Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Агенцията по храните мисли стандарти за хляба

Според шефа на агенцията по храните Йордан Войнов за десетина дни ведомството свършило "изключително много работа"... Снимка: БГНЕС
Според шефа на агенцията по храните Йордан Войнов за десетина дни ведомството свършило "изключително много работа"...

До две седмици може би ще имаме стандарт за хляба. Това е изключително важно, защото досега никой не говореше за стандарти, а всички европейски страни имат стандарти. Това каза пред БНР днес Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Агенцията стана на 10 дни и по думите на Войнов за това време е била свършена "изключително много работа".

Вървят проверки за доматите, краставиците и за хлебопроизводството. Имаме разкрити нелегални цехове, които са произвеждат хляб незаконно. Те са закрити. Последният закрит цех е в Пловдив.

Имаме заловени и към 370 незаконни агнета, заяви Войнов. Той съобщи, че проверките на хляба вече са почти на финалната права.

Още в началото на януари земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че създаването на стандарти за хляба ще е сред първите задачи на новата агенция по храните. В резултат от браншовата камара на хлебопроизводителите тутакси откликнаха със свои предложения за БДС на три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов.

Според тях е редно да се забрани слагането на избелители, оцветители и консерванти, но се допуска използването на подобрители "при технологична необходимост". Трайността на неопакования хляб е до 36 часа, а на опакования - 72 часа.

Рецептите ще са почти еднакви - брашно, сол, маяи вода. Разликата е в типа основна суровина. За първия вид ще се ползва само първокласно бяло брашно, в "Добруджа" - с по-високо съдържание на пепел, а в типовия - типово брашно. Отвътре самуните трябва да бъдат с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната коричка да са с дебелина съответно 1,5 и 2 мм.

След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма.

Проектите са на много ранен етап, тепърва ще се обсъждат от работни групи, обясниха по повод предложенията от земеделското министерство. Затова и точните съставки още не били окончателни. 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените