Гостоприемни сме били? Да, ама не

Изследване, цитирано от американския вестник „Вашингтон пост", разби мита за българското гостоприемство, нареждайки страната на последните места сред общо 140 държави в света.

Проучването на Световния икономически форум установява, че българите са сред най-негостоприемните хора в света, отчитайки обслужването в туристическия бранш и отношението ни към бежанците.

България е на първо място по негативно приемане на чужденците в Европейския съюз. Трите най-негостоприемни държави в света са Боливия, Венецуела и Русия, а в същата категория са Китай, Иран, Пакистан и други.

На другия полюс са Исландия, Нова Зеландия и Мароко, класирани на първите три места. В категорията на гостоприемните са следват Ирландия, Канада, Австрия, Тайланд и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Прави впечатление, че много гостоприемни са хората и в Западна Африка, докато в Латинска Америка национализмът е източник на негативно отношение към чужденците.

Изследването ясно показва, че гостоприемството няма нищо общо с икономическото развитие на съответната страна.

 

#1 dedo adji 20.10.2014 в 22:14:05

Гостоприемствто според гостите. Поетът го е казал предисто години: С благ благувам вяра зарад вяра С враг врагувам мяра според мяра

#2 AlahAkbar 21.10.2014 в 01:32:33

Този поет е написал и Арменци гнидо...

#3 dedo adji 21.10.2014 в 07:47:35

Точно така,зурло - вяра зарад вяра.

#4 dimitarbt 21.10.2014 в 09:22:38

Гостоприемни били в Западна Африка?? а някой хукнал ли е натам?

#5 pixie 21.10.2014 в 09:25:57

Нямам нищо против бежанците, не бягат от хубаво, ама айде американците, дето ги правят тия класации, да приемат една хубава вълна от бежанци, за да ни покажат колко са гостоприемни.

#6 pixie 21.10.2014 в 09:33:15

Добре, де. Американците само били цитирали класацията. И все пак, да се сблъскат с проблема лично и тогава да говорят и правят изводи. На чужд гръб е лесно.

#7 Citizen X 21.10.2014 в 10:41:25

Пикси, сети се само колко стотици хиляди Кубинци бяха приети. Говоря само за кубинците, това Хаити, Мехико и т.н. не ги включвам. Макар и да признавам факта, че голяма част от тези бежанци са резултат от ирационални доктрини на големия брат...

#8 pixie 21.10.2014 в 11:38:58

Citizen, различно е. Особено като сравниш икономиките на нашата и тяхната страна. И честно казано ми омръзна да чета в коя класация сме последни за пореден път, което мисля, че е вече тенденциозно, за да ни мачкат самочувствието отвсякъде. Но не се и гордея с отношението на такива като хората, изгонили бежанците най-вече от невежество. Ако са толкова гостоприемни, защо не махнат визите? И САЩ, и Канада.

#9 Rowan 21.10.2014 в 14:39:32

Пиксе, визите ще си стоят вовеки, щото как иначе ще се прави селективен подбор? Всяка държава си има собствен прираст на ниско интелигентен боклук, който трябва да му намериш някаква работа, та да не мисли за глупости. Затова и богатите държави натурализират предимно каймака на желаещите да емигрират, за да си опреснят генофонда. Виж гостоприемна Америка с какви отворени обятия посреща наплива на латиноси от юг. И с право ги стрелят като добитък по границата, щото мургавите се плодят и скоро ще са мнозинство, пък това не се харесва на белите собственици на капитала.

#10 strawsPulledAtRandom 21.10.2014 в 16:16:44

Въпрос в духа на рекламите за кремове против бръчки, които научно ни доказват, че техният продукт изглажда бръчките с 16%: колко точно процента сме (не)гостоприемни? На тъпа "класация", тъп въпрос. Защо препечатваме инфантилни статии-пълнеж от предпоследната страница на някакъв жълт вестник, вместо да поместим голата кака, публикуванао до въпросната "статия"?

#11 deowin 21.10.2014 в 17:00:26

>различно е. Особено като сравниш икономиките Значи ако американците приютяват милиони бежанци, това не значи нищо, щото те са си богата държава и могат да си го позволят, докато, виж, ако българите гонят някакви сирийци, то те въпреки това са в същността си добри, гостоприемни хора? Милиардерите, дето дават стотици милиони за благотворителност - да плюнем и връз тях? Да възхваляваме и да се прехласваме по дядо Добри, чиито добронамереност и всеотдайност докосват живота на няколко десетки деца, но да иронизираме Гейтс, чиито усилия допринасят за подобряване на живота на десетки милиони? Честно, това е ебаси недостойният, комплекарски, безсъвестен, нехуманен аргумент..

Новините

Най-четените