Държавните заплати с двойно по-голям ръст от частните

Заплатите в държавния сектор растат по-бързо от частните, а освен това средните възнаграждения там са по-големи, показват данни на националната статистика.

По предварителни данни за последното тримесечие на 2013 г. броят на наетите лица намалява, а брутната заплата се увеличава.

Секторите с най-висок ръст на заплатите са държавно доминираните. Така например, спрямо третото тримесечие на 2013 г. увеличаването на заплатите в периода октомври-декември 2013 г. (изчистени от бонуси) в обществения сектор е 7.5%, а в частния - 3.5% или над два пъти по-малко.

За едно тримесечие броят на наетите се е свил с 2.5% (спрямо предходните три месеца), което означава, че между октомври и декември 2013 г. работещите на трудов договор са намалели с малко над 57 хиляди души.

Основната причина за това може да се търси в сезонната заетост в туризма и земеделието и това се потвърждава от данните на НСИ - най-много са намалели заетите в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (-20%) и "Селско, горско и рибно стопанство" (-9.4%).

Въпреки традиционното освобождаване на тези работници, сравнението със същото тримесечие на 2012 г. показва, че намалението на наетите е с 0.6%. Разликата идва основно от свиването на заетостта в преработващата промишленост, където са заети близо 22%.

Пазарът на труда все още среща сериозни трудности и структурната безработица е факт, но сигналите са по-скоро положителни предвид сериозното забавяне на темповете на намаляване на заетите през изминалата година (преди година спадът е с 2.2%).

Заедно с намаляването на броя на наетите, НСИ отчита увеличаване на заплатите. През четвъртото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата се увеличава спрямо третото тримесечие с 4.7% до 828 лева.

Най-много са се увеличили заплатите в икономическите дейности $Образование" (14.7%), "Култура, спорт и развлечение" (8.7%) и „Хуманно здравеопазване и социална работа" (6.8%).

#1 Vankata_820 15.02.2014 в 12:19:54

Държавните заплати в Португалия са два пъти по-високи от тези в Частния сектор, но това не прави държавата по-добро място за живеене, както и не дава резултати в боренето на корупцията - в БГ тенденцията ще е същата!!! Не трябва да се оставя Средният държавен ешалон, наследство от Комунизма в действие на държавните си работни места в България, затова исках Лустрация - Средният държавен ешалон е истинския крепител на Статуквото, останалото е нескончаема Посткомунистическа щафета(Преход без край)!!!

#2 Гризли 15.02.2014 в 12:43:11

Е, частника дава парите от собствения си джоб, за сметка на собствената си печалба... Защо му е тогава да увеличава заплатите?! И без това е пълно с гладни хора, и без това е пълно с хора без работа, с хора на възраст, очакващи пенсия, които просто търпят... Друго си е на държавната хранилка - много често като увеличиш заплатите на подчинените си това оправдава и твоето увеличение... А много често и увеличенията (дори под формата на бонуси) са заложени предварително... Така че...

#3 Rowan 15.02.2014 в 13:12:00

Разбира се, че ще е такава статистиката. Но изводите, които можем да си направим от нея, отново зависят от гледната точка. И щото не съм политик, статистик, социолог или журналист, демек не живея в затворения свят на политическата класа и облужващия я персонал, а живея в света на трудовите хора, независимо от сектора в който работят, за мен тази статистика звучи така: През последните години стабилно нараства дела на сивата икономика. Все повече частни фирми осигуряват служителите си на минимална заплата. Което пък от своя страна води до нелоялна конкуренция с фирмите, които работят на светло и ги принуждава да плащат ниски заплати, за да могат изобщо да оцелеят... Схващате ли ми насоката на ... мисълта? Статистиката се прави с официални данни. Държавните заплати са винаги официални, но частните с какви данни влизат, при условие, че дела на сивата икономика е между 30 и 50%?

#4 Rowan 15.02.2014 в 13:44:52

И изобщо една такава публикация е отново в услуга на максимата "Разделяй и владей". Навремето написах нещо по темата, но разбира се не беше публикувано. Сигурно щото е некадърно написано ... или пък е неудобно на някого: http://rowancomments.com/osobenosti_na_nacionalniq_ni_mantalitet/

#6 Vankata_820 15.02.2014 в 15:36:47

До Levitt Hostel: Искаш да кажеш, че ми е грешна информацията в Португалия ли?! Защото за България, знам че министерствата са с много по-високи заплати от официално обявените, не случайно гръмнаха едни скандали и едни хора взеха да се оправдават, а не съм чувал да е имало реформи в тези много хилядни министерства, въпреки Сивия сектор?!

Новините

Най-четените