Брюксел: 44 на сто от българите живеят в лишения

Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни, предаде БНР.

В България пет пъти повече хора от средното за ЕС търпят сериозни материални лишения, гласи представен днес анализ на социалната ситуация в общността, в който има специален раздел за нашата страна.

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България.

Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства.

85% от месечните доходи на домакинствата отиват за покриването на основни нужни, 44% от хората у нас търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.

България е най-бедната страна в Европейския съюз - 49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Заедно с Италия, Испания, Гърция и Кипър България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля над 20%. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло.

В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Негативната картина допълват и неблагоприятните демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза - 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.

Как плащат в Германия и у нас

Почасовото заплащане в германските частни фирми през 2012 г. е било средно около 31 евро. Това сочат данните на федералната статистическа агенция Дестатис.

От гледна точка на нивото на разходите за труд Германия се нарежда на осмо място в ЕС, съобщава в. "Берлинер моргенпост".

Работодателите в германския частен сектор са плащали 32% повече от средното почасово заплащане в ЕС, но с 11% по-малко в сравнение с Франция.

Швеция е страната с най-високо заплащане - 41.90 евро на час. България се нарежда на последно място с едва 3.70 евро. Не е ясно откъде са взети данните за България, при положение, че минималната работна заплата е 310 лева.

#1 John Smith 26.03.2013 в 15:13:43

И какво???Констатирали ЕК ще си го премести в другият крачол... Тва е национална катастрофа, а не "тревожно".

#2 DonTsetsi 26.03.2013 в 15:57:25

Пак бием всички рекорди. Както казаха някои наши управляващи, Европа трябва да вземе фискалната ни политика за пример. Да се учат от чуждите грешки...

#3 obscurity 26.03.2013 в 17:18:58

Не знам дали забелязвате, но подобни статии излизат поне 1 път на месец от различна организация правеща такъв извод. Или тези организации до една са малоумни да пускат такива неща толкова често или медиите просто си търсят повод за генериране на трафик . За реална промяна в тези неща се искат години, дори да работехме върху това, а те го наливат всеки месец в новинаркият поток...Храни там хейта и тва е

#4 pepe 27.03.2013 в 09:20:46

Не, драги obscurity, тези организации са просто статистици. Не са малоумни. Що се отнася пък до медиите, които публикуват въпросните статистики /правейки ги "достояние на народа"/, първо - в случая става дума за главната европейска статистика, така че това, което са установили трябва /подчертавам трябва/ да става "достояние на народа", второ - ти с какво предлагаш да заменят тази информация, с приказки за розови понита ли? Трето - за промяна може и да са нужни години, но пък е съвсем крайно време тя да започне.

#5 Чинчифон 27.03.2013 в 11:50:37

Този факт отново ли ще бъде оставен без последици за ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ и фюрера на тази партия?А уж имаме Конституционен съд,Прокуратура,че и цяла съдебна система.Все пак 44% са предостатъчни за геноцид!А пък ГЕРБ...си редят листи

Новините

Най-четените