"Стара планина" за шефа на Главболгарстрой

Правителството предлага президентът на най-голямата строителна компания у нас - "Главболгарстрой" - инж. Симеон Пешов, да бъде награден с орден "Стара планина", първа степен.

Това е първата точка от дневния ред на заседанието на Министерския съвет утре. Вносител е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

След гласуване от кабинета, предложението ще бъде изпратено до държавния глава, който връчва най-високите отличия. Не е ясно дали това ще може да направи Георги Първанов, тъй като мандатът му изтича на 22 януари. В такъв случай орденът ще бъде връчен от новоизбрания президент и бивш строителен министър Росен Плевнелиев. 

70-годишният Симеон Пешов ръководи строително-инвестиционния холдинг "Главболгарстрой" от 1990 г. До миналата година той оглавяваше Камарата на строите­лите в България, а сега е неин поче­тен председател. Дълги години е заемал различ­ни позиции в бившето строително министер­ство. Роден е в село Белчин, Само­ковско. 

Най-мащабните проекти на "Главболгарстрой" през последните години са новата спортна зала на София "Арена Армеец" и Южната дъга на Околовръстното шосе на София - неизменна гордост на премиера Бойко Борисов. Компанията направи и ремонта на Националния стадион "Васил Левски", построи и новата сграда на РВД, както и на американското посолство.

По-рано днес президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина" - първа степен с мечове, на вицепрезидента си о.р. генерал-майор Ангел Марин. Първанов се мотивира с "изключително големите заслуги към България на Марин, в чието лице виждаме един от големите строители на българската армия".

#1 tedi 10.01.2012 в 19:48:43

Няма нищо случайно: ""Главболгарстрой" седи зад проекта за ски курорт под връх Ком в Стара планина." в "Кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите?" от уебкафе

Новините

Най-четените