементите в някакъв ред. Нюланд, както и Менделеев, предвижда появата и на нови химични елементи.

Учен на име Лотар Мейер, вдъхновен от Каницаро, също съставя своя таблица и то доста подобна на тази на Менделеев. Тя обаче е публикувана няколко месеца след тази на руснака и, както се и очаква, между двамата възниква жесток спор за автентичността.

Заслужава ли тогава Менделеев признание за създаването на невероятна за своето време таблица, за напредъка в разбирането на това как се свързват атомите във вещества, за смелите си предсказания за появата на нови елементи? Категорично да. Но големите победи могат да са заслуга на повече от един герой, а появата на периодичната таблица е една такава особена победа.

Трудът на Менделеев не е нито началото, нито края на химическата наука и подредбата в нея.

Някои елементи в таблицата му не са правилно поставени, схемата е незавършена, някои от неговите предвиждания също са непълни. Групата на така наречените благородни газове например е открита през 1890-а, но руският химик не я е предвидил. Дори ученици по обща химия лесно могат да забележат и други недостатъци.

Накратко, приносът на Менделеев е впечатляващ, но недостатъчен. През 1892-а и той, и Мейер са наградени с медал за откритията си в областта на "периодичната връзка между атомните тегла на елементите". Съвместната награда се посочва като доказателство как е била високо оценена подредбата на вече познатите елементи от Менделеев и Мейер, а не предсказанията им за откритието на нови.

Но в науката, както и в политиката, често е по-важно да си лаконичен, а не точен.

Затова обикновено казваме, че Менделеев е създателят на периодичната таблица.

На Мейер е кръстен клас от минерали, а на Менделеев е кръстен цял един химичен елемент в периодичната таблица.

ООН и привърженици на науката по целия свят тази година отбелязват юбилея от създаването на чудния химически труд и възможностите, който той предлага и ще продължава да ни предлага.

#1 ImaIma 09.02.2019 в 18:51:52

Нещо от сорта на Колумб, но той май настина не е открил първи Америка.

#2 gothic 09.02.2019 в 19:25:29

"...но той май настина не е открил първи Америка." Да уточним нещо. Какво значи "открил"? Означава, че е направил нещо публично достояние. Наистина, викинги са достигали бреговете на Америка доста преди Колумб, но някой разбрал ли е за това? Така че точно Колумб е открил контитента, но е мислел до последно, че това е Азия. И името му се дължи на Веспучи, който е доказал, че това не е азиатският, а съвсем друг континент.

#3 Harry 10.02.2019 в 00:21:41

Периодичната таблица на химичните елементи е световно признато откритие на Д. И. Менделеев! Никой сериозен учен не го е оспорил! А някой нещастен русофоб се излага, пишейки глупости, за да си заработи доларите от САЩ!

#4 Kenny McCоrmick 10.02.2019 в 14:33:25

Хари, можеш ли да ми обясниш тогава защо на всички западни езици се казва "Периодична таблица", а само в България май й викаме Менделеева?

#5 Богдан 10.02.2019 в 19:56:04

По същата причина казваме "Руска салата".

#10 Kenny McCоrmick 11.02.2019 в 21:19:05

Абсолютно никога, ама никога не съм чувал някой да употребява словосъчетанието "Менделеева таблица" - нито на английски, нито на френски, нито на немски. Ама никога за всичките тези години общуване с европейци. Брех...

#12 dedo adji 12.02.2019 в 15:18:01

Палмичке, уж се пишеш гнуслива, ама много си падаш по търкане на сополи. И какво стана със страхливците?

#15 Dox 12.02.2019 в 17:47:07

Що за дивотия ни се предлага чрез горния текст? И що за "медия" е тази, ъ-ъ-ъ ... "Дъ Конверсейшън"? Налице е голям зор да се оклепа пак Русия, независимо как, за какво и с какво. Но нека да поразсъждаваме малко върху текстчето по-горе: Значи, до голяма степен на Менделеев помогнали Авогадро, Каницаро /тоя пък за първи път го чувам/ и Дьоберайнер /и тоя също/. Ами че то винаги е така. Всеки учен използва натрупаните до момента знания, които се дължат на други преди него. Нютон е казал: "Ако аз виждам по-далеч, то е защото съм стъпил върху раменете на гиганти". Можем ли тогава да попитаме: Всъщност Нютон ли е формулирал законите на термодинамиката във физиката? И да отговорим - Не точно ...? Година преди Менделеев трима се опитали да подредят елементите "в някакъв ред", а един даже предвиждал и появата на нови. Чудесно, ама подредили ли са ги? А пък това, че схемата му била незавършена направо си е за смях. Тя и до ден днешен е незавършена, а още тогава Менделеев е оставил празно място за нови елементи. А нови елементи /доколкото знам/ се откриват /изолират/ вече при определени условия - температура, налягане, вакуум и пр. А Кенчето не е чувал словосъчетанието "Менделеевата таблица", защото общува само с европейци, а те не говорят старобългарски /разбирай - руски/. Освен това, европейците в случая постъпват така, както и ние с македонците, по определени въпроси. Но, Кенчето много други неща не е чувал и едва ли ще чуе.

#16 Kenny McCоrmick 12.02.2019 в 18:33:35

"Значи, до голяма степен на Менделеев помогнали Авогадро, Каницаро /тоя пък за първи път го чувам/ и Дьоберайнер /и тоя също/" - това е по простата причина, че най-вероятно си учил в някой теЙникум, в който са те учили как да държиш химикалката с една ръка и да пишеш хиксове, нули и тикове. Няма как в подобна институция да ти обяснят кои са Каницаро и Дьоберайнер. Което обяснява и възгледите де.... А ти как би обяснил, че никой не казва на тая таблица "Менделеева"? Наистина ли мислиш, че е от чиста русофобия? Що па от точно тия европейци съм чувал Иля Франк и за Капица? Ама ти и за тях сигурно не си чувал, извинявай. Това са руски учени, които из Европата, която не говорила еди-какво-си, се говорят непрекъснато. Ама у тейникума - сложно...

#17 Nikkor 12.02.2019 в 18:58:55

Просто е. Няма как Менделеев да я е създал, понеже е руснак. Нал тъй?

#18 Dox 12.02.2019 в 19:40:48

Кенчо, Ма ай не се дуй толкова бе мойто омче. Откъде си пък толкова сигурен, че "никой" не казвал на тази таблица "Менделеева"? Аз например, я наричам така. Познатите ми също, родителите ми и те, техните приятели /един от които още е преподавател във ВУЗ/ и те. За да кажеш "никой", първо трябва да си говорил с всичките 7-8 милиарда на планетата, пък тогава да се изхвърляш. Колкото до теЙникума - късметлия си. Ако трябваше да учиш в такъв теЙникум днес, зор щеше да видиш - не само да го завършиш, ами въобще да те приемат.

#19 Kenny McCоrmick 12.02.2019 в 20:21:25

Ама, момче, ти можеш да й викаш и "Доксовата таблица", ама то не е баш тъй и няма и да бъде. Или "Таблицата на малкото пони". Като ти гледам познанията за химия и физика, на тебе такива трудности не ти трябват въобще. Но аз пак питам - как тъй само у България, което логично включва и на Докс родата, викаме "Менделеева", па никой у тоя заспал Запад не ще? Как така същият заспал Запад е признал маса руснаци, па за Менделеев се е запънал като магаре на мост? За мен е по-логично да кажат, че Иля Франк нищо не е направил.

#22 Dox 12.02.2019 в 21:58:27

- Изказване...... Сър,. - На кого? - Ами .... на Трънка ГлОгинова...... Сър. - О! Да, благодаря, Мортимър! Ъ-ъ-ъ-ъ, би ли ми сипал още малко бренди .. Да, благодаря!

#23 dedo adji 13.02.2019 в 01:49:54

Кенчето не било чувало от западняци за менделеевата таблица. А ти къде слушаше, кенче? В кол центъра, на сбирка на НПО-то или на гей парада? ... Как така същият заспал Запад е признал маса руснаци, па за Менделеев се е запънал като магаре на мост? ... Западът признава и Менделеев и Павлов и Басов и Прохоров и други. Назлъндисва се за Попов, вместо него признава Маркони. Ама касиерките в Кауфланд не са чували за тях.

Новините

Най-четените