Любимите български филми, за които няма да гласувате

Вие гласувахте ли за своя любим български филм? От началото на месеца зрителите на БНТ имат възможността да го направят - форматът се казва „Лачените обувки на българското кино", посветен е на 100-годишнината на седмото изкуство у нас и ви дава възможност да изберете кой е филмът на столетието.

В първото от серията предавания във формата вече бяха представени стоте ленти, участващи в класацията, до която се стигна при старта на проекта през септември 2014 г. Тогава беше изготвен списък от 425 заглавия, някои от които предложени и допълнени от зрителите. Чрез онлайн вот броят им беше сведен до тези сто, за които зрителите могат да гласуват до 18 март.

При цялата субективност на едно такова начинание, в списъка са попаднали наистина изтъкнати и обичани български филми - „Козият рог", „Крадецът на праскови", „Авантаж", „Лачените обувки на незнайния воин", обичани комедии като „Топло", „Специалист по всичко", „Опасен чар" и „Оркестър без име".

Тъй като 100 не е малка цифра, в списъка са намерили място и някои малко очаквани заглавия, за които иначе нямаше да си спомним („Аз, Графинята", „Бариерата", „Дом за нежни души", „Екзитус", „Съседката", „Патилата на Спас и Нели", „Хотел „Централ").

Застъпено е и по-новото българско кино със заглавия като миналогодишния „Живи легенди" на Ники Илиев, „Отчуждение" на Милко Лазаров от 2013 г., „Подслон" от 2010 г. Място в списъка намира и чисто новият „Урок" на режисьорското дуо Кристина Грозева - Петър Вълчанов, който тъкмо обра наградите на София Филм Фест 2015 и направи силно впечатление на още няколко световни фестивали.

Резултатите от зрителския вот така или иначе ще бъдат обявени в предстоящия уикенд, но тук ние се съсредоточаваме върху филмите, за които няма как да гласувате. Става въпрос за липсващите заглавия в „Лачените обувки на българското кино" - тези, които по една или друга причина не са попаднали в топ 100, но това не им пречи да са сред най-хубавите български филми от далечното и близкото минало.

Разбира се, към тях могат да бъдат добавени още доста, с уговорката, че идеята на класацията е да съдържа само пълнометражни игрални филми, което изключва присъствието на най-хубавите български сериали като например „Записки по българските въстания", „Адаптация" и „На всеки километър".

#1 тинчо 17.03.2015 в 15:54:06

Леле майко, че и татко. Джулай? Джулай и добър филм. Тая посредтсвена шитня може да бъде в топ 100 само ако имаме правени 20-30 филма въобще. Вземете се в ръце малко бе. Киното е магия бе, не ви е срам. С такива нереални оценки за това, къде ни е киното ще произведем качествен филм след около 2000 години.

Новините

Най-четените