Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Не ставайте от трапезата на Бъдни вечер

На Бъдни вечер ястията трябва да са постни...Всичко от плодове и зеленчуци ще свърши работа
На Бъдни вечер ястията трябва да са постни...Всичко от плодове и зеленчуци ще свърши работа

Наричат Бъдни вечер още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден приключват четиридесетдневните Коледни пости, започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила, но за това съобщила на другия ден. На Бъдни вечер важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.

Бъдникът е специално избрано тригодишно право дърво. Според народните поверия бъдникът поддържа през цялата година огъня в огнището.

Обредните хлябове са три вида. Първите са посветени на Коледа, вторият вид - на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав.

Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид, но само от растителен произход. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита с пара.

До трапезата нашите прадеди са поставяли различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп.

Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер.

При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите (починал близък или роднина). През нощта софрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря.

Помнете, на Бъдни вечер през нощта небето се отваря - каквото си пожелаете или помолите, има голям шанс да се сбъдне

Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очаквана реколта, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящ брак.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата с дрянови пръчки

За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

 

Най-четените