Необичайните екшън-герои

Екшънът не би трябвало да е сложен жанр - избираш главен актьор, на когото публиката да може да симпатизира, избираш възможно най-несимпатично изглеждащите актьори за "лошите", караш героите им да направят нещо лошо на добрия и след това показваш как той ги избива един по един.

Тази стара формула работи и до днес - пример е успехът на "Джон Уик" с Киану Рийвс. Колко лоши неща могат да се случат заради едно убито куче, а?

И все пак когато човек каже "екшън-звезда", най-често не си представя някой с габаритите и излъчването на Киану, а актьор с по-груби черти и по възможност повече мускули, за да може да носи по няколко картечници едновременно.

Вижте класиците - Шварценегер, Сталоун, Лундгрен... Ако мускулите не са налице, нужна е поне физиономията на лошо момче, ала Джейсън Стейтъм.

Странното е, че понякога в екшън-жанра пробиват актьори, които никак не се вписват в този калъп. Визуално те са по-подходящи за драма или комедия (т.е. да те разплачат със сълзлива история, със смешки или в лошия случай с некадърна игра). Мускулите никакви ги няма, а понякога косата също е започнала своето предсрочно пенсиониране.

Въпреки това им се получава и макар да приличат на квартални чичковци или сладникави разбивачи на сърцата на тийнейджърките, те все пак се добират до екшън-роли.

Хей, на някои даже им се получава! В галерията ще видите някои от най-необичайните екшън-герои, които Холивуд за добро или зло е предлагал на зрителите.

В коментарите споделете кои според вас са най-нетипичните актьори, участвали в екшъни, и дали им се е получило.

#1 e-mil 21.11.2018 в 17:00:09

Нарича се актьорство. Когато актьорът играе горе-долу прилично и когато филмът е заснет, и монтиран добре, зрителите ще го възприемат без значение как изглежда героят. Спомнете си че Брус Уилис в началото на "Умирай трудно" приличаше на обикновен оплешивяващ зидаро-мазач, след началото на стрелбата заприлича на уплашен зидаро-мазач, а ролята му сега е класически образ. https://www.youtube.com/watch?v=qy3AThjM7SI Киното отдавна надрасна мълчаливите мъжкари с груби лица като Джон Уейн и Клинт Истууд. Днес филмите са много по-близо до реалността (изключая супергероите). Дори и слабите, клиширани филми са по-близо. Например Джеки Чан отдавна не е онзи атлетичен боец отпреди 40 години. Сега е кротък и плах смъртоносен чичко. https://www.youtube.com/watch?v=K_24BkK829c Така че не е чак толкова необичайно. Публиката отдавна вече не очаква да гледа само канари като Скалата или красавци като Том Круз. Очаква да види също образи, които приличат на нея. А те как изглеждат? Хвърлете един поглед върху обикновените лица на бивши тюлени! 90% от тях няма и да забележите на улицата. https://google.com/search?q=ex-navy+seal&tbm=isch Ей този кръглолик финландски селянин Симо Хаюха беше един от най-ефективните снайперисти на 20 век. Убил над 500 души. https://storage.googleapis.com/assests/uploads/verdict/panjury_1483553629.jpg За този сибиряк с темерутското лице се смята, че е бил още по-смъртоносен. Михаил Сурков по съветски данни е убил над 700 души. http://soviet-aces-1936-53.ru/snipers/abc/s/surkov1.jpg Ей този добряк с извинителната усмивка се смята за най-ефективния американски снайперист - Карлос Хаткок. https://i0.wp.com/plutarchproject.com/wp-content/uploads/2018/08/2.jpg http://en.protothema.gr/wp-content/uploads/2017/06/s15.jpg А ей този космат тутманик пък е смъртоносен иракчанин. Абу Тасин ал Сали е участвал в 5-6 войни за последните 40 години срещу Израел, Иран, Кувейт, САЩ и накрая срещу ИДИЛ. Колко е убил не се знае - само в последната си война е уцелил над 350. Воюва чак до смъртта си миналата година. https://www.youtube.com/watch?v=sInofrqKhH4 Аз не бих се осмелил да кажа, че лицата им са необичайни за екшън. Да гледаш как такъв човек работи може да е много по-смразяващо, отколкото да гледаш напудрен филм. Но и напудрените филми вече не са толкова много, колкото преди.

#2 Дракон с кисело зеле 21.11.2018 в 18:21:41

Лиъм Нийсън ли е направил "рязък завой към екшъните" напоследък? Хайде да му погледнете филмографията. Остави, че в средата на деветдесетте игра главната роля в екшъна "Роб Рой", после пък игра майстор на бойните изкуства в "Междузвездни войни: Епизод 1", остави, че осемдесетте години е играл грамаден варварин с брадва в "Крул". Това не е съвсем случайно, между другото, в тийнейджърските си години е бил шампион по бокс. И какво точно е нетипичен за екшън герой външен вид? Като говорим за Нийсън - висок почти два метра, атлетичен и мускулест, с дълбок и дрезгав глас... Толкова ли се различава от Клинт Истууд или, де да знам, Харисън Форд? А Никълъс Кейдж си беше екшън звезда деветдесетте години в горе-долу същата степен като Брус Уилис. По отношение на коментара ви за Орландо Блум - вземете погледнете една снимка на Ерол Флин, примерно. Орландо Блум имам чувството, че се беше засилил в неговата посока по едно време, с толкова много роли, в които размахва меч. А Дейвид Хаселхоф изглежда точно като Ник Фюри от комиксите, просто филмът беше малоумен. Хаселхоф е телевизионна екшън звезда и от преди "Спасители на плажа", бтв.

#3 Spider 21.11.2018 в 19:51:45

Е той автора го е гледал само като Оскар Шиндлер явно. Това че както каза Дракона с Зелето, Лиъм Нийсън е бил боксьор, а да добавя и аз - човека e израснал по време на The Troubles в Северна Ирландия. Та пича си е корав. Другите - Ник Кейдж явно е искал да е екшън звезда, след Leaving Las Vegas и Raising Arizona. Хаселхоф си е ТВ актьор, а преди да е Мич с Буя и кака Памела, съм го гледал и в 1-2 епизода на Knight Rider - това че комиксов сериал през 90-те не потръгва е просто нормално. Джордж Клуни в Миротворецът и Тримата крале си беше доста добър. Виго Мортенсен и Орландо Блум пък не съм ги гледал в много филми.

#4 http 21.11.2018 в 21:56:58

Виго Мортенсен си е актьор отвсЕкъде, нищо че аФтора е гола вода в сферата на киното и го доказва с тази смотана копи/пейст статия.

#5 deaf 21.11.2018 в 22:48:03

Най-необичайният екшън-герой е Прианка Чопра от сериала "Куантико"! Била е мис Индия,а после и мис Свят! Иначе - боже колко е красива тази Чопра!!!

Новините

Най-четените