"Тази песен е моя!" - 10 изпълнители, обвинени в плагиатство

"Stairway to Heaven" - емблематичният хит на Led Zeppelin - е оригинал.

Това е окончателното заключение на съдебните заседатели към Апелативния съд на щата Ню Йорк, който разглеждаше обвинения за кражба на интелектуална собственост. Делото е заведено от друга рокаджийска банда на име Spirit, според които легендарният хит на Zeppelin е копие на тяхната песен "Taurus" от 1968 г.

Процесът започва още през 2014 г., когато журналистът Майкъл Скидмор и басистът на Spirit - Марк Андес - внасят съдебния иск.

Според тях китарният риф в "Stairway to Heaven" копира този от "Taurus", а при първо прослушване на двете парчета мелодията действително звучи доста сходна. Две години по-късно и десетки слушания от страна на съдебните заседатели и идва решението, че песните са подобни, но в никакъв случай не може да става въпрос за кражба.

Адвокатът на Скидмор и Андес е меко казано недоволен от това заключение и обжалва съдебното решение. Той изготвя нови 90 страници доклад, в които внимателно разглежда тоналността и последователността на нотите и в двете песни, за да докаже тезата си за нарушение на авторските права.

Този март месец обаче Апелативният съд излиза с крайно решение, което е категорично - Led Zeppelin не са откраднали мелодията на песента.

За да се докаже твърдение за кражба на интелектуална собственост, съдът разглежда различни фактори, включително и това дали предполагаемият нарушител е имал достъп до оригиналния авторски материал. Все пак "Taurus" е от 1968 г., а "Stairway to Heaven" - от 1971 г.

Тъй като действието обаче се развива далеч преди нашата дигитална ера, съдебните заседатели преценяват, че такъв достъп е бил практически невъзможен, а след края на тази сага адвокатът на Led Zeppelin отбеляза, че е изключително доволен от решението на съда и от изхода на делото.

Рок динозаврите обаче не са единствените, които са били нарочени, че нарушават нечии авторски права. Някои от споровете стигат до съдебната зала, други се решават със споразумения извън нея, трети така и не се стигат до такъв етап.

В галерията ще видите десет случая, подобни на този на Led Zeppelin, при които популярни изпълнители са били обвинени в безсрамно плагиатство.

#1 popleta 10.03.2020 в 22:01:22

Пикльовци разни искат да намажат от славата на Лед Зеп

#2 futureless 10.03.2020 в 23:07:53

popleta, харесвам Led Zeppelin, но това не променя факта, че огромна част от най-известните им парчета всъщност са кавъри на чужди песни. Виж само за какво иде реч: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Led_Zeppelin_songs_written_or_inspired_by_others Каквото и да е решил съда, за всекиго е ясно, че началният риф на "Stairway to Heaven" e "вдъхновен" от Spirit, с които Led Zeppelin дори са имали съвместно турне.

Новините

Най-четените