С претенции за мляко

Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни, съобщи bTV. 

Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини. За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко. 

Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко. Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.

Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко. 

В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд. Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.

#1 Гризли 19.04.2012 в 21:11:07

"Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко." Не съм специалист по млеката, но все пак знам, че най-полезното за организма в млеката са точно бактериите, които го подквасват. И с които България е известна по целия свят. Само че също така знам, че за да се увеличи трайността на млеката същите се пастьоризират и стерилизират, което убива живите организми (бактериите) в тях. Т.е. най-ценното (или поне част от най-ценното) умира... И за какви стандарти тогава говорим, след като точно това, с което се гордеем в българското мляко, изобщо го няма?! Едно време млеката се вкисваха до дни и на никой не му пречеше това - млеката се купуваха и ядаха... А сега ги напълниха с какво ли не, а 1 литър изкупно мляко струва по-малко от цената на 400 мл кофичка мляко! И казват на този продукт мляко... А сега щяло да се разреши и до 20% сухо мляко! А да попитам кой ще изпълнява контрола? Същите, които изпълняват и контрола върху колбасите "Стара планина" ли?! То пък един контрол! Да започнат да правят внезапни проверки по месопреработвателните предприятия, тогава ще видят един стандарт!!!

#3 Bobby_gBG 20.04.2012 в 08:01:16

Аз пък твърдо одобрявам стандартите за млечните продукти. Стара планина може и да се провали (за момента), но млечните продукти са пълен успех.

#4 fALLEN 20.04.2012 в 09:49:02

тоя ОЛИГОФРЕН колко стандарта вече въведе за тия млека и все ги заобикалят хайманите. тия малоумни ли са в тва министерство? или нарочно го правят? (риторични въпроси). "стандарта" за месата същия шит - оказва се че пак яко ръгат боклуци вътре.

#5 Bobby_gBG 20.04.2012 в 10:03:33

Fallen, какво точно заобикалят? Аз съм много доволен поне от млечните стандарти. Стара планина се проваля защото едно че не се усеща особена разлика във вкуса, второ че не се изисква да ги маркират като "продукт" а не като "Наденица" или "кренвирш". За млечните продукти обаче - в магазина виждал ли си какво се случва? На боклуците отгоре пише "деликатесен продукт", и за мислещите хора това е напълно достатъчно да разберат какво да купуват и какво не. Вече наистина знам кога е мляко, кога сирене, и кога палмово масло. Това че все още има балъци (а и недоскиф) дето не се усещат какво купуват е друг въпрос, но аз отдавна не съм имал проблем с млечен продукт който да ми се стопи в маслото докато си пържа омлета например. И докато е забранено да се наричат боклуците им Сирене и Прясно/кисело мляко, този стандарт наистина помага.

#6 lele male 20.04.2012 в 10:11:16

Ееех....Докато навремето ядяхме Снежанка /не салатата/ и за зло или добро с нея изборът се изчерпваше, сега възможностите са много.... при това разделени по няколко показателя въз основа на масленост...От 0.1% до умопомрачителните 7% - каквото ти душа иска. Първото по-скоро мяза на нещо като айран, разбъркан с петъчната вода на басейна в БФС. Девиациите в маслеността от 0.1% до 7% също са твърде разнообразни - 1.5%, 2%, 2.1%, 3.6%, 4.5%. Доколко обаче описаните стойности отговарят на реалността, никой не знае. Но мисля, че имаме право да ходим в магазина, оборудвани с минилаборатория за анализ на физико-химичните показатели. Така винаги ще сме наясно какво консумираме или просто ще се откажем да консумираме... П.С. А и тази бацилена хубост е кръстена с едни имена - ум да ти зайде... Като се почне На баба, На дядо от село, Пършевица, Бор-Чвор и т.н.... Няма да се учудя ако след някоя и друга година конумираме кисело мляко на клечка - под формата на био-близалка, а клечката е някаква био-виагра за успешен полов живот... с име Млякото на Кънчо...

#7 dedogo6 20.04.2012 в 10:13:41

Ама пък стандарт, надписа "масло" щели да носели само продуктите с 80% съдържание на мазнини.... ,че те сега кво ли съдържат ? Или пък , аз като производител, ще нахакам например 40% палмови мазнини и 40% свинска маС и хоп, пиша масло, а който се продриска от тоз продукт, значи не разбира от стандартите на министър Найденов... Та така, или ние сме криво разбрали, или криво ни думат.

#8 strawsPulledAtRandom 20.04.2012 в 10:15:31

Всичкодобре, ама... какво точно означава 20% сухо мляко? 20% от теглото или от обема? И още по-важно - 20% сухо прахообразно вещество спрямо кисело мляко със сигурност означава, че може да се добави още много вода. Например 50 грама сухо мляко + 250 грама истинско кисело мляко + още 100 грама вода и се получава една кофичка от 400 грама, в която обаче реално има малко повече от 60% кисело мляко и почти 40% разредено сухо мляко с вода. Не зная точните пропорции на разреждане, подозирам, че може да са и много по-страшни, само ви показвам колко е лесно да изнасилиш една нескопосана наредба, каквито обикновено са наредбите, писани от "експертите" ни. Не съм против подобряване на качеството на храните, но това е непродуктивен популизъм, измиване на очите - сигурно и в момента пропорцията на сухото мляко е такава, сега само ще имат повод да качат цените. Нека насочат усилията си към контрол на приетите наредби, вместо да хабят хартията за нови, които никога няма да се спазват, а и да се спазват, нищо няма да променят (освен да се вдигне цената на даден продукт, щото в него вече ще има 250 от 400 грама истинско мляко - все едно досега не са ни продавали килограм "кисело мляко" за над два лева...) Нека изискват и контролират да се пише ясно и изчерпателно какво има в продуктите, така всеки ще си прецени какво да си купи, вместо само да се приемат кухи норми и стандарти. Пример - да проверят защо в Кен в Стара Загора влизат тирове с тоалетна хартия (информацията ми е от първа ръка) и защо на съдържанието на кренвиршите не е описано ясно, че съдържат тоалетна хартия. Ето това ни е проблемът, гусин министър.

#9 strawsPulledAtRandom 20.04.2012 в 10:22:36

"...На боклуците отгоре пише "деликатесен продукт", и за мислещите хора това е напълно достатъчно да разберат какво да купуват и какво не..." ------------ Виж за това съм съгласен, има полза, защото бързо можеш да филтрираш най-големите боклуци. Но няма смисъл да се приемат стандарти колко процента можело да бъде допустимо за хиляда различни вида стандарт, след като може просто да се затегне контрола (и као е необходимо да се регулира законово) защо абсолютно всяка съставка не е описана на етикета до последната запетайка. Ако някой си бил слагал соя в салама за стабилизатор, нека го напише. Не ме интересува дали е 0.1%. Да напише - "соя - 0.1%", "соя - 12%" или пък "соя - 50%". После контролните органи да следят за разминаване и да налагат брутални глоби. А аз ще си избера сам продукт, който да купя. Нямам нищо против стандартите, но по-важният проблем е контролът върху съществуващите такива, не приемането на нови.

#10 fALLEN 20.04.2012 в 10:26:39

ами оказва се, че киселите млека, на които си пише кисело мляко от краве мляко, са тъпкани с растителни мазнини, сухи млека и пр. лайна... не знам къв е тоя невероятен стандарт, ама е пълно лайно явно. или пък не ги плашат санкции...

#11 fALLEN 20.04.2012 в 14:14:36

а деликатесен продукт са явно съвсем очебийните лайна, дето не требе да се доближават, аз такова кисело мляко не съм виждал, сигурно са забити някъде по ъглите.

#12 Bobby_gBG 20.04.2012 в 17:09:33

strawsPulledAtRandom | 20.04.201210:22 Абсолютно си прав де, нашата "държава" вместо да налага нови и нови неконтролируеми стандарти "на гол тумбак чифте пищови", да вземе най-сетне да обзаведе поне 1 лаборатория в страната която е способна да прави такива анализи и измервания, а не да правят абсурдите да пращат до други страни... Дали ще са анализи за ДНК при убийства, дето по години ги чакаме да се върнат от чужбина, или това да могат да кажат колко точно процента соя има в даден колбас, а не да казват "има соя, ама не знаем колко е, трябва да пратим в чужбина". Нормалните хора като измислят закон и задължения, първата им работа е да се замислят как ще го контролират това нещо, и дали въобще могат да го контролират, а не да пишат кухи закони.

#13 Bobby_gBG 20.04.2012 в 17:11:15

Като казах 1 лаборатория, имам предвид по 1 лаборатория за всяко важно изследване, което си е поставила като цел да контролира. Тоест 1 за ДНК, 1 за соя, 1 за масленост и количество мляко и т.н.

#14 strawsPulledAtRandom 20.04.2012 в 17:22:17

"...Дали ще са анализи за ДНК при убийства, дето по години ги чакаме да се върнат от чужбина, или това да могат да кажат колко точно процента соя има в даден колбас, а не да казват "има соя, ама не знаем колко е, трябва да пратим в чужбина"..." --------------- Е то на тях нали това им е играта Ако е от нашите хора - чакаме за ДНК анализ на два косъма вече година. Ако не е от нашите хора - осъждаме си го като пич. Да си беше платил бе, кой му е виновен, ааа

#15 lele male 20.04.2012 в 17:49:14

Да се криминализира фалшификацията на бациликус булгарикуса!

#18 Мина 20.04.2012 в 23:56:34

Трябва да се отбележи, че съм съгласна с Боби (което си е доста забележително! )

Новините

Най-четените