Гърция пак се спаси в последния момент

Само 153-ма гръцки депутати подкрепиха новия план за икономии, нужен за получаването на спасителния финансов пакет от 32 млрд. евро, съобщи БНР. В атмосфера на улични безредици и остра реакция от опозицията и синдикатите, парламентът успя да подкрепи новия пакет от мерки само с гласовете на две партии от коалицията. Атина очаква в следващите дни решение на кредиторите по отпускане на спасителния транш.

Четвъртият за последните години пакет от икономии съдържа повишение на пенсионната възраст от 65 на 67 години и ново орязване на пенсиите и заплатите на държавните служители. Пакетът включва съкращения на разходи за общо 13,5 милиарда евро.

Гласуването на бюджетните съкращения доведе до още по-дълбока политическата криза в Гърция и коалицията се разпада под натиска на събитията. Опозицията официално поиска оставката на правителството, а от Социалистическата партия бяха изключени група депутати, които гласуваха против мерките.

Близо 100 хил. гърци се събраха снощи на централния площад в столицата Атина "Синтагма", за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти с

е опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията. В самата Камара на депутатите настъпи хаос, когато служителите от администрацията на законодателния орган напуснаха за кратко пленарната зала, след като разбраха, че техните възнаграждения ще бъдат орязани

Стачките в цялата страна продължават. Днес за четвърти пореден ден не се движи общественият транспорт в Атина. Непоклатими в решението си за стачки са работещите в държавната компания по електроснабдяване. На остров Крит протестите им водят до режим на тока. Синдикатите се подготвят за нови демонстрации.

Гърция гласува бюджета си за следващата година на 11 ноември.

#1 Bobby_gBG 08.11.2012 в 17:03:18

На тези им предлагам успоредно с новите предсрочни избори да проведат и референдум с въпрос - да остават ли в Еврозоната и да спазват изискванията на кредиторите, или да връщат драхмата и правителството да прави каквото си поиска (хиперинфлация). И след това като знаят желанието на народа - да се действа съгласно него, а всички останали дето протестират - да търкат наровете в затвора. Защото с тези нон-стоп протести освен че става по-зле друго няма да постигнат.

#2 Govedo13 08.11.2012 в 19:04:11

Тъжно е че използват гърците по такъв гаден начин с цел да направят обединени европейски щати. След като в Лисабон не успяха сега жертваха Гърция която им е голям длъжник още и преди да има 1 Е дълг,за да постигнат целите си. Смешен им е дълга на Гърция, Германия може да го плати целя наведнъж без дори да се усети икономически но ще ги глозгат до кокал докато наивниците по улиците си протестират.

#6 Реалист-2 09.11.2012 в 12:18:56

Божидар Гюлмезов | 09.11.201207:03 3 Grigor Stoychev | 09.11.201200:26 И откъде накъде Германия ще плаща дълга на Гърция? -------------------------- Защото парите на Гърция са в Германия Намига --------------- Не, парите са им в 14-15 (понякога и 16) заплата, в обедните почивки по 4-5 часа, в препълнените улици и заведения дори в 1 през ноща (да, кафетата в БГ, които всички реват, че по цял ден са пълни, в Гърция са пълни и по цяла нощ), в недовършената инфраструктура, за която са лапнали кинти да бъде готова за игрите преди не знам колко години (може би 10).... И т.н.

#7 Bobby_gBG 09.11.2012 в 12:33:33

6 Реалист | 09.11.201212:18 ------------------------- И това също. Всъщност двете събития са много тясно свързани - мързелите не произвеждат, и затова внасят немски стоки. Обаче да беше само това - отдавна да са фалирали и да са спрели. Ама не - немските производители дават в немските банки тези същите пари дето гърците са ги дали за да закупят немските стоки, и банките съответно ги дават на Гърците (държавата) като заем - с тях си плащат 14,15,16 заплата, купуват си още немски стоки, а пък реално се въртят все едни и същи пари, само дето гърците дължат все повече и повече на немските банки.

#9 John Smith 09.11.2012 в 13:05:08

Аз имам акционерно дружество....завод, така да се каже. И сам убав човек, Другар,малко тъп, ама си гледам за хората. По цял ден си бъркат в носа и ровят в нета, ама им давам и 13та и 14 заплата.И Коледни също. По цяла нощ са в таверни, механи и ресторанти и маат кифтета, а на сутринта- бумбурлясали... Работата се закучи,та ипотекирах завода....свиках събрание, ипотекирах им къщите, пак има лапачка, обичат ме хората, преизбират ме редовно. Дотук добре, ама дойдоха кредитори, взеха завода, мен ма уволниха , уволниха и тях и сега искат да им вземат и къщите. Кой е виновен , аз ,че съм прост или те,че са ме избирали? ps Народ дето е толкова прост , че вярва на тъпи управници си заслужава съдбата.

#10 Govedo13 09.11.2012 в 16:47:01

Григор ако еврото отиде по дяволите а то ще отиде ако Гърция излезе от еврозоната, немската икономика ще го духа много стабилно понеже те до преди 1 година бяха най-големия износител в света като процент от БВП, сега Китай ги замениха и са на второ място. Не смятам да ти обяснявам защо износа се свързва с международен тип валута като долар или евро, не мисля,че ще разбереш смисъла. Погледнато по простичко- ако ЕС е корпорация и Германия държи мажоритарния пакет от акции е нормално те да поръчват музиката. Това до сега не беше така а ще бъде- Меркел говори за немско намесване в бюджетите на държавите членки. Аз очаквам в близките няколко години съединени европейски щати командвани главно от Берлин- това имах предвид с моя първи коментар. А това дали немеца е тъп да плаща 60% от това което е изработил като данък, да не лъже държавата и да си върши съвестно работата или гръка е тъп ,че го мързи да диша и по цял ден е в таверните е съвсем друг въпрос и за него всеки сам си има отговор в зависимост от ценностите. Моя личен опит сочи че с немците се работи много лесно и приятно. Аз познавам също много добре образовани гърци на позиции в международни компании, ами те освен че са мързеливи при тях всичко е предпоследно- не са хора на който може да разчиташ.

#11 TheRock 10.11.2012 в 02:32:25

А България е със супер-фискална стабилност и идват да ни се чудят на акъла!!!

Новините

Най-четените