Триполи пламна, Либия в хаос

Хаосът се завърнаха в Либия - освен че най-малко 97 души загинаха при последните сражения между правителствените сили и въоръжените бунтовници, в столицата Триполи се запали голямо нефтохранилище, което е и неин основен снабдител. Над района се издига гъст дим, чуват се експлозии.

Националната петролна компания на Либия обяви, че ситуацията е извън контрол и бушува огромен пожар. Правителството поиска международна помощ, за да удържи огъня и да се справи с кризата в хранилището, където има 90 милиона литра нефт.

Жителите на Триполи са призовани да не доближават периметър за безопасност с радиус от 5 километра. Експерти коментират, че евакуацията на всички жители ще е много трудна.

Междувременно се запали и втори танкер с черното злато, докато пожарникарите опитваха да овладелият първия пожар, най-вероятно причинен шрапнел.

Властите твърдят, че битките с бунтовниците са виновни за пожара, който заплашва Триполи с екологична и хуманитарна катастрофа. Сраженията се водят в близост до летището на града от миналата седмица.

В Бенгази също има кървави сблъсъци между органите на реда и ислямистките бунтовници, като само в събота загинаха 38 души.

#2 Оня Дето Го Трият 28.07.2014 в 23:13:17

Терористи свалят самолети над Украина, не в Либия. А в Либия не знам някой друг да е минавал, освен тези дето снабдяват и украинските терористи с оръжие.....какво съвпадение, те са едни и същи

#3 янаки 29.07.2014 в 03:44:43

"Боя се от данайците (американците?), даже когато носят дарове". Вергилий - "Енеида"

#5 Оня Дето Го Трият 29.07.2014 в 08:35:59

Те чугунените глави едно си знаят и едно си баят. За никого на тоя свят не е тайна, че пушкалата в Либия и Украина идват изцяло от Русия, не от Америка! Какава Америка, какви дарове и какви 5 лева...

#6 KingoftheROAD 29.07.2014 в 09:34:44

А Кадафи кой и защо го ликвидира? пак ли Русия? айде де, от искъро по-високо, и от витоша по-длибоко НЕ-МА

#8 Citizen X 29.07.2014 в 12:21:23

Дообре. Петата колона се отчете рано-рано. Само Марко е зает да мулти-култи, та не клейми всичко извън кремлинската ограда. Също липсва Фрида, която да не скрие задоволството си от арабското нещастие. А и Прокопи с два-три лафа за "бойкоборисов".

#10 Оня Дето Го Трият 29.07.2014 в 20:59:48

Е то за антибългарските, тоест руските националисти от Атака, даже като се спънат на улицата е виновна Америка. То на такива какво да им обясняваш........за тях е нормално и група украинци за една нощ да се въоръжат до зъби по-добре и от редовната украинска армия. Без помощта на Русия, ма хич... Същото е и в Либия. Ако САЩ ги е бомбардирал (кога?) сигурно с падналите бомби се бия помежду си, а?

Новините

Най-четените