Църквата се вдигна срещу бог Аполон

Църквата въстана срещу езичеството, привидяло й се в бронзовата статуя на бог Аполон, която ще издигнат догодина в Созопол. Намерението е тя да стои на входа на пристанището в началото на лятото - т.е. на старта на сезона.

Намерението на общинската управа в Созопол отново да вдигне статуята, която е била в древността на входа на пристанището, беше срещната на нож от сливенския епархийски съвет. В изявление на съвета до медиите, подписано от председателя му митрополит Йоаникий, се посочва, че това е опит да се възроди култът към езически бог.

Бронзова 13-метрова статуя ще е символът на Созопол и ще се издигне на входа на пристанището за остров Свети Кирик. Решението беше взето на заседание на общинския съвет преди дни.

Статуята ще струва около 500 0000 лева, като част от парите ще бъдат заложени в бюджета за 2011, а останалите ще бъдат дарения.

Според владиката и членовете на съвета обаче това е антиправославен проект, който ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на Созопол и неговите жители. Сливенският епархийски съвет призовава православните християни от Созопол да се противопоставят и да не допускат изграждането на статуята.

Те заявяват, че Созопол вече 2000 години е традиционно християнски град, чието население няма нищо общо с древния езически полис Аполония Понтика. Владиката и членовете на съвета дори определят решението на общинския съвет като кощунство спрямо светците - покровители на града.

"Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 години, да се възражда култ към езически идоли. Сравнението на кмета г-н Рейзи, че с изграждането на статуята на Аполон Созопол ще заприлича на Рио де Жанейро и Барселона, е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог", възмущават се свещениците.

#1 MacAllister 29.12.2010 в 15:54:40

А кланянето на кокълчета не е ли езически обичай - леко покръстен такъв. Айде стига глупости, по-добре да се кланяме на мъртви богове като Клингоните, отколкото да ставаме смешни като се правим на християни, без да ни идва отвътре. Пък и както казах другаде дефакто официалната религия на българина е ТЕизма - ТЕ са виновни за всичко, ТЕ гледат, ТЕ следят, ТЕ заговорничат абе политеизма поне би облякъл това недоразумение в по-колоритни дрехи.

#3 mecho 30.12.2010 в 05:49:07

аз съм православен, както и 90% от населението в тази държава и тази статуя ми пречи

#4 Bloodrose 30.12.2010 в 12:26:54

Не могат да заклеймят голотата по билбордовете, зад*икът на Азис примерно, но произведения на изкуството им пречат? Варненските "духовници" искаха да бъде премахната статуята на два влюбени дракона, защото, видите ли, била "сатанинско"... Ако изкуството от светско ще се превръща в религиозно и това е приемливо, защо не се върнем направо в средновековието?

#5 Bloodrose 30.12.2010 в 12:28:01

"Сатанинска", извинявам се. Свършиха им парите и си показаха рогата...

#6 mecho 30.12.2010 в 15:30:23

Bloodrose | 30.12.2010 12:26 трудно ще ме разбереш, но голият задник на азис си му е личен грях, а статуята колективен иначе за драконите виж какво е рептил

#8 Bloodrose 30.12.2010 в 23:01:10

mecho, защо статуята да е колективен грях? Отдавна отминаха вековете, когато са се кланяли на Аполон, или пък на двата дракона - аз ги приемам като нещо красиво, като произведение на изкуството. Няма да задълбавам в религиозните си убеждения, защото не отговарям на дефиницията "вярващ християнин", но от гледна точка на рационален човек, сравнително добре запознат с религия и митология не кой знае колко добре, сравнително), в днешни дни статуята не би трябвало да се разглежда като проблем - никой няма да се кланя пред нея, не е част от светилище; тя е просто предмет на изкуството. А относно драконите - да, прав си, всяко производно на змията се заклеймява като демонично... Ок, само че драконите ги има в митологията още преди християнството - наричани дракони или змейове, или лами в народните поверия и легенди по цял свят. В центъра на град Варна се появи една красива статуя на два влюбени дракона - мъжк и женски, държащи златно яйце( яйцето на познанието и мъдростта, с които тези същества са известни сред други народи), и изведнъж тайфа фанатици скочиха, че това е преклонение пред Сатаната и статуята трявбада бъде премахната. Повтарям - изкуството в 21 не е религиозно, не е създадено за преклонение пред висша сила в даден образ, то е светско, като може да бъде повлияно от всички култури и религии, независимо съществуващи или не. Аз отказвам да се върнав средновековието и да се подчинявам сляпо на група отчасти побъркани старци, които анатемосват всичко неизгодно за тях. Някой виждал ли е свещеник от малките населени места? Има страшно мили и безкористни хора, но те са малцинство! Преобладават дебели алкохолици които закусват с ракийка и по време на пости тъпчат скришом мръвки, за да не ги видят... да не продължавам...

#9 Любо 31.12.2010 в 06:55:56

Изглеждат като идеи на извън земни пришелци още не ориентирали се какво става на тази планета и още по-малко с проблемите на тази част от нея, или пътници във времето прескочили две хилядолетия.

#11 Amor Mio 05.04.2011 в 11:38:53

Абе може ли да се показват такива идиоти поповете! Цяла Италия, сърцето на католицизма, е в произведения на изкуството - фонтана на Нептун в центъра на Флоренция, фонтана Треви изцяло базиран на гръко-римското изкуство, не хиляди а милиони са примерите, в които църквата не вижда нищо лошо в изкуството. Обаче, ако става въпрос за онзи МОДЕРНИСТИЧЕН проект за Аполон, където той повече прилича на Терминатора или най-малкото на Майкъл Джексън - аз съм съгласна, че такава статуя НЕ трябва да "краси" древната Аполония. Само класика и нищо друго.

Новините

Най-четените