Коя жена може да оглави БСП

В БСП се обсъжда възможността жена да оглави партията. Такава версия лансира левият депутат Мартин Захариев още в събота. "Текат залагания, БСП никога не е водена от жена", каза Захариев.

Той не потвърди дали заместинк-председателят на парламента Мая Манолова е вариантът за нов председател. "В БСП има и други жени", отговори депутатът. Самият Мартин Захариев не е член на Българската социалистическа партия, а влезе в Народното събрание като кандидат от т.нар. гражданската квота.

Жокерът за жена - лидер на левицата, ни предизвика да направим класация на по-популярните жени в ляво (вижте галерията), както и да дадем процент на вероятност да бъде избрана на мястото на Станишев.

МАЯ МАНОЛОВА

Опасният чар на левицата. Цяла школа в законодателната практика. В деня за размисъл през 2013 г. откъсна главата на ГЕРБ с такъв удар, че Борисов и Цветанов я гонеха по нанадолнището цяла година. Другарите й обаче я oставиха да изнесе на гърба си целия Изборен кодекс, а после не се поколебаха да я обвинят за резултата от прилагането му. Когато трябва - спасява положението. Но ако цитираме Огнян Минчев - „Който Костинброд вади, от Бобов дол умира". Даваме и 15% шанс да заеме поста на Станишев. 15 е модерно число в БСП, така че не го подценявайте.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Жената, която предизвика Бойко Борисов „да се разберем навън като мъже". Бивш следовател, някогашен директор на стратегически предприятия в приватизация, човек, който знае много и знае да пази тайни. В момента е социалният говорител на БСП, от което вади само позитиви. Има здравия гръб на Румен Овчаров, но от него е наследила и един недостатък - всеки спомен за миналото й връща горчивия вкус на недоразследвания скандал „Булгартабак/Топлофикация". От друга страна - да си станал курбан на Делян Пеевски днес е силен коз - нищо чудно тя да преведе БСП през неизбежния „катарзис". Залагаме на 60%.

ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА

Колко му е - партиен председател без партийна книжка... За сметка на това - от тежък партизански род. Старото поколение от левия електорат (доколкото е останало) изтръпва, като чуе името й - дъщерята на генерал Буруджиев не може да е случаен човек. Тя е вътрешният глас на председателя, а като началник на кабинета му - и сито за достъпа на случайни хора. Знае кога и как да „разлае кучетата" и го прави редовно в 42-то НС (справка - пушенето на закрито). Познава и теорията, и практиката на политическия мениджмънт. Но знае и предимствата на сивия кардинал - пълна власт, нулева отговорност. Така че - не повече от 20% шанс.

ДОРА ЯНКОВА

С 32-годишен партиен стаж Дора Янкова е пример за приемствеността между тъмночервения и светлорозовия период на левицата. Тя остана лоялна на Сергей Станишев и не подкрепи новата версия на АБВ, въпреки близостта си с Георги Първанов. Дългогодишен кмет и шеф на сдружението на общините, има поглед над цялата страна и може да върне диалога с недоволните партийци по места. При съставянето на новия Национален съвет на БСП през 2012 г. влезе трета по „преференциален" вот на делегатите (след Янаки Стоилов и Георги Първанов). Тогава сама оттегли номинацията си за председател с думите: „На този етап лидерската битка в партията не ме изкушава". А сега? Шансът е 40%.

ВЕРОНИКА ДЕЛИБАЛТОВА

Свежата кръв във вените на Столетницата. 26-годишната юристка преизпълни петилетката за отрицателно време. Ако се чудите откъде ви е позната - тя беше «червената» контра на Ранобудните студенти по време на окупацията на Софийския университет, когато с мегафон в ръка настояваше: „Освободете Ректората!" От миналата седмица е член на ИБ на БСП - неосъществената мечта на стотици леви апаратчици. С горещо сърце и чисти (все още) ръце. И вечно задължена на Станишев, който й даде ключовете за «Позитано» 20. За лоялност - 50%.

ИЛИЯНА ЙОТОВА

„Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу...", крещят хората по площадите през зимата на 1997 г. Точно тогава Илияна Йотова решава да напусне телевизията, за да стане говорител на унищожената партия. Да заложиш името си в този момент, говори за особен характер. И това го знаят всички, които са имали вземане-даване с нея - и чужди, и свои. Включително Сергей Станишев, спрямо когото Йотова неведнъж е играла (шумна) вътрешна опозиция. Има един проблем - партия-ветрило като БСП трудно се управлява от Брюксел. И все пак - 10%.

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

Червената барета. Боецът на идеологическия фронт. Изобличителят на всяка антибългарска кампания. Човекът, който извади Гео Милев срещу протестиращите ("Бунтът на ситите"). Връзката между "Капиталът" и Евангелието. Между Ленин и Левски. Дисидентът в партийното ръководство. "Аз съм от хората, които имаха всички причини да напуснат БСП" - казва Дърева. Истината е, че тя ще остави кораба последна. Но ще замести ли капитана? Най-вероятно не - 1%.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 03.06.2014 в 12:44:18

Тази дама, Буруджиева-Ваниотис, не беше ли дъщеря на онзи партизанин и после "генерал", който застреля като куче генерал Луков, пред очите на детето му? Хубав човек, добро потекло ...

#2 Govedo13 03.06.2014 в 13:23:44

Правилно Родриго, същата. Хубави хора наистина, "kleta majka balgariq" ще просперира с БСП начело и тези сладури, който я ръководят тази читава, про-българска партия.

#4 HiFresh 03.06.2014 в 15:30:22

Всичките са социалистки, комунистки и интересчийки (може би др. Дърева е само вярваща в социализъмът..), т.е. за нищо не стават. Най-добре е за Ген. Секретар да се избере др. Дърева, след това партията БСП да се разлюспи хубаво и без да има нужда да се забранява, да изчезне. Тези, които са "по-прогресивни" и нямат терористични наклонности да се съберат заедно с др. Волгин и да направят Нова левица. Другите да се ориентират и да си намерят мястото в цялата плеяда от леви партии - като гледам резултатите от изборите има поне 15 леви партии чакащи свежа кръв. Няма да ги изреждам за да не им направя реклама. Всъщност от 30 партии, коалиции и независими, участвали на евроизборите не са разклонения на БКП/БСП и червения капитал само Герб и РБ. Та коя от горните красавици ще оглави БСП няма никакво значение. Моето предложение е др. Серго да остане или смяна с др. Дърева. Така може и да им излезе късмета и след време да въдят Унгария 1956 г. в български вариант!

#5 Шрайка 03.06.2014 в 16:03:17

Коя жена може да оглави БСП? Ами то и сега я оглавява. Моников чудесно слушка жена си.

#6 паяка 03.06.2014 в 16:13:55

"...предимствата на сивия кардинал - пълна власт, нулева отговорност"

#9 Citizen X 03.06.2014 в 18:31:18

2008-а, Смолян: Седим с колеги в "Кипарис", обядваме. Изведнъж, всички стават на крака, се едно земетресение. А з се заоглеждах наоколо, супер нелепо ми беше направо. И к'во да видя, влязла г-жа КМЕТИЦАТА!!! Даже един колега ме задърпа за ръкава. Извиках им: "Вие немате акъл!"... Еуекторат...

#10 niemen 03.06.2014 в 19:02:06

От тези на снимките две изглеждат като зле поддържани педали, три - като травестити, а на едната е трудно да се определи полът.

#11 Борката 03.06.2014 в 20:09:20

Еее не така де.То ако почнеме и Цецка , и Искра ,и Мигленка не са манекенки ама си ги избрахте!

#13 Борката 03.06.2014 в 21:28:49

Мануела, все пак за жени става въпрос.

#14 kovatz 04.06.2014 в 00:11:44

Всяка от изброените жени има шансове 15 на 15.

#15 Зелен Бетон 04.06.2014 в 01:46:46

Сигурен съм в едно: ако ще се избира нов председател на БСП, то няма да бъде по пол или по хубост, а заради международното положение. Точно така, същото онова международно положение, дето е дежурната причина за всичко случващо се в България. Този път обаче наистина ще е заради него.

#16 Борката 04.06.2014 в 01:54:33

Бетоне, заради кое международно положение ? Сигурно не мога да вдена?

#17 Зелен Бетон 04.06.2014 в 04:22:57

Борка – вярно, че малко неясно го написах. Затуй обикновено не пиша къси коментари ;) Кой ще стане председател е второстепенен въпрос. Основният е накъде ще тръгне БСП. Това ще зависи не от мераците на родните сенчести фактори, които стоят зад нея, нито от някакви мерения на мускули сред висшите партийни функционери и бивши такива. Най-малко пък – от редовите партийни членове и симпатизанти, които винаги са били безгласна буква при определяне на действията на тази партия, въпреки че мнозина от тях са достатъчно заблудени да си мислят обратното. Единият вариант е русофилската ориентация на БСП отчетливо да се засили. Навремето Станишев получи подкрепа от Европа и Щатите против Първанов именно срещу ангажимента да избегне това. Сега обаче те явно я оттеглят, защото стана пределно ясно, че подкрепят един потомствен апаратчик, от когото никога няма да излезе свестен политик. Същевременно натискът откъм Москва се засилва: Кремъл ще положи всички усилия, за да се очертае в България един ясен русофилски лагер – а основен политически представител на този лагер може да бъде само БСП, и то във вида, в който е сега (Путин не е луд да залага на кресливи недоразумения като Сидеров, а ако тръгне да ухажва самовлюбения Борисов, поема твърде много рискове). Вторият вариант е БСП най-сетне да освободи лявата част на политическия спектър в България от изкуствено поддържания си монопол. При това там ще се появят различни леви субекти (от тъмночервени ортодоксални комунисти до светлорозови социаллиберали), а самата БСП ще остане само един от тях. Това би било най-доброто за политическия живот у нас: липсата на действителна левица изкривява твърде много политическото пространство – именно затова и дясното ни не е точно дясно, и центърът не е точно център, и изобщо понятията „ляво“ и „дясно“ не само че не стават за ориентация, а в българския им смисъл са си направо объркващи. Рисковете за БСП обаче биха били твърде сериозни. На първо място, тя ще трябва да се откаже от един крайъгълен камък на досегашната си стратегия – императивния завет на Лилов „да се запази единството на всяка цена“. На второ, при появата на други самостоятелни леви субекти ще започне да се вижда истината, че БСП всъщност е партия на едрия капитал, маскирана зад социалистическа демагогия. Съответно центробежните сили в нея ще се засилят и е трудно да се предвиди какво може да стане. ЕС обаче има интерес българската политика най-сетне да се нормализира. Този интерес е значително по-силен, отколкото преди, в светлината на украинската криза и настъпателността на Кремъл по отношение на енергийните проекти в България. Затова натискът не само от Брюксел, а и от отделните страни-членки (и от Щатите, ако решат да въздействат някак) ще бъде точно в тази посока. Тъй че съдбата на БСП (и като резултат – кой ще й бъде председател) ще се решава от международното положение. Ако то не беше толкова изострено, картинката сигурно щеше да си остане както преди, защото устройва всичките ни „домашни“ фактори на влияние, а и не пречи особено на някого навън. При сегашната обстановка обаче – едва ли. Това имам предвид.

#19 Борката 04.06.2014 в 07:00:01

Анализът ,който прочетох от теб,действително отчита всички фактори.Това което ми се искаше е да чуя,и тъй като и така зададох въпроса си,е дали изобщо в тази партия ,външните фактори са от значение.В краткосрочен план - може би или ще допуснем ,векторите на развитие на БСП начертани от теб.Явно е ,че партията се насочва и се е насочвала в своята посока само и единствено от вътрешно политически натиск.Да се смята ,че са настъпили събития в макрополитиката в Европа ,толкова насищащи и преодоляващи вижданията на твърдото ядро на БСП е опровержимо още от ранните коментари/от вчера/,е реалност ,която просто няма да се случи. Като човек , който не гласува , но наблюдава, смятам, че тази партия,е възможно да има стабилно бъдеще в рамките на от 4 до 6 процента в политическа България на принципа на кочана.Т.е. разсъбличане на всичко разпознаваемо.На абсолютно всичко.Според мен последният ти пост е действително разпознаваем в държава в, която всички искаме да живеем, но уви не живеем. Поздрави.

#20 vladurban 04.06.2014 в 08:47:46

Че то и сега си имат женствен лидер начело, за какво да го сменят? Да не го пипат, ударно ги води към безвремието, ако се въведе електронното гласуване и те няма да достигнат и 3 процента!

Новините

Най-четените