Найденов за загара на търговците по плажа

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не е визирал етническия произход на "търговците" по плажа, а е имал предвид техния загар на кожата, съобщиха от политическо движение "Евророма".

Днес стана ясно, че Найденов е провел разговор с председателя на "Евророма" Цветелин Кънчев по настояване на организацията.

Става дума за изказването на Найденов тези дни, че: "Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат. Това са стандартите.

Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните".
Найденов освен това обеща, че ще се ангажира лично да "пообиколи плажовете", като според него в момента, в който той се появи и търговците на храна по плажа ще изчезнат.

Веднага след изказването му председателят на Български хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев заяви, че то е расистко: „За съжаление подобни изказвания се правят от много хора в България, но когато те се правят от министър, това означава, че те се правят от държавата". Кънев допълни, че подобно открито расистко изказване от министър не е чувал".

Има политика, която е косвено дискриминационна, също и пряко дискриминационна, но министър да каже "мургавите продавачи на царевица трябва да изчезнат" заради имиджа на държавата е прецедент. Според председателя на БХК по този начин "това расистко изказване получава официален характер".

Кънев призова и премиера Бойко Борисов да обърне внимание на това изказване на своя министър и да вземе отношение, ако трябва дори да наложи санкции.

#2 Bobby_gBG 12.07.2012 в 12:43:55

Ликвидация за антибългарите от БХК!

#4 паяка 12.07.2012 в 15:01:55

Аман от недоучили хора! Ние и циганите сме от една раса-индоевропейската. Така, че колкото повече пъти повтарят думат "раса", толкова повече се излагат. Да пробват да си обогатят речника и да боравят с точни термини.

#6 Mr Norris 12.07.2012 в 17:51:39

Тея па мангусти... "Гузен, негонен бяга". И аз лятото ставам мургав, ама не си помислих, че пишат за мене

#7 паяка 12.07.2012 в 18:43:59

Одеве имах предвид да се самонарекат малцинство, все още, слава богу, или маргинали, или нещо още по-точно, ама чак пък - раса...

#8 pepe 12.07.2012 в 22:07:59

А според мен са биологичен вид - онова "изгубеното звено".

#10 паяка 13.07.2012 в 10:10:25

Ха, моето уточняващо мнение са го изтрили! Смяяяях, смяяяях!

Новините

Най-четените