Новите филми, които вдъхват живот на добрата стара кинолента

Светът може да става все по-дигитален, но това не означава, че киното се е отказало от добрата стара целулоидна лента. Много режисьори, сред които и някои от най-големите имена в Холивуд в момента - от Куентин Тарантино до Кристофър Нолан, предпочитат да снимат именно на такава, вместо да разчитат на изцяло дигитален запис.

За щастие на тях и всички почитатели на класическия вид на филмите, лентата ще продължи да живее още няколко години. Петте най-големи студия - Disney, Warner Bros., Paramount, NBCUniversal и Sony, са подписали нови сделки с компанията Kodak, която произвежда лента.

Това съобщиха самите Kodak без да разкриват за какви количества кинолента са сделките. Предните такива сделки бяха сключени между компанията и големите студия в началото на 2015 г. Около година и половина преди това Kodak беше застрашена от фалит и към онзи момент заявките за лента бяха спаднали заради все по-разпространеното снимане в дигитален формат.

Самите споразумения обаче имаха за цел да гарантират, че Kodak ще продължи да създава кинолента и занапред, и бяха постигнати и благодарение на усилията на режисьори като Нолан, Тарантино и Джей Джей Ейбрамс.

Предполага се, че новите сделки ще гарантират на Нолан и компания, че ще има как в близко бъдеще да продължат да снимат филмите си така, както са го правили други кинотворци десетилетия наред. А това е добра новина и за всички киномани-традиционалисти, които държат на класиката.

В галерията можете да видите някои от най-големите филми на 2019 и 2020 г., които бяха или ще бъдат заснети на кинолента, а не дигитално.

Новините

Най-четените