Прокопиев нямал общо с продажбата на EVN

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се опитва да запази своята политическа позиция пред новите управляващи. Така бизнесменът и издател на „Капитал" и „Дневник" Иво Прокопиев си обяснява атаките, на които е подложен от шефа на регулатора.

В поредица от интервюта Мавродиев обяви, че с помощта на министри от кабинета „Борисов", на Българската фондова борса са били продадени остатъчните дялове на едно от ЕРП-тата - EVN на много занижена цена и в резултат държавата е била ощетена с над 80 млн. лева. Междувременно името на самия Мавродиев изплува покрай делото на Евелин Банев-Брендо за пране на пари.

Нищо общо

„Нямам нищо общо с тази сделка, защото нито участвам в управлението на посредника „Булброкърс", който е направил сделката. Второ, дори не съм бил в България през тази период. Това е едно от най-скъпите ЕРП-та, продадено на борсата, продадено прозрачно на търг", каза в ефира на Нова телевизия бизнесменът и допълни, че в онзи момент КФН е одобрила сделката.

Според него, Стоян Мавродиев няма отношение към този процес, защото по закон не той, а заместникът му следи капиталовият пазар.

„Не съм чул той да е казал нещо по темата. Другият начин такъв сигнал към прокуратурата и мнение на КФН да бъде изразено, е чрез решение на колективен орган. Трима от петимата членове на Комисията за финансов надзор публично се разграничиха от председателя си. Нещо повече - специално по тази тема не е имало заседание на комисията и тя не е взела отношение. Всичко, което става, е лична инициатива на г-н Мавродиев", поясни Прокопиев.

„Трима души, които нямат нищо общо с тази сделка - аз, бившият финансов министър и бившият министър на икономиката, са пакетирани, за да може да има такава история", заключи Прокопиев.

Прасета

Кампанията срещу бизнесмена започна, когато бе обявена продажбата на най-големия пенсионен фонд „Доверие" на офшорката United Capital, която няма дори телефон и сайт за контакти. Очаква се решението на Комисията за финансов надзор за сделката.

„Когато се бориш с прасе в кал, няма как да останеш чист, дори да го победиш. Аз съм в състояние срещу мен да има непрекъснато обществени прасета, които единственото, което целят е аз да бъда окалян, независимо от крайния резултат", заяви Прокопиев, който допълни, че не попадал „в дефиницията за олигарх".

Той каза, че не е имал конфликт с банкера Цветан Василев, но атаките започнали, когато „Капитал" направил разследване за Корпоративна търговска банка.

Според Прокопиев, това е една конструкция, която позволява независимо кой е на власт, задкулисните механизми, по които се управлява държавата, да останат едни и същи, и интересите зад тях да са едни и същи, непроменени, а политиците да играят роля само на една фасада.

"С назначаването на Пеевски хората - не само средната класа, но и предприемачите, видяха, че ако няма върховенство на закона, никой няма нито лични, нито граждански права, нито права на собственост", заяви Прокопиев и допълни: "В годините на икономически растеж хората опитаха вкуса на свободата, на икономическия успех и състоятелността и този вкус не може да бъде потъпкан с примитивни политически средства".

Хазяин

Издателят на „Капитал" и „Дневник" призна, че наистина е помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков да си намери жилище за няколко месеца чрез фирмата си за недвижими имоти „Лендмарк". По думите му, двамата се познавали от УНСС и вицепремиерът се обърнал към него като приятел.

Иво Прокопиев заяви, че не вижда проблем в това и посочи, че сградата на Нова телевизия също е на "Лендмарк", но това не влияе на въпросите, които му задават.

Бизнесменът за пореден път заяви, че не смята да създава политически проект и е прекъснал контактите си с Росен Плевнелиев, след като е станал президент.

Новините

Най-четените