Добре дошли в страната на ментетата

"Ние сме това, което ядем" - гласи клишето и това е съвсем вярно. Като се направи равносметка какво ядем в масовия случай в България, на човек може да му настръхне косата: хляб с консерванти, краве масло със свинска мас и палмова мазнина, сирене пак с палмова мазнина, колбас от смлени рога и копита, шунка пълна с вода, в която цветът, вкусът и мирисът се дължат на Е-та, яйца от кокошки, хранени с ГМО, мед, пълен със захар, кисело мляко, направено от сух субстрат, пържола от животни, тъпкани с хормони и антибиотици, плодове и зеленчуци, пръскани и торени с пестициди и нитрати.

Това е най-схематично всекидневната храна, която ни се пробутва масово в магазини, закусвални и ресторанти под нехайния поглед на куп контролни органи, които финансираме с данъците си. И сякаш колкото повече стават контролните органи и нормативните регламенти,

толкова по-некачествена, фалшива и вредна става храната ни

Добре дошли в страната на ментетата, в която родопският боб е от Египет, а пазарджишките домати - от Полша и Македония.

Освен че са заблуждаващи, основните хранителни продукти масово са лишени от натуралност. Те ни тровят, съдържат канцерогени, причиняват алергии и обриви, стомашни разстройства. Няма обаче спирачка за боклуците, маскирани като храна. Проблемът е огромен, но в държава, в която повече от половината население е бедно, качеството на продуктите явно е последната му грижа. Потребителите масово са неинформирани какво означава здравословно хранене и какво качествена стока. Затова алъш-веришът върви и само спорадични скандали напомнят за съмнителните продукти, с които хората масово се хранят.

Последният скандал беше предизвикан от проверка на асоциация "Активни потребители", която показа, че производителите на масла от краве мляко масово заблуждават потребителите. Оказа се, че между 30 и 80% от мазнините в пет продукта са от свинска мас и палмова мазнина, а водата в повечето е над нормата. Същата организация потвърди и подозренията, че медът, който се продава по магазините, не става за нищо - половината от изследваните продукти с етикет "Мед" не съдържат никакъв мед.

И как да е другояче, след като сигурно сме единствената държава в света, в която магазините имат

специален щанд за имитиращи продукти

Как изобщо е възможно да се разрешава производство на фалшиво сирене и фалшиво мляко? Тази привилегия си я осигуриха българските млекопроизводители при управлението на ГЕРБ. Месопроизводителите вкараха вода в колбасите - "колкото поеме". Производителите на консерви успяха да направят лютеница без нито един домат - с внесено от Китай пюре. Безглутенови продукти трудно могат да се намерят. Подобрители има в брашното и във всички тестени продукти. Дори пресният хляб изобилства от Е-та. Вероятно някои пекарни за домашен хляб правят изключение, но как да разберем - в средата на декември те ще бъдат задължени също да сложат етикети на стоките си и тогава ще стане ясно какво има в тях. Апропо по същото време в ресторантите ще бъдат длъжни да информират клиентите какви и откъде са продуктите, които им сервират. И много неприятни истини ще лъснат.

Големи измами текат и по линия на оцета - продаваният химикал с надпис "Оцет" подлъгва наред домакините с ниската си цена. Вместо натурален винен оцет масово се пробутва синтетична оцетна киселина Е260, която се правела от петролни източници или от карбониране на метанол с добавка на оцветител Е150. И забележете - това не е забранено. Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Да, обаче и киселината бива законна -

само трябвало да се продава с етикет "Кисел продукт"

И това ако не е безумие! По тази логика фалшивото сирене се продава с етикет "Млечен продукт". Затова и фалшивият мед може да бъде кръстен "Сладък продукт" и Агенцията за безопасност на храните да счита проблема за решен. Защото излиза, че всяка гадост е разрешена, стига да е означена по-завоалирано. Така канцерогенни съставки влизат всеки ден в храната ни, а заболяванията от рак стават все повече.

Агенцията уж по безопасност на храните посрещна хладнокръвно новината, че в кравето масло има свинска и палмова мас, че медът е от захар. Никакво вълнение няма, че някои хора могат да получат усложнения на здравето от това - напротив, лъха пълно безразличие. Щели да бъдат взети проби и ако резултатите за ментетата се потвърдят, щели да бъдат предприети "необходимите административни мерки". Тоест на виновните ще им се размине с по една глоба - за неверни етикети, а не че продават ментета.

Самите производители също не са изненадани. Те били наясно, че няма достатъчен контрол, а за почтеност и регулация в бранша и дума не може да става. С две думи - всичко е официално. По същата логика преди дни на винопроизводителите им беше разрешено да слагат

повече захар и вода във виното тази година, защото гроздето не успяло да узрее.

Химията и примесите в храната ни едва ли ще изчезнат, докато някой не осъди някоя от замесените държавни институции за обезщетение. Защото това, че храната вреди на здравето, е отдавна доказано. И въпреки уж взетите мерки по училища и детски градини децата от малки ядат цялата палитра от Е-та, които вече са във всичко. С добавка на свинска мас и палмова мазнина. Нищо не може да ги измести от менютата и от лавките заради ниската им цена. Здравословното е на втори план.

И докато редуват мюсли с Е-та със сирене от палма и баници, в които едва ли има краве масло и истинско сирене, малчуганите вече нямат право на торти за рождените си дни в градината. Домашната храна за нашите институции явно е равносилна на отрова. Точно обратно е мнението на привържениците на здравословното хранене - именно приготвена в домашни условия храна може да гарантира високо качество за разлика от всичко купено. Детските градини обаче забраниха и домашните, и купените торти, и докараха децата до празнуване с картонени заместители. Апропо, през последните две десетилетия масовите отравяния с храна се дължаха не на домашна храна или торти със сертификати от хубави сладкарници, а на мръсни кухни по заведения и столове. Но явно мерникът на контролните органи, които са отговорни за безобразията, е толкова изкривен, че ментетата и химията са идеалът им.

#2 pari_s 11.10.2014 в 12:09:18

Забелязал ли е някой, докато текат новините, да речем с последното журналистическо разследване, как не се споменават имената на Хранителните вериги направили гафа, фирмите произвеждали некачествения продукт? Според мен трябва ясно да се упоменават имената на всички по веригата, само тогава ще има и резултат. А предния коментатор ако иска нека да си ходи на село и произвежда колкото си иска е-та, щом човек се е нагърбил със някакъв бизнес в производството то нека да е качествено, тогава и ще се търси Българското!

#4 blowfish 11.10.2014 в 13:36:40

Боклуци се търсят, боклуци се предлагат. Загледайте се на излизане от супермаркетите какво има в повечето колички - по 10 бутилки трилитрова бира, чипсове, бутилки олио, евтини вафли и бисквити, евтин бял хляб в големи количества, и т.н. Не че няма избор от по-здравословни храни - във всяка една от немските вериги например може да се купят млечни и месни продукти правени за бели хора. Просто българина си предпочита да се натъпче с много и некачествено, отколкото с малко и здравословно.

#6 Ролинс 11.10.2014 в 15:58:09

Atanas Velev | 11.10.201412:39 ГМО-тата не са забранени пък в други държави като САЩ. И изобщо няма доказателства, че са вредни за ЧОВЕШКИЯ организъм. Това че "една жена ми каза", че убивали въобще не го смятам като някакъв аргумент. Психопати и шизофреници с конспиративни теории - бол.

#8 Harry 11.10.2014 в 19:45:20

По принцип авторът е прав, но не само ГЕРБ са виновни, НДСВ например ликвидира БДС, български държавен стандарт, само че сте забравили. Обясняваха как това щяло да отприщи "творчеството" на производителите, и така и стана, произвеждат боклуци, лайна, отрови. Но не си мислете и не казвайте че само в България е възможно това, то дойде от запада, в Америка е така от 30г., и се опитват да натрапят боклуците си по целия свят. Днес беше денят за протест срещу тайното търговско споразумение между ЕС и САЩ, колко от вас знаят за какво става дума? В САЩ от 30г., в Европа от последните 10-15 има недостиг на гробни места, защото туповете вече не се разлагат и неможе да се узвършва препогребване след 8 г. Дължи се на отровните съставки, влагани в храните. Само един пример ще ви дам, може би приготвяте на децата си кремчета на "д-р Йоткер" без варене, желира се с една пластмаса, КАРБОКСИМЕТИЛЦЕЛУЛОЗА, която образува гел с водата, но не се метаболизира в организма и не се изхвърля, трупа се!

#9 Harry 11.10.2014 в 19:47:40

Характеристика: Карбокси метил целулозата е стабилизатор, който запазва и подобрява консистенцията и вискозитета на хранителните продукти. В промишлеността (извън хранителната) се използва в качеството си на пластификатор и сгъстител. Има структура на безцветно аморфно вещество и е слаба киселина, представляваща йонен полимерен електролит. Карбоксиметилцелулозата се разтваря добре във вода, не е отровна и няма силно изразен мирис, не се повлиява от неблагоприятното въздействие на светлината и е неразтворима в масла. Употреба: Добавката Е 466 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост при производството на: - майонеза; - сладолед; - изделия от извара; - десерти; - кремове; - желирани продукти; - обвивки за месни и рибни продукти; - сладкарски изделия. Въздействие върху човека: В някои страни веществото е забранено за употреба, в други се позволява използването в ограничени количества. Някои хора следва да ограничат консумацията на продукти, съдържащи добавката, защото са възможни стомашни разстройства. Тя е противопоказна за страдащите от заболявания на стомашно-чревния тракт, а тези, които имат нарушена обмяна на веществата - да бъдат внимателни. Е 466 не е алерген и не предизвиква кожни възпаления. Не се разрешава прибавянето й в бебешка храна. Смята се за абсолютно неразграждащо се вещество и при еднократен прием на повече от 5 мг може да окаже слабителен ефект. Смята се, че карбокси метил целулозата може да допринесе за образуването на рак и за повишаване нивото на холестерола. Няма определена максимално допустима дневна доза за стабилизатора.

#10 Архангел 11.10.2014 в 19:52:13

"ГМО-тата не са забранени пък в други държави като САЩ. И изобщо няма доказателства, че са вредни за ЧОВЕШКИЯ организъм. " Просто искаме храните да се етикират коректно и съдържанието да отговаря на етикета!Ти си яж ГМО, нямам против! Като идеш в САЩ и видиш, че 99 от 100 са дебели, ама ДЕБЕЛИ като бъчви тогава ще говорим кое как и заще и дали има разлика с Европа!

#11 Архангел 11.10.2014 в 19:55:07

"Народа не се умори да пише и обсъжда неща, които не разбира. Не подкрепям продуктите менте, стабилизаторите, консервантите, но хайде сега всички да се върнем на село и да си гледаме кравите и доматите.Искаме ли качество - произвеждаме сами или плащаме. " Ок-плащам! Искаам тенекия сирене от мляко, сол и мая САМО Искам салам от месо и подправки САМО,без соя и нишесте! Не ме интересува колко били полезни! Искам нормална лютеница без модифицирана скорбяла!!!Баба ти само с модифицирана скорбяла си вареше лютениците!

#13 sarfios 11.10.2014 в 20:15:46

Архангел Коментара ти е безобидно невеж, фактът че слагаш ГМО под общ знаменател просто е комично! Не всяка генетично модифицирана храна е вредна, но със сигурност в списъка има много които са, и напълно доказано, забавно как изфабрикува някакви несъщестуващи изследвания, хаха! Като има стотици с различни източници и акридетирани от известни учени!

#14 sarfios 11.10.2014 в 20:19:26

Аз лично смятам, че имам висока култура за хранене защото това тяло не е от днес за утре, след 20 години като ни откажат половината органи к'во правим. Коментирал съм и преди, възможно е да се храни човек евтино и здравлосвно, но си има жертви, а и трябва да се образова. Трябва да е информиран от А до Б за храната която яде, защото това е напълно нормално и аз го наричам МОДЕРНА ЕВОЛЮЦИЯ. Както преди ние сме еволюирали да ядем определен тип храна, а не пасем трева, така времената се промениха и сега трябва да не парадираш с това " не ме интересува к'во ям т'ва е за путювци и вегани " защото този начин на мисли, диктува хранителния бранш в момента и този начин на мислене ни възпира от високата култура за хранене в която ще фалират всички боклуци.

#16 dreadbg 12.10.2014 в 01:01:55

След като производителите на дрехи са задължени да направят етикет в който да пише от какво е дрехата (например 45%памук 30 % полиестер и тн.) значи и производителите на храни ТРЯБВА да пишат какво е процентното съотношение на състава на храните !!!

#17 The Seeker 12.10.2014 в 02:50:24

Лека по лека нещата тук стават като в Щатите - евтини боклуци, които всеки може да си позволи. "Еко" храната е скъпа (голяма мания е в западния свят) и не всеки може да си я позволи. До колко всяко нещо е ГМО - едва ли, но почти всяка храна е бъкана с химия и да - това не винаги се отразява на опаковката. ГМО е и всяко растение пренесено от един континент на друг (растенията еволюират и генетично не са еднакви с тяхните оригинали) - опасното е това, което човекът, правейки се на господ, създава. Изследвания е имало и има относно влиянето на ГМО, преди години имаше такова във Франция, където се твърдеше, че първото поколение консумиращи ГМО получават разновидности на рак, а второто стават стерилни (тествано над плъхове, над хора - сами си го тестваме ежедневно ). Трудно ми е да се представя, че ГМО-то е безвредно, като се замисля, че основния производител на ГМО пшеница в САЩ (Монсанто) е същата фирма, произвела химичното оръжие, с което са третирали Виетнам във войната (страната още не се е изчистила от тази химия!). Замислете се (тези по-дъртите), какво се консумираше в близкото минало и как последните 20 години стана бума на рак и подобни летални заболявания - дали е съвпадение? Относно споразумението м/у САЩ и Европа - дано не се случи, че тогава жална ни майка...

#20 vanko 12.10.2014 в 10:25:52

Геренова, Геренова... Пак ли бе, Геренова?! Мисля, че е крайно време да изясним въпроса. От снимката ти ясно се вижда, че не е много подходящо да се изказваш по темите за храни и хранене. Надявам се да ме разбереш правилно!

#21 Алилуйщина 12.10.2014 в 11:02:36

Правени са много независими изследвания в различни държави за ГМО-култури,всички с отрицателни резултати.Най-големият удар бе нанесен от самите генни инженери.Доклад- изследването е на генетични инженери-учени и представя и доказва опасностите за здравето и околната среда от генетично модифицирани култури и организми , позовавайки се над 600 източници ! и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ !,необичайно в случая е,че доклада е на генетични инженери които по-принцип са “ЗА“ и подкрепят “ГМО идеята“.Един от авторите на доклада, Dr Michael Antoniou от King’s College London School of Medicine in the UK…………………… http://foodfreedomgroup.com/2012/06/23/new-report-by-genetic-engineers-says-gmo-food-is-dangerous/

#22 Абе 12.10.2014 в 11:24:41

Мануела, хубаво е че повдигаш въпроса за радиацията, точно в тази тема. Да те попитам, ти какво разбираш от радиация? Физик ли си? Можеш ли да спориш с физиците, които твърдят, че с изключение на ограничен периметър около Чернобил, Фокушима и териториите, където се извършват опити с ядрени взривове, радиацията предизвикана от тези събития не надвишава общия радиационен фон? Предполагам, че не можеш. И въпреки това си против това. И аз също. Прави ли сме? Може и да не сме, но с подобни опасности шега не бива и затова по-добре да ги няма, отколкото да проверим верността на твърденията върху главите си. Същото е и с ГМО.

#23 Оня Дето Го Трият 12.10.2014 в 12:23:08

При 7 милиарда души на планетата, ако искат всички да слагат по нещо в устата, сме осъдени все повече и повече да се примиряваме с навлизането на ГМО. Неизбежно е, дори да не ни харесва, дори да знаем че е вредно. То и газовите изпарения от автомобилите са вредни и ни убиват бавно, ама някак си сме се примирили с тях. И с редица други неща. А по-вредно от ГМО-тата е мита, че през соца всичката храна е била една чистичка, екологична, вкусна и.т.н. Който има родители ходили по бригади в заводи за храни може да ги пита за хигиената и качеството на храната тогава. Мита за лютениците и саламите ще рухне на момента

Новините

Най-четените