Президентът против избори до дупка

"Избори след избори - това не е решение". Така президентът Росен Плевнелиев коментира хипотезите за предизвикване на нови предсрочни избори заради евентуалната невъзможност за съставяне на стабилно правителство след вота на 5 октомври.

Плевнелиев призова лидерите на политическите партии да чуят какво им казват избирателите и че решението на проблема с липсата на доверие не е "хайде на поправка".

"Не народът е на поправителен - политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза. Необходимо е смирение, необходим е ясен ангажимент и много, много, много работа", заяви президентът, като отказа повече коментари, преди да бъдат обявени окончателните резултати от парламентарните избори.

Президентът не уточни кога смята да свика първото заседание на 43-то Народно събрание, като заяви, че ще спази конституционните срокове. Според закона държавният глава е длъжен да свика новоизбрания парламент не по-късно от 1 месец след избирането на Народното събрание.

Росен Плевнелиев даде началото на кампанията "25 години свободна България" по повод предстоящата годишнина от 10 ноември 1989 г.

Новините

Най-четените