ЕК наказа картел с 1.5 млрд. евро

Европейската комисия наложи рекордно наказание на някои от най-големите производители на телевизори и компоненти за тях, съобщи Би Би Си. Регулаторът глоби компаниите с общо 1.47 млрд. евро.

Най-тежък удар ще понесат холандците от Philips, които ще трябва да платят 313.4 млн. евро, следвани от LG с 295 млн. Други членове на картела са били Panasonic, Samsung, Toshiba и Technicolor.

Тайванците от Chunghwa Picture Tubes избегнаха 17-милионна санкция, тъй като от компанията са информирали властите за нечестната практика.

Според еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, случаят е "като по учебник" и показва невиждана преди организация. Между 1996 г. и 2006 г. на световния пазар са действали два картела, които чрез предварителни договорки и споделяне на класифицирана информация са регулирали цените на кинескопите. Това беше и най-скъпият компонент при старите телевизори и компютърни екрани - често струващ 50-70% от цената на уреда.

Представители на електронните гиганти се срещали в Европа и Азия, за да координират действията си и така, според ЕК, са забавили изчезването на изгодната за тях CRT технология от пазара.

Новините

Най-четените