Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни, съобщи bTV.
Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини. За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко.
Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко. Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.
Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко.
В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд. Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.
тоя ОЛИГОФРЕН колко стандарта вече въведе за тия млека и все ги заобикалят хайманите. тия малоумни ли са в тва министерство? или нарочно го правят? (риторични въпроси). "стандарта" за месата същия шит - оказва се че пак яко ръгат боклуци вътре.
ами оказва се, че киселите млека, на които си пише кисело мляко от краве мляко, са тъпкани с растителни мазнини, сухи млека и пр. лайна... не знам къв е тоя невероятен стандарт, ама е пълно лайно явно. или пък не ги плашат санкции...
а деликатесен продукт са явно съвсем очебийните лайна, дето не требе да се доближават, аз такова кисело мляко не съм виждал, сигурно са забити някъде по ъглите.
Трябва да се отбележи, че съм съгласна с Боби (което си е доста забележително! )