Военният министър на САЩ готви оставка

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс възнамерява да се оттегли от поста си идната година. В интервю 66-годишният Гейтс казва, че щяло да бъде грешка да изчака изборната 2012-а, когато Америка ще избира нов президент.

Негов говорител поясни, че той все още не е обявил оставката си, тъй като искал да даде време на президента Барак Обама да намери подходящ приемник. Републиканецът Гейтс се полза с надпартийно доверие и беше единственият министър от екипа на бившия президент-републиканец Буш, който Обама включи в своя кабинет.

Новината за евентуалното оттегляне на Гейтс идва в момент, в който президентът очаква прелом в деветгодишната война в Афганистан и нестабилното положение в Ирак, където ситуацията е все още твърде далеч от дори демокрация по дефиниция, коментират анализатори.

Поредната новина за самоубийствен атентат в иракската столица днес информира за най-малко 41 души загинали и над 100 ранени. Нападателят се е самовзривил в центъра на Багдад пред бюро за набиране на войници-доброволци, се казва в съобщения на вътрешното и военното министрество на Ирак. Повечето от жертвите са доброволци, но сред тях има и военнослужещи. 

Гейтс е поредната високопоставена фигура, която ще напусне екипа на Обама. Преди това американският президент се раздели с главнокомандващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан - ген. Стенли Маккристъл, както и с шефа на икономическия си екип Кристина Роумър, която също обяви, че подава оставка от 3 септември.

Роумър се отказва от поста си на фона на борбата на Белия дом да запази темпа на възстановяване на икономиката и приближаващите частични избори за Конгреса през ноември. Тя подава оставка, за да се върне към преподавателската си кариера в калифорнийския университет Бъркли.

Като ръководител на екипа икономически съветници на Обама Роумър помогна за контрола над мерките, взети в отговор на икономическата криза, и бе един от най-известните гласове, подкрепящи икономическата политиката на президента срещу обвиненията на републиканците, които твърдяха, че правителството се намесва твърде силно в икономиката.

Преди Роумър икономическият екип на Обама понесе друга голяма промяна - оттегли се директорът на Административно-бюджетното управление към Белия дом Питър Орзаг.

Новините

Най-четените