Христосков отрече понижаване на пенсиите догодина

Социалният министър Йордан Христосков отхвърли варианта пенсиите догодина да бъдат намалени заради дефлацията. Пенсиите трябва да се индексират по т.нар. швейцарско правило - с 50% ръст на инфлацията и 50% ръст на средния осигурителен доход. Очакваната дефлация до края на годината е около 1%, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход ще бъде около 4.8%, обясни той. „Така че, ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", посочи Христосков.

Той каза още, че работодатели и синдикати са договорили по-високи минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите. Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто. Христосков ще наложи същия процент и в дейностите, където няма споразумение.

По думите му ефектът от договореното ще бъде 36,2 милиона допълнително във фондовете на общественото осигуряване.

„Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто", каза Христосков пред БНР. Според социалния министър 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения минимален осигурителен доход по икономически дейности.

Новините

Най-четените