Американският еврейски комитет осъди TV7 и Биг Ша

Американският еврейски комитет (AJC) разпространи специално изявление, в което изрази тревогата си от "появата на антисемитизъм на българската политическа сцена" и критикува ТВ7 и властите, че са оставили без реакция хулите на рапъра Мишо Шамара.

На 1 август, когато рапърът, един от най-именитите противници на ГЕРБ и Бойко Борисов, в предаване по телевизията хвърли обидата, водещият не реагира по никакъв начин. Но също така без реакция и с мълчание подминаха случката институциите ни и обществено известни лица, които не се разграничиха публично от ксенофобската и насаждаща расова омраза реплика.

Организацията уточнява, че рапърът е един от лидерите на протестите в защита на правителството и е нарекъл бившия финансов министър Симеон Дянков "най-некадърната еврейска гад". "Нито интервюиращият го, нито телевизията не казаха нищо за тези отвратителни хули", се казва в съобщението.

"Натъжени и шокирани сме, че България, страна, широко известна с духа си на толерантност и взаимно уважение, позволява подобни инциденти да отшумят без никакво осъждане от телевизията или от публични служители, макар че, за тяхна чест, граждански лидери незабавно го осъдиха.

Нещо повече - това се случва н момент, когато елементи от партия "Атака", която формално не е част от правителствената коалиция, но й осигурява парламентарно мнозинство, също изразява ксенофобски и антисемитски настроения", казва Дейвид Харис, изпълнителен директор на AJC, цитиран от Ройтерс.

Думите на Мишо Шамара бяха осъдени веднага от редица български организации, включително и такива на еврейската общност в страната. Това принуди рапъра Михаил Михайлов a.k.a. Big Sha a.k.a. Мишо Шамара в отворено писмо да се извини за "неволно изпуснатата механично клиширана реплика", очевидно притеснен, че "изпуснатата" реплика може да му затвори много врати. Представители на протестиращите сезираха СЕМ за репликата му.

#3 child_of_Orion 21.08.2013 в 20:06:41

А истината е, че огромен процент от управляващите и то не само от прехода, са от еврейски произход и заради тях сме на дъното. Как пък други етноси не са обидени, преследвани, мразени, а само тоя? Ми явно или изопачават, или си го заслужават... Или и двете.

#4 Public Image 21.08.2013 в 20:55:17

Ха сега кажете - кой изпя бате Мишо пред Американският еврейски комитет?

#5 pepe 21.08.2013 в 20:56:03

Аз пък не знам нито един етнос в българия, включая българите, който да не се чувства преследван, обиден и мразен и да не се оплаква от това Така че сори евреите - няма що да правите изключение - наредете се на опашката

#7 PetarP 22.08.2013 в 11:03:40

То па щото шамара е някакъв рапър. ПХА! Мижитурка и половина... Иначе да, евреите са винаги онеправдани и винаги те са обидени..

#8 delight 22.08.2013 в 12:38:21

И приели ли са извинението му? "неволно изпуснатата механично клиширана реплика" превод на извинението: Сори, но това е по правило установен израз!

#12 Оня Дето Го Трият 06.09.2013 в 14:32:42

Така е когато си жалък комплексар със скапан живот - за всичко у нас са ти виновни циганите, за всичко по света са ти виновни евреите А когато си и бездарен рапър - става още по трагично

Новините

Най-четените