БГ таткото може да е голям лигльо

БГ-бащата може да е голям лигльо, честно. Да се превърне в дори по-чувствителен еквивалент на жената, която е изкарала през най-съвършеното си място неговото отроче. Често го прави. И започва да занимава всички околни с детето си, като, също като при майките, всичкo вече се случва в 1 л. мн. ч., когато става дума за детето - „ядохме", „спахме", „ревахме", „акахме" и всичко останало.

Решението? Всички млади бащи трябва да се запишат на фитнес, бокс, източно бойно изкуство, за да вдигнат тестостерона си обратно в границите. Преемоционалните мъже ги смятат за меки китки, за недорасляци и комплексирани деца. А когато имаш дете, вече не можеш да си дете - закон.

На другия полюс: бащата определено не отделя толкова време на новороденото колко майката. Но таткото бачка, гризе си ноктите преди сън дали все пак не е сгафил яко, напива се при удобен случай пак покрай съмнения и от преумора, пробва се да забие някоя случайна - ей-така, за спорта, да си докаже, че не е дъртак, какъвто всъщност явно е на път да се превърне.

Това е първата крачка към това да започне да кръшка на жена си, да се запива с приятелите по чашка и това да предизвика малки катарзиси в семейната лъжеидилия. И никой няма вина. Просто по родните ширини никой не ходи на семеен психотерапевт, а приятелите (с малки изключения) рядко дават подходящите и своевременни съвети. Най-добрият вариант - приятелско семейство, което е минало преди година-две по сложния път, който ти предстои. А, трябва също да са готови наистина да изтърпят хленченето на жената и пиянските обаждания от твоя страна. Това е в името на бащата и връзката като цяло.

Социалният свят на бащата изведнъж се оказва едно тресавище, откъдето само майката на детето му може да го измъкне. Ако пожелае. Тя е озлобена срещу целия свят и най-вече срещу него. Обича детето си и го мрази - както родилката в началото на „Сърца за Изтръгване" на Виан просто искаше да изкара бебето от себе си и го гледаше с погнуса.

Ако приятелките на новопръкналата се майчица си нямат собствени отрочета, естествено, в отношенията им рано или късно настъпва разрив. После към нея идват самосъжалението, агресията, безпомощността и всички онези симпатични негативни емоции, които могат да скапят връзка, семейство и отношения родители-дете.

Това вече ще се случи само, ако бащата го позволи. Изцяло в негова власт е. Той трябва да е не-много-псуваща амалгама от дзен мастър и психолог, Шива с 57 ръце, самоук еквилибрист между собственото си его, значимостта на детето и лудата му майка. Сложно уравнение с много неизвестни. Но решимо.

Накратко: ако не знаеш какво ще ти се случи, когато проимаш дете, не бързай. Надали ще бъдеш по-щастлив от момента, когато за първи път вземеш на ръце отрочето си. Или когато чуеш първото обръщение към теб.

Но това не трябва да те превръща в разлигавен клоун, който да говори на бебешки на целия свят. Или съвсем обратната ситуация - ако за момент въжеиграчът-баща загуби концентрация, полита надолу в ямата на самосъжалението и алкохола. Няма предпазна мрежа.

Take your time, а после действай по плана. И ако нямаш план, крайно време е да си надраскаш поне скица. Но не на разлигавено бебе.

#1 aezakmi 20.01.2011 в 14:58:18

Защо да не е лигльо, ти какво искаш да е като моя баща, който ми биеше шамари зад врата и по главата като малък всеки ден по няколко пъти?! Предпочитам да беше лигльо, от колкото злобар като моя.

#2 aezakmi 20.01.2011 в 14:58:40

Личи си, че твоя баща не те е пребивал щом не искаш баща "лигльо".

#3 aezakmi 20.01.2011 в 14:59:49

Това, че фитнесът увеличава тестостеронът е абсолютен мит!

#4 Art Pepper 20.01.2011 в 15:05:19

Хахаха, наистина забавно и верно. Сякаш някакви пост-комунистически синдроми се събуждат у мъжа след като той се сдобие с дете. Има обаче още един тип бащи, за които не се пише много, бащи или по-скоро само осеменители. Познавам точно 8 (осем) майки които сами си гледат детето (едната е с близнаци) защото мъжът с когото са имали връзка ги е зарязал в мига в който разбира че са бременни. Няколко от тези жени са били и жертви на насилие, и физическо и психическо. Тук идва моментът който е за мен абсолютна мистерия: защо? Не ли им е достатъчна цялата мизерия и простотия в която живеем за да генерират допълнителна такава? И най-страшното е че това не са никак изолирани случаи, много са. Българинът не е добре, по-добре е да е и лигав, инфантилен и дразнещ баща който е с жена си - тогава е повече мъж, повече от колкото просто избягал осеменител.

#6 aezakmi 20.01.2011 в 15:15:22

Надявам се един ден като стана баща да съм лигльо с децата си, който ходи на фитнес (не знам защо противопоставяш това да си добър баща с ходенето на фитнес?!), от колкото да се превърна в баща ми и да се наливам с алкохол и да почвам със шамарите по лицето и тупалките зад врата като моя баща когато бях малък. Надявам се да не стана като него.

#7 aezakmi 20.01.2011 в 15:20:36

Аз мисля, че е по-добре да си лигльо, но да опазиш децата си, от колкото да ги тупаш всеки ден за "добър ден", което не само може да им причини физичуски увреждания, но най-вече психически. Аз затова не се доверявам много на хората - чувствам ги като опасност, и причината е, че като малък за най-малкото нещо - например за изразяване на противоречие с баща ми изяждах сума-ти шамари.

#8 aezakmi 20.01.2011 в 15:23:06

И по-скоро смятам, че бащите в България не само не са лигльовци, ами прекалено строго държат синовете си, които после си го изкарват на своите жени и децата си. Надявам се като се оженя да не си изкарвам злобата от годините трупане на болка и омраза заради побоищата на баща ми и психическия тормоз над жена ми и децата ми, а във фитнеса.

#9 aezakmi 20.01.2011 в 15:27:13

По-добре въобще без баща от колкото с баща-побойник.

#11 aezakmi 20.01.2011 в 15:55:46

Не съм спамър, просто май трябваше да го напиша на един пост вместо на няколко но как катовсе се сещам нещо да допълня?!

#12 strawsPulledAtRandom 20.01.2011 в 16:37:41

Кво се сещаш, бе гащник! Десет пъти си повторил едно и също!

#13 simo_haihe 20.01.2011 в 16:41:05

хмм.... от цялата работа разбрах единствено, че един от коментиращите е яко психично обременен от баща си. а за статията: аре аман от обобщения, а? "българските мъже...." е ми аз съм и българин, и мъж, пък и баща, ама някак грам не се откривам в картинката. баща ми не ме е бил никога, нито ми се е навирал прекалено в личното пространство, всъщност най-точно ще е да се каже, че само е гледал отстрани кви ги върша, и се е намесвал само в критични моменти - но никога не съм си и помислил да се чувствам пренебрегнат от него. и изобщо тоя комплекс с ЛИПСВАЩИЯ БАЩА, с ЛОШИЯ БАЩА и т.н БАЩА е характерен най-вече за западния свят, и е много дразнещо, че някои хора се опитват да го заселят и по нашите ширини. всичките грижи, от които има нужда едно малко дете, се осигуряват от МАЙКАТА. бащата е тоя, към когото се обръщаш, ако трябва да се пребие някой по-голям от теб, и тоя, който те учи на неговите си забавления - оръжия, бой, коли.... или кой квото го влече. п.п. сменям папмперси и го разнасям на ръце постоянно - и в същото време целувам "лудата" си жена и мога да пребия някой дразнител с ритници. и за кво го написах всичко това.... май щото се дразня от обобщенията. авторът явно е попаднал на няколко лигльовци, и смело реши, че са представителна извадка. но повечет млад татковци, които аз познавам, са по-скоро като мен, или още по-"нелигльовци" - не искат да сменят памперси и да стерилизират биберони

#14 aezakmi 20.01.2011 в 16:42:21

@strawsPulledAtRandom и всички злобари: Германски форум- задаваш въпрос-отговарят ти; Руски форум - задаваш въпрос, и на теб ти задават; Български форум - задаваш въпрос - всички ти обясняват колко си тъп.

#15 aezakmi 20.01.2011 в 16:44:43

Симо теб пък кой те дразни че имаш такъв негативизъм, ритници и т.н. Стига с това Бай Ганьовско, балканско мислене. Никой не е длъжен да се съобразява с теб, ти нима не мачкаш по-слабите от теб? Ами и теб ще те мачкат, колкото по-скоро го разбереш толкова по-добре!!!

#16 M_I_R 20.01.2011 в 16:51:33

изводът е важен - да се мисли преди да се правят деца.За да не създаваш нещастници.

#17 simo_haihe 20.01.2011 в 16:53:48

моля? абе момче, ти знаеш ли иозбщо кво говориш, или просто ти напира отвътре да си изкараш комплексите? кво мачкане, кво дразнене.... това го казвам само за да илюстрирам несъстоятелността на тезата, че БГ-мъжете стават лигльовци, като им се роди дете. е, аз имам новородено дете, и не забелязвам грам да съм се разлигавил - дори обратното. кой и какво ме дразни - това е отделен въпрос. но пък като го подхвана - дразнят ме и такива палячовци като теб, ръсещи акъл. "колкото по-скоро го разбереш, толкова по-добре...." какво да разбера, момченце? и по-добре за кого? и откъде разбра, че мачкам по-слабите? и за кво мачкане изобщо говориш? абе сигурен ли си, че нямаш нужда от психотерапия? я кажи кво точно ти направи баща ти....

Новините

Най-четените