В село Розово приемат само българи

В казанлъшкото село Розово приемат "чужди хора", само ако са българи, а местните, които прогониха три сирийски семейства с шест деца, се покриха пред медиите, тъй като къщата, която обитаваха имигрантите с предплатен наем, вече е празна.

Пред камерата на bTV не пожела да застане нито собственикът на имота, известен като Митьо Шашмата, нито кметът Теодора Георгиева.

Жителите село Розово се страхували от „кражби и убийства", обясниха две жени, които се престрашиха да говорят пред камера. „Чужди хора, не ги познаваме, всеки го е страх да не станат кражби, убийства", каза Димитрина Стоянова, която живее в селото.

Въпреки че не са виждали възрастните сирийци, а само децата, жителите на село Розово се страхували от тях. Не ги познавали, не знаели какви хора са.

„Хората, които са дадени на Държавната агенция за бежанците, са проверени от службите. Бежанците са хора, които бягат от война, от изгорелите си домове и убитите си роднини", обясни председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Макар че не цялото сялото се бунтувало срещу бежанците, изгонването им станало спонтанно преди да изтече уговореният наем. Групата местни активисти, подкрепени от кмета Теодора Георгиева, мотивират действията си и срещу тъмното минало на собственика на имота.

#3 Оня Дето Го Трият 29.04.2014 в 14:59:29

Тоя с ланеца - чист ариец Пузев, не се радвай, щото малко остава да дойда с двама подобни и да те изхвърлиме и тебе. Не ме кефиш просто. Мязаш на сириец с тая брада

#6 Оня Дето Го Трият 29.04.2014 в 16:03:07

Пузев, как да ти го обясня по-простичко - не селския пияндур с ланец може да ме брани от шериата. Ако полиция и служби не си вършат работа, то тая държава е бегала и без шериат. А в момента, в който стане практика разни селяци с ланци да диктуват кой къде да живее, моментално ще хвана двама да дойдем да те изритаме от вас. Според мен искаш да налагаш шериат с тая брада. Докажи ми че ТИ си безопасен?

#9 Оня Дето Го Трият 29.04.2014 в 20:21:24

Пузев Ама много докачлив ставаш като ти намекнат, че може и твоя ред да дойде. Около теб не живеят ли пияндурници с ланци които да решат, че не си им симпатичен? Що мислиш, че това само на сириици може да се случва? А Гюлеметов що не обелва дума за нагъзването на идола му Болен в Русия, а? Кво става бе, патриоте, нали България беше над всичко? Над всичко, ама под Русия, а?

#11 gnevenbg 29.04.2014 в 22:27:26

искрено се надявам,накой злопаметен сириец да получи бг гражданство и след 5-6 години да запали това село

#12 Алилуйщина 29.04.2014 в 23:42:58

Държавите и земите на народите са за това,за да живеят хората в тях,където са се родили и където имат своята среда.Всяко разселване в друга държава е насилие над местното население на другата държава също и по същество е завземане ресурсите и територията на другата държава.Каквото и да се лъже и прави,в момента няма съседна страна във война и от там няма бежанци.Как се обяснява факта,че в Сирия живеят най-старите християни и НЕ ИДВАТ ТУК?... Много ми е интересно, когато супер-демократите от ЕС ни връщат тези изстрадали от войната хора, не се смиляват от злощастната им съдба, защо хелзинкските им комитети не им държат сметка за ксенофобията? Защо всъщност, германците изявиха готовност да приемат само 5000 от тях, и то забележете – християни! Вярва ли някой, че джигити от Афганистан, бандити от Сомалия или мюсюлмани от Сирия са дошли да работят по 8 часа на ден? Вярва ли някой, че тези измъчени хора са съгласни да се интегрират в обществото, или ще потърсят начин да се самоуправляват по законите на шериата? Защо във всички смесени бракове с арапи, българките (смесените бракове са еднопосочни, защото шериата не позволява мюсюлманки да се омъжват за християни) са безгласни “букви”, а децата всички са с арабски имена? Когато си отговорите на тези и други въпроси, предоставянето на територията на страната на … тези бягащи от войната хора няма да ви се струва толкова оправдано действие.

#14 Алилуйщина 30.04.2014 в 10:16:28

Manuela Gerenova……………………. В стремежа си да блеснеш, пишеш без да мислиш... "В международното право бежанците са хора, които: се намират извън своята родна страна или страната, в която живеят постоянно; имат основателен страх от преследване поради своята раса, вероизповедание, национална принадлежност, членство в социални или политически групи; не могат или не желаят да се възползват от закрилата на тази държава, или не искат да се върнат там, заради страх от преследване." - копи-пейст от Уикипедия, който мисля че добре обобщава нещата................Много добре обобщава нещата...Германия и България са в ЕС, и двете страни нямат граница с воюваща Сирия.Как Германия може да загърби Международното право за бежанците, като поставя условия(приемат само 5000 бежанци, и то – християни), а други държави не могат........................Питаш-какво насилие оказаха в/у мен бежанците?... Според Евростат:- България е най-бедната държава в целия съюз;....Насилието на бежанците в/у мен,теб,всички е голямо,пряко-икономически. Но въпросът ти е в грешна посока,обърни се към -Германия с нейните условия,към-Франция,Италия-с расисткото гонение на циганските малцинства...Толерантността ми стига до там,където Демокрацията и равните човешки права са, за определени държави, които най-куриозното са в един съюз.

#19 Оня Дето Го Трият 30.04.2014 в 11:19:12

Пузев Аре заеби ги тия сирийци. Питах какво ще правиш ти ако дойдат група селяци (и един с ланец) да ти кажат, че не ги кефиш и не искат да живееш до тях. Е така, просто не ги кефиш. Щото си с брада. И щом си с брада сигурно може да ръгаш децата им с нож. Заеби тия сириици. Щом група селски пияндурници може да командва, що мислиш, че ти си застрахован?

#22 Оня Дето Го Трият 30.04.2014 в 11:56:06

Селяните са прости, Пузев, ама по друга причина. Вместо да се нахвърлят на сирииците, можеше да се насочат към управниците малко, които допускат всичко това. Ще е интересно да видим например резултатите от изборите в това село конкретно - да не стане така, че изгонихме няколко сирииски дечица, ама гласувахме за ДПС-то. Щото не от сирийчетата, а от ДПС идва потурчването. И сам каквото си направиш, 20 сириеца с чаршафи не могат да ти направят

#24 Алилуйщина 30.04.2014 в 13:34:57

Manuela Gerenova……………………….. Mитичното число 5000 идва в условието на Германия от началото на войната в Сирия,сега са двойно........... http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1151740..............(виж смешната цифра прием –бежанец от Европейските Демократични Държави- Норвегия обяви, че ще приеме 1000 сирийци, докато Австрия и Швейцария обещаха да приемат по 500, допълва БТА)Както ние така и те, нямаме граница със Сирия .Тогава и Б-я предостави цифра за прием на бежанците,която бе надхвърлена многократно. Германия с 80+ млн граждани ще приеме квота от 5хил. сирийци, БГ с 5+млн. вече има над 5 хил.Какво прави Гърция-тя е по –близо до Сирия..,, Сирийските бежанци се насочват към България, тъй като Гърция е издигнала 12,5-километрова стена по границата си с Турция‘‘..........http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2875644...........От цялата картинка става ясно къде е граница- толерантство и къде граница-баламурник..

#25 Алилуйщина 30.04.2014 в 13:37:03

.... Manuela Gerenova......................,, Не можете да дадете никакви конкретни данни как вредят бежанците, само знаете, че са МНОГО ВРЕДНИ. Защо - никой не знае‘‘........Излишно е да задаваш едни и същи въпроси,след като ти е отговорено: българин-на плещите си-нисък стандарт+цигани+бежанци=падане. Я да видим, за да не падне някоя от Европейските Демократични страни какво прави,цитат:..........,, Според официалните данни 15 715 лица, търсещи убежище, са останали в Италия през 2012 година. Според статистиката на ЕС на милион италианци се падат 260 бежанци. Но Италия не е в състояние да се справи дори и с този скромен брой бежанци. Институционална инфраструктура на страната за бежанците и търсещите убежище може да побере по-малко от една трета от тях. Тя предлага убежище в продължение на най -малко шест до десет месеца. След това те трябва да напуснат оскъдния си дом. Някои намират подслон, но липсват алтернативи и повечето се оказват на улицата. Те живеят в паркирани влакове, в изоставени железопътни гари, изоставени къщи или спят на улицата. Малцина намират работа - в най-добрия случай временна или нелегална за € 1 , € 2 на час.......... Напливът на сирийски бежанци доведе до бурни дебати. През 2012г. Гърция арестува 8000 сирийци за нелегално влизане в страната. Според данни на ООН само двама сирийци са получили убежище миналата година. Европейският съд по правата на човека постанови, че гръцката система за убежище е неадекватна и унизителна. В резултат на това повечето членки на ЕС са престанали да депортират бежанци в Гърция, независимо от факта, че те са задължени да изпращат търсещите убежище обратно в страната, където те за първи път са влезли в ЕС (според Регламент 2003 на ЕС, известен като "Дъблин II")...................... Около 43 900 души са потърсили убежище в Швеция миналата година. Тази година броят се очаква да нарасне значително. Повечето идват от Сирия, Еритрея, Афганистан и Сомалия. Кандидатите чакат средно 149 дни докато документите се обработват и около една трета получават убежище. Бежанците се оплакват, че са принудени да живеят като животни в някои области................. Бивш център за бежанци в Австрия отдавна се разглежда като пример за съмнителна политика за убежище. Специализирана институция за надзор на престъпни лица, търсещи убежище, създадена от покойния Йорг Хайдер, губернатор на федералната провинция Каринтия, беше затворена миналата година след докладите за развалена храна и липсата на достъп до медицинска помощ... Миналата година е имало около 17 500 молби за убежище в Австрия, от които 3680 са били приети. Повечето кандидати са от Афганистан, Русия и Пакистан. Някои бежанци вече чакат повече от пет години за окончателно решение за получаването на убежище....................... Основната тема на вътрешната политика във Франция през последните няколко седмици е проблемът с ромите. Въпреки че те са само 15-20 000, се свързват с престъпността и нехигиенични условия на живот от страна на политици и медии. Дори вътрешният министър Мануел Валс заяви наскоро, че не е възможно ромите да се интегрират. Точно както при бившия президент Никола Саркози голям брой са експулсирани. Търсещите убежище трябва да подадат своето заявление към префектурния административен център на департамента. На този етап длъжностни лица трябва до 70 дни да издадат временно разрешение за пребиваване, а целият процес отнема средно 20 месеца. Първо френската агенция за бежанците разглежда заявленията, като близо 90% биват отхвърляни. Жалби се подават в почти всички случаи. Според доклад на Министерството на вътрешните работи около 37 000 души придобиват нелегален статут всяка година‘‘.

#26 delight 30.04.2014 в 14:13:58

От 2 дни чувам за Розово, чак сега изгледах клипче с Оня с веригата и червения Адидас. Оказва се, че Розово станало по-известно от розовото масло, да му се не види! Заигравката селяни/селяндури и бежанци/българи е ясна, лесно смилаема и първосигнална. На второ четене нещата отиват по-надълбоко. Пак опираме до държавата дет’ никаква я няма. Опитвам се да се поставя на мястото на селяните. Колко от тях имат работа, постоянни доходи, кога последно са виждали 500 лв. накуп (наема на сирийците)? И питат Кой? Кой ще им гарантира, че няма да наръгат децата с нож? Е как Кой, никой не може да им гарантира. Те не вярват на държава, на съдебна система и не си търсят правата, а ги отвоюват, според тях. На заден план се чуват викове „Българи юнаци!” Не мога да ги съдя, това си е тяхното село с тяхната камбанария. Толерантни и любезни са хората, на които не им се налага всеки ден да се борят за насъщния си, да свързват двата края, да карат ден за ден и от заплата до заплата. Да знаят, че държавата любезно ще следи за спазване на законите и отговорно ще гарантира правата на хората. Селяните от Розово не са толерантни и любезни, газят си селската кал, плащат си тока и оцеляват както си знаят. Бежанците се явяват заплаха, конкуренция и смутител за крехкия стандарт, който държавата „осигурява” на розовчани. Стандарта наистина е примитивен и от там идва целия средновековен привкус на репортажа, гарниран с анцузи Адидас и верига за врата (или може би част от рицарска броня). Пфууу, че дълго стана! Резюме: 1. Всичката Мара втасала, сирийци липсваха у наше село! 2. КОЙ ще гарантира правата на наемателите на Митьо Шашмата?

#27 Оня Дето Го Трият 30.04.2014 в 14:46:53

"..кога последно са виждали 500 лв. накуп (наема на сирийците)?..." 500 лв. наем на 17 човека = 29.41 на човек. Точно колкото струва тенекиения ланец на говорителя им. А пак да напомня, че е по-правилно да си оправят държавата селтаците, вместо да се нахвърлят над малки деца. Не са криви чужденците, че сме занемарили до безкрайност собствената си държава

#28 Дракон с кисело зеле 30.04.2014 в 15:24:57

Наемът на сирийците не е петстотин лева, а хиляда и двеста. Както и да е, сега гледах репортажа и, честно да си призная, ме е срам, че деля един биологичен вид с малоумните селяндури. Съжалявам. Може ли само едно дете да

#29 Дракон с кисело зеле 30.04.2014 в 15:27:54

Може ли само едно дете да каже, че и сирийците са хора, бе?

#32 Дракон с кисело зеле 30.04.2014 в 17:26:30

Кой ще им гарантира, че няма да наръгат децата с нож? ---- Ъ, вероятността някой от малоумните селяндури да се натряска по Гергьовден и да пребие някое дете е доста по-висока от това чужденец, гледан под лупа от цяло село и не само, да наръга някого. И въобще що за идиот би тръгнал срещу семейства с малки деца, за които не знае нищо, защото евентуално може би някаква част от етноса им имало било вероятност да са едисиквиси?

Новините

Най-четените