Още 22 велики китарни рифа (Част 2)

По какво се познава истински великия китарен риф? Вероятно всеки различен китарист ще има своя си представа за това. Общото, което може да се открие обаче е това да бъде запомнящ се - да придава характерност на песента, така че тя да се отличи в цялото музикално море.

Те придават отразяват стила на китариста, който ги свири (и който ги е композирал) и придават специфичното звучене на дадена група. С други думи и те са първото нещо, за което се сещаш, когато чуеш за някоя известна (рок/метъл) песен.

Истината е, че великите китарни рифове са много повече от само 20. Преди време в един приятен следобед, изпълнен с много музика, успяхме да подберем галерия с някои от най-запомнящите се китарни мелодии, които си заслужава да бъдат отличени.

И, разбира се, пропуснахме някои наистина значими парчета.

Затова сега се реваншираме с още 22. Те са подбрани така, че 1) да са наистина известни и запомнящи се; 2) да звучат яко и 3) да не повтарят изпълнителите от предишната галерия, за да не се забиваме в едни и същи любими групи (това с уговорката за 2 малки изключения, които ни бяха особено на сърце).

В галерията можете да видите на кои песни и рифове се спря изборът ни този път. В коментарите можете да добавите своите предложения, които не са попаднали тук или в предишната ни галерия.

#1 dedo_goshko 05.03.2019 в 10:07:22

За да не повтарям колегите от предходната статия /не мога да отворя Ютуб линковете от офиса / бих добавил само като хитове: Whitesnake - Still of the night Kansas - Carry on wayward son Kiss - Destroyer Deep Purple - Burn Marillion - Market Square Heros Rainbow - Man on the Silver Mountain Jethro Tull - Too Old To Rock'n'roll, Too Young To Die! и много други П.С.: Само да направя една вметка за Eagles - Hotel California /групата е осъдена от моята любима група Jethro Tull, тъй като композицията на Орлите повтаря 8 последователни акорда/тона на песентна на дедо Йън Андерсън и компания We Used To Know от албума им Stand Up от 1969г., а песента на Ийгълс е от 1975г./. Самият Йън Андерсън в няколко интервюта "благодари" на Ийгълс, тъй като сериозна част от приходите на песента са изплатени на Джетро Тъл

#2 dedo_goshko 05.03.2019 в 10:25:33

Само да добавя и Def Leppard - Pour Some Sugar On Me /невероятно тъп текст върху страхотен риф и мелодия / Reef - I Would Have Left You /малко популярна, но много силна група, според мен! / Midnight Oil - Beds are burning / Power and Passion / Blue Sky Mine Faith No More - Epic / Falling to Pieces Frank Zappa - Dirty Love Red Hot Chilli Peppers - Blood Sugar Sex Magic Bon Jovi - You Give Love a Bad Name / Bad Medicine / Wanted Dead or Alive Scorpions - Rock You Live a Hurricane / Blackout

#3 Stormbringer 05.03.2019 в 13:20:47

Не смятам за удачни всички избрани рифове, но от друга страна съм наясно, че няма как да се угоди на всички вкусове с такъв вид колекции, така че не мисля да критикувам. Има обаче две песни, които според мен задължително трябваше да бъдат включени: https://www.youtube.com/watch?v=fTTsY-oz6Go https://www.youtube.com/watch?v=egMWlD3fLJ8

#4 iwan_petrow7 05.03.2019 в 13:58:34

47 предложения за велики китарни рифове и нищо от Битълс ?! Не са ми личните фаворити, но категорично (и общопризнато) представляват най значимия жалон, в развитието на рок и популярната музика. Докато преглеждах по ред песните, не можех да повярвам, че не се споменават Кридънс (вероятно групата с най-безспорния усет към хитовото звучене, в цялата рок история) ... , все пак на предпоследния слайд "изникна" Fortunate Son ;) Също така смятам за пропуск в подобна класация, отсъствието на една цяла деноминация в рок музиката, като пънка, на който трудно може да се предявят претенции за излишна усложненост на музикалната "тъкан", но завладяваща, първична енергия и популярност има повече от достатъчно, за да бъде отбелязан в подборката. Ето и от мен предложение за изключителен китарен риф ... без да отварям дума за партиите на останалите инструменти ) : https://www.youtube.com/watch?v=Gk-iWj_a-68

#5 SeaWalker 05.03.2019 в 17:35:35

И аз имам предложение! Леко, семпло, велико... https://www.youtube.com/watch?v=Nvmkaw_ZQxM

#6 Дракон с кисело зеле 05.03.2019 в 18:46:55

Повторили сте Metallica Както и да е, класация за китарни рифове без "Breaking the Law" на Judas Priest е като класация за композитори без Моцарт.

#7 скучко 05.03.2019 в 18:57:06

Има една група от средата на 70-те, "Джорди" (Geordie). Там прохожда Браян Джонсън (днес AC/DC) . Издадоха един албум " Хоп ю лайк ит" (Надяваме се да Ви хареса) . Потърсете го, има го и в Spotify.

#8 SamVaims 05.03.2019 в 21:01:11

Повторили сте Metallica. Ами то и да ги почетвъртят, пак ще бъде малко.

Новините

Най-четените