ГЕРБ ангажира безплатно пенсионерите - да докладват за цените

Експертите, които ще наблюдават цените на хранителните стоки, ще ангажират пенсионери да им помагат. Новината за "ангажимента" съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обсъди с икономисти идеята за звеното, което - според намеренията на управляващите - ще се бори със спекулата, като следи движението на цените и информира премиера.

Звеното се свиква следващата седмица.

"Нека ангажираме за нещо пенсионерите, защото те са най-голямата част от българското общество и са потърпевши", обясни Найденов. Той даде за пример Словения, където - при преминаването към еврото през 2007 г., пенсионерските организации подавали всеки ден данни за най-ниските цени, което предизвикало определен натиск на пазара.

"Така в Словения са успели да се спасят от инфлацията при прехода към общата европейска валута. Това е един добър опит - защо да не го проучим и да се възползваме там, където може?",  коментира Найденов.

"В България никой за нищо не ангажира пенсионерите, защо да не ги ангажираме ние?", попита министърът.

Трудът на пенсионерите ще е безплатен - на доброволчески начала. Няма как да ги финансираме, но те са част от нашето активно гражданско общество, каза Мирослав Найденов.

След работна закуска с икономисти...

Земеделският министър лансира идеята си след работна закуска с икономисти, на която обсъди идеята за новата структура, която ще се бори с цените. Сътрапезниците му обаче разкритикуваха идеята.

Председателят на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев  обясни, че не знае какво означава следене и наблюдение на цените. "По принцип, когато има ценоразпис, той дава достатъчно информация и за потребителите, и за производителите. Тези роли непрекъснато се сменят и затова всяка  правителствена комисия, която се занимава с регулиране на цените, води до отрицателни и вредни последици", каза той. Според него вредни ще са последиците и за потребителите, и за производителите, и за самото правителство.

Станчев припомни, че в България в последните 20 години е имало 4-5 такива опита и всичките са били с лоши резултати. Икономистите дали съвет на министъра да отчете този негативен опит и по никакъв начин да не се противодейства на естествени пазарни процеси при договаряне на цените.

Друг от съветите бил да не се налагат марксистки възгледи за това какво е ценообразуване, което според  тях се усеща много често в последните няколко седмици.

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии пък е категоричен, че незабавен ефект няма да има. Дългосрочна полза от такава комисия, според него, може да има, ако тя има чисто аналитична функция и така общество стане по-информирано за това как се образуват цените. За да стане това обаче, според него, групата не трябва да бъде подчинена на правителството, а да има независим характер.

Въпреки това обаче Найденов смята, че работната експертна група е едно добро начало. "Оттук нататък на базата и на коректива, който имаме, ние не трябва да изкривим това добро начинание в нещо по-различно", каза Мирослав Найденов.

Министърът сподели, че не е икономист и не знае дали точно министърът на земеделието е трябвало да бъде председател на експертната група. Но е поел този ангажимент и ще работи.

След "Атака" и БСП призова днес за таван на цените 

Не само в кабинета, но и в парламента обаче продължават да мислят с определи възгледи за ценообразуването. Днес и БСП призова за таван на цените, след като наскоро същото поискаха и от "Атака".

Социалистите призоваха правителството да сложи таван на цените на храните и енергийните продукти. Съзнаваме, че това е непазарна мярка, но предлагаме тя да се въведе за определен период от време, заяви от името на левицата Ангел Найденов, който прочете декларация от трибуната на парламента.

Според социалистите това е единствената мярка, която ще се разбере и одобри от хората. Не може цените в най-бедната държава в ЕС да бъдат по-високи отколкото в другите страни-членки, отбеляза Найденов.

Дизелът в 11 европейски страни е по-евтин, отколкото у нас, посочиха левите, като подчертаха, че в 20 държави от ЕС има фиксирана минимална работназаплата, като в 16 от тях тя е била увеличена заради кризата. След което предложиха още доходите у нас да се индексират с размера на инфлацията. По тяхно време имаше подобно предложение за пенсиите, но тогава тройната коалиция го отхвърли...

#1 randome 12.03.2011 в 13:03:03

безплатен труд НЯМА (дори на ПенЦионери).... това ще си е чисто "доносничество"..... не че не трябва да се контролират цените (май става със закони...../например максимална печалба.....ма кой да ти следи такива работи....те сересетата са по важни).

Новините

Най-четените