Око за око, паста за зъби

Спомням си детските си години, когато гледах анимационни филмчета. Имаше едно много мило, на което не си спомням името. Спомням си само, че ни учеше как да си мием зъбите по три пъти на ден и да използваме конци за зъби. А аз най-много обичах да ям сладолед, докато гледам филмчето и после да се сърдя на родителите си, че ме карат да си мия зъбите.

Оттогава минаха доста години и вече мия зъби по три пъти на ден и ходя редовно на зъболекар, но това чак когато се наложи да платя добре, за да имам здрави зъби и красива усмивка.

Зъболекарите, както се разбира от самото им наименование, са лекари, също както хирурзите, педиатрите и т.н. За да получи човек диплома по дентална медицина (стоматология), са необходими пет години здраво учене, много средства и не на последно място много упорство.

От няколко седмици в българският печат четем за някакви тексаски зъболекари, които лекуват безплатно, слагат импланти на възрастни хора и въобще правят толкова много "добрини", че нашият синод трябва непременно да ги канонизира и обяви за светци.

От другата страна на ринга е БЗС (Български Зъболекарски Съюз) и тяхната реакция срещу безплатните лечения на тези американски зъболекари в едно отдалечено село в България.

Фактите

Надявам се, всички сме съгласни със становището на БЗС, че практикуването на стоматология без призната в ЕС диплома е незаконна практика. Подобни процедури могат да бъдат сравнени с незаконен аборт например.

Британският дентален съюз (GDC - General Dental Counsil) например също обявява практикуването без диплома за криминално престъпление по силата на местните закони.

Без значение с какви намерения са дошли тези американски зъболекари, те са извършили престъпление и ако България имаше работещ съд и прокуратура, трябваше да има и резултати след като БЗС сигнализираха за този случай.

Подобна е ситуацията и в самите САЩ, където само американски дипломи се признават автоматично, а чуждите дипломи се признават едва след приравняване. Без необходимите разрешения практикуването на стоматология в САЩ е незаконно и е федерално престъпление.

Реакциите

Стоматологията е бизнес както всеки друг бизнес и оцеляването в среда като България не е никак лесно. Всички материали са скъпи, защото качествената стоматология изисква качествени, скъпи материали.

От всичко казано и писано по темата с БЗС и статиите по вестниците най-много ме учуди реакцията на пишещите по форумите, които веднага анатемосаха БЗС и прегърнаха идеята на незаконно практикуващите зъболекари в село Селча.

Според статистика на БЗС "80% от 6-годишните български деца имат по 4-5 кариеса на млечните зъби, а 14-годишните са с по 8 кариеса. Всеки четвърти тийнеджър на 18 години е с поне един изваден зъб. 53% от българите не посещават редовно зъболекар. 8% не си мият зъбите изобщо. 38% си мият зъбите само веднъж дневно, сочи проучване от 2008 г върху 2300 българи, съобщи д-р Донка Забуртова, главен секретар на БЗС.

Моля някой да ми обясни как е възможно 80% от 6-годишните деца да имат по 4-5 кариеса, ако родителите следят за тяхната орална хигиена?

Като се катурне каруцата

Държави като Швеция, Дания, Норвегия залагат изключително много на профилактика и превенция в стоматологичното лечение. В тези държави кореновите лечения са изключителна рядкост, защото добрата орална хигиена и честото посещение при зъболекар не позволяват развитието на кариеси. Влагането на Флуор (да не се бърка с хлор) в питейната вода също предпазва от кариеси.

В България помощ от зъболекар търсят само тези, които са с болка, което обикновенно означава, че пациентът е закъснял и е необходимо значително по-сложно, съответно скъпо лечение. Честа практика у нас е пациентът да не се върне при зъболекаря след първото посещение, когато вече няма болка, което е чиста форма на безотговорност към собственото здраве.

Абсурдно е да мрънкаме колко скъпо е зъболечението и вместо да се стремим да запазим здрави зъбите си, за да нямаме нужда от скъпи процедури, просто да не ходим на зъболекар. А когато болката все пак ни принуди, да обвиняваме зъболекаря в алчност. Такова поведение обяснява състоянието на нашето здравеопазване, което въпреки всичко е на доста добро ниво.

Отношението ни към тези, които ни лекуват е абсурдно, а не тяхната "алчност", защото в страните, на които искаме да приличаме, лекарите са едни от богатите хора. Всеки от нас може да си позволи да си плати преглед на всеки шест месеца. За тези, които нямат пари, моят съвет е да спрат цигарите, че и без друго водят до парадонтоза.

Как ще ги стигнем?

Нека сега разкажа накратко как е в САЩ - там, откъдето идват зъболекарите, дето вършат "добрини" в село Селча.

От неколкогодишния ми престой в САЩ научих, че наистина няма безплатен обяд. Медицинската помощ е изцяло платена като дори повикването на линейка струва $600. Да, точно така, българино! Преглед в спешното струва $250, вадене на зъб е около $150, кореново лечение може да бъде и $2000 и ако някои лечения се покриват от частната застраховка, която струва около $100 на месец, то денталната помощ е изцяло платена.

Всеки, който иска да бъде зъболекар в САЩ, трябва да си приготви по $40 000 на година, за да следва. След това да се яви на защита на знанията и чак тогава има право да практикува.

Понеже стоматологията там е изцяло частна, е необходимо да си купиш оборудван кабинет. За разлика от България, където началният капитал за всеки по-голям бизнес обикновенно идва от заможни роднини (разбирай средства, придобити от престъпни действия), в Америка началният капитал идва от банки под формата на кредит.

Какво се случва, ако бизнесът не проработи, всички можем да си представим.

Заключение

Прави чест на БЗС, че изпълнява по устав своите задължения като следи за спазването на правилата у нас.

Нека, когато става въпрос за нещо нередно, първо да гледаме обществения интерес преди личния, защото няколко ненужно поставени импланта и няколко извадени зъба от хора без лиценз да практикуват могат само да нанесат вреда.

Жалко е да наблюдаваме как висококвалифицирани кадри напускат страната, защото не виждат бъдеще за професията в България. Както в много други случаи, вина за случващото се имаме само ние. И ако в крайна сметка рядко се умира от зъб, то нека не забравяме, че отношението ни към тези, които ни лекуват, е също толкова убийствено колкото самите болести.

Бел.ред.: Готови сме да публикуваме и други мнения по темата.

#1 solaar 27.04.2011 в 09:52:04

Статията очевидно е писана от онзи зъболекар Александър Тодоров, който активно коментираше под предишната статия, както и във форума на Дневник, а вероятно и някои други. Отново "фактите" са поднесени тенденциозно. На първо място тук не става дума за Практикуване, а за мисия в район където никой от нашите хора не иска и да стъпи. Примерите със здравеопазването в Щатите също не са удачни. САЩ имат здравеопазване на страна от Третия свят. Нямаш ли пари за доктор, дано поне имаш за погребален агент. Защо драгият писател не даде пример с Германия, където след като си плащаш здравна вноска всичко ти е безплатно - преглед, лечение и лекарства. И много от зъболекарските процедури също, например прегледите, снимките, чистенето на зъбна плака, ваденето на мъдреци, пломби. Доплащаш само за по-скъпи материали и специфични процедури - мостове, шини и т.н. Едностранчива и неистинна статия. Явно дълбоко е бръкнал в раната Тексасеца, за да е нужно ликарите да си успокояват съвестта с подобни писания.

#5 solaar 27.04.2011 в 11:19:46

@Юлиан, значи понеже тексасеца не е признат от БЗС автоматично приемаме, че е неправоспособен и оттам опасен за здравето, така ли? Защото човекът си има американска диплома, сигурен съм съвсем не по-лоша от нашите, както и частна практика с 4 души персонал в нея. Ако не си наясно БГ не признава и дипломи от ЕС по каквато и да е специалност, та затова лекинко ще ни глобят сега. И всъщност пак опираме до въпроса - колко по-опасно може да е един непризнат от БЗС зъболекар да ти извади зъба от това да си го извадиш сам с клещите? Нека не забравяме и другите факти - той е подал молба да го акредитират за делото, но според БЗС трябва да знае перфектно български, ест. няма как да стане. И друг немаловажен факт - оставил си е оборудването в БГ, евентуално да го ползва някой наш стоматолог, какъвто в селото никога няма да се появи очевидно.

#6 Alice 27.04.2011 в 11:31:36

Дааа, авторът явно е някой български зъболекар, защото през цялото време усилено спестява темата, че просто едни лекари са извършили благотворителност, като са предоставили здравна услуга във вид на хуманитарна помощ. Въпросната здравна услуга пък се полага на всички граждани на тая държава по КОНСТИТУЦИЯ. След като БЗС, държавата и касата са абдикирали просто от тия райони, идват едни чужденци, които го правят като мисионери. Лицемерната позиция на БЗС е, че хем няма намерение да отиде да работи там - нито доброволно, нито да прати някой пенсиониран стоматолог да покрива онзи район, хем ги е адски шубе какво би станало, ако тръгнат тук да се преселват и заселват стоматолози от други страни... леле, направо ще се пръснат от бяс! затова се пеняват толкоз. лично аз пък не си спомням анимационни филмчета с конци за зъби, поне не в БГ

#7 astroart 27.04.2011 в 12:11:41

Понеже България е европейска страна и би трябвало да се дават примери за добри медицински практики от други европейски страни, а не от Щатите.В Швейцария например всеки гражданин си има личен стоматолог и този стоматолог се грижи и е отговорен за денталното здраве на пациентите си.На всеки 6 месеца личния стоматолог или по-точния неговия асистент изпраща на пациента уведомително писмо в което го информира, че в в рамките на следващия месец пациента трябва да се яви на контролен преглед.И го моли да се обади за да се уточнят за удобен ден и час когато да стане прегледа в раките на следващите 30 дни.Ако стоматолога не изпрати такова писмо-той бива санкциониран.Ако пациента не се яви без да има уважителна причина-той също бива санциониран.Всеки пациент си има лично досие в което може да се проследи денталния му статус от най-ранно детство със снимки, извършени прегледи, процедури и т.н.Отделно всеки зъболекар е длъжен да те научи на добра орална хигиена: ти покаже и научи как да си миеш правилно зъбите и колко време да става това.Дори за това си има специални часовници за миене на зъби-пускаш го като започнеш да миеш зъбите и спираш с миенето, когато спре часовника. Така че нека да не се прехвърля вината от болната глава на здравата и да обвиняваме клетия пациент, че той сам си е виновен за всички беди.Просто при правилно и добре организирана здравна система нещата сами си идват на мястото.

#8 bzb 27.04.2011 в 12:43:03

За какво са ни европейски примери, след като просто можем да погледнем назад? Тук в България си имахме безплатно здравеопазване, на което буквално му разказаха играта! Какво друго може да се очаква от система, в която болниците са търговски дружества? И защо злобеете срещу единични лекари, а не срещу системата? Ама то май това е целта... @Alice: Какво ще рече "държавата и касата са абдикирали просто от тия райони"? Някой от вас били отишъл да работи каквото и да е по затънтените краища на страната? Само за доброто на бедните хора там. Защо смятате, че при лекарите трябва да е по-различно? Конституция задължавала... смех!

#9 Alice 27.04.2011 в 13:02:49

а тоя рев по "безплатното здравеопазване" е уникален... няма такъв филм, "безплатно" означава, че е плащал някой друг, а що се отнася до това чия работа са ония райони, ами на държавата са работа, тя ще рещи как да привлече здравни специалисти и учители там, защото и учителите са кът... ако трябва, ще им обещае повече пари или нещо подобно като ония постановления, тия хора там да ги отпишем ли, като ще мрат, да мрат значи. Щом не може, да изгорим конституцията пред парламента тогава.

#10 Bobby_gBG 27.04.2011 в 13:04:51

Ало автора, признай си колко ти платиха от БЗС за статийката. Или пък просто си един от всичките гладни и жадни за пари лекари дето се подвизават там.

#12 MT 27.04.2011 в 14:25:11

Според мен статията е много адекватна и добре обоснована. Поздрави за автора. Защитил е своята позиция с ФАКТИ а не с безпочвени лични мнения и глупави романтични представи за благотворителност, храброст, чест и тн. Сравненията с други държави са абсолютно безмислени поради огромната разлика в средния доход на населението и редица други политически, социални и демографски различия. За пореден път искам да кажа, че ако някой не е доволен от здравеопазването в България, може да се лекува в чужбина или където намери за удачно.

#14 ivorad 27.04.2011 в 15:08:41

"Британският дентален съюз (GDC - General Dental Counsil) например също обявява практикуването без диплома за криминално престъпление по силата на местните закони." Уауууууу, нямах представа за това, че GDC е съдебен орган, за да "обявява" ....... Иначе - доста добре аргументиран текст. За жалост - съвършено лобистки. И по никакъв начин не иска да обясни как биха си пооправили зъбите бабите в селото, ако не беше американският правонарушител.....

#15 No name 27.04.2011 в 15:43:22

Аууу, докторчетата си написаха статия от бяс! Иворад, отива дедо в кръчмата, шмугва две ракии за упойка и селския бабит го наляга с ковашките клещи. Те така! А да питам, как пастата и конците за зъби преборват генетична обремененост и вредни професионални влияния? Само с много добра устна хигиена не става, май? И колко струва? Искали да бъдат богати зъболекари! Ама в бедна държава е като гладна кокошка, дето сънува просо!

#17 strawsPulledAtRandom 27.04.2011 в 18:04:24

"За пореден път искам да кажа, че ако някой не е доволен от здравеопазването в България, може да се лекува в чужбина или където намери за удачно. " ------------- Не е така. Ти вече си заплатил за това със задължителните си здравни осигуровки. Все едно да си купиш развалено месо от магазина и после като поискаш да ти го сменят с прясно, да ти кажат "Ти си свободен и можеш да отидеш в която искаш друга месарница, за да си купиш прясно. Но няма да ти върна парите". Дори примерът ми е недостатъчно изразителен, защото говорим за здраве, не за обикновени продукти. Доста е грозно да ми се покриват две пломби, но не какваи да е, а амалгама (?!?). Защо нямам лимит, до който да мога да изразходвам парите за каквото реша? Отговор - защото така няма да останат неизразходвани пари, от тези, които покрива касата, които да и останат като "чиста печалба" за офиси, коли, заплати на вредни бюрократи. Ебаси системата.

#18 Rodrigo Diaz de Vivar 27.04.2011 в 18:05:21

@MT "глупави романтични представи за благотворителност, храброст, чест и тн" Милена ... света от векове се възхищава на хората, имащи подобни "глупави романтични представи за благотворителност, храброст, чест и тн". Нещо повече. Светът се е променял към по-хубав, благодарение на тях, а не на дребнавите, цинични разсъждения, които се лутат конкретно във вашето съзнание. Не знам къде сте получили възпитанието си, но родителите ви очевидно е трябвало да увеличат обхвата тематиката на книжките, които сте чела. По-нататък е можело да поправите този пропуск, но очевидно ви е липсвало желание. Или потенциал. Или и двете. Така че ... не ни заливайте с помията от вашия мозък. Не бих искал децата ми да четат, че "благотворителност", "храброст" и "чест" са "глупави романтични представи". Самия факт, че употребявате тези думи заедно, показва пустотата в част от тялото ви. И в буквалния и в преносния смисъл.

#19 KYPBAPE solutions 27.04.2011 в 18:52:53

Абе, някой попадал ли е на свестен български зъболекар. Аз съм останал с впечатлението, е всички зъболекари у нас са некомпетентни изроди. Евалата на тия американски пичове, а отрепки като авторчето на тоя пасквил и МТ моментално си ги слагам на оная работа.

#20 Архангел 27.04.2011 в 19:58:18

1.Всеки има право на достойно заплащане на труда си-българските зъболекари са прави, че не може да се падне под определен минимум и не са длъжни да работят благотворително. 2.Практикуване без разрешение е закононарушене НО: 3.лицето/лицата които са оказвали стоматологична помощ във въпросният регион срещу заплащане ли са я оказвали?ако не-тогава води ли се това практикуване според закона?Ако аз превържа пръста на баба Пена комшийката (безплатно разбира се) това нелегална практика ли е?А ако съм селската баячка и билкарка? 4.Адекватно заплащане искат всички-и учители и лекари и миньори и шофьори, комбайнери, фризьори.Но май май се удава само на някои професии да получат такова.Другите какво?Духат?Не трябва ли всички да си поделят тежестта от неработещото ни общество и икономика, а не някои да бъдат освободени от такова задължение? 5.Аз лично познавам всякакви стоматолози-и добри и не чак дотам;познавам и алчни , познавам и такива които търсят начин да ми вземат по-малко 6.Америка е световно известен пример как НЕ трябва да се прави здравеопазване.Много е говорено по въпроса.На последните президентски избори това също беше една от основните теми.

#22 KYPBAPE solutions 28.04.2011 в 22:01:39

Попадала си ти. Виж си първо кривите, жълти, изпопадали зъби и тогава се обаждай.

Новините

Най-четените