Виртуално социалните

„Виртуален" означава такъв, който е „като истински", резултат на мисловна дейност, но без реално проявление.

В зависимост от контекста, „без реално проявление" може да означава няколко неща: че не можеш да го пипнеш, че съществува откъснато от физическото битие на света и т.н.

Навремето се възмущавах от глупостта на мои приятели, които си слагаха [X] пред името в Skype, когато някой умре. При всеки инцидент - катастрофа, земетресение или нещо такова средно 30-40 човека, които не са ми писали от година, ме приканваха да си напиша шибан хикс пред името, за да демонстрирам, видиш ли, колко съм съпричастен.

То не бяха chain-letters, не беше подканяне „сложи хикс", не беше чудо... После се появиха тюленчетата, които някакви хора били убивали за кеф - нагледахме се две години на размазани по снега мозъци на бебета тюлени. После дойде кучето Мима с отрязаните лапи. След нея - болното от рак бебе. После - кучето без крака, което е спасило семейството си от горяща къща в Германия. След това - снимката на пребитото от баща си момиченце. След него - кучето, дето някакво момче от Казанлък му пръснало мозъка и се снимало с него.

Всеки божи ден, ща - не ща, съм принуден да гледам отвратителните снимки на видимо болни или пребити хора (най-често правени на Photoshop), осакатени животни, кървави парчета мозък по снега и други подобни, които някой произволен идиот е решил да сподели във Facebook, за да демонстрира колко е „навътре" с проблемите на обществото.

Тази пандемия на видиотяване обаче придобива плашещо големи размери.

„Виртуалната социална ангажираност" на повечето хора не е плод на мисловна дейност, защото е нищо повече от овча инерция. Тя съществува откъснато от света - има я само във Facebook. И трето, нея наистина няма как „да я пипнеш", защото реално не съществува и не се проявява по никакъв начин - нищо в действителността не се променя.

Изводът, фейсбук-дарители, е, че вие не сте социално ангажирани. Всичко, което „споделяте", е просто манифестация на умствените ви недостатъци. Като споделяте гнусни снимки НЕ ПОМАГАТЕ НА НИКОГО, а просто приспивате съвестта си. И ми разваляте закуската!

Скъпи приятели и познати, НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГЛЕДАМ ПОДОБНИ ОТВРАТИТЕЛНИ СНИМКИ!

Който си мисли, че Facebook дарява 3 цента на болното от рак бебе за всяко share-ване на снимката му, е абсолютен слабоумник. Бебето не е болно от рак, от нещо съвсем различно.

Второ, човешката трагедия НЕ ТРЯБВА да бъде обществено достояние, защото по този начин се принизява. Поради тази причина, трето - снимката е отвратителна и не буди съчувствие, защото е принизена до нивото на плътското. Казано като за идиоти: „Вижте го - бебето е болно. Не е красиво, а? Айде, дари сега три цента, пък ние обещаваме съвестта ти да заспи!" Това не е милосърдие - това е измиване на ръцете!

Facebooк не е дарявал, не дарява и никога няма да дари нищо на никого независимо от какво е болен. НА НИКОГО - бил той болно бебе, куче без крака или извънземно без антенки.

Не искам да гледам фалшивата снимка на пребитото от баща си момиченце. Освен, че с просто око се вижда, че е правена на Photoshop, на хората, които бият децата си, им е през оная работа за това, че поствате някакви снимки еди къде си.

Не ми дреме, че някакъв умопобъркан селяндур убива кучета и се снима с тях. И още по-малко искам да виждам НАТУРАЛИСТИЧНА КАРТИНКА как същият скапан селяк се е снимал гордо в оплискания от кучешка кръв и мозък казанлъшки сняг. Нищо няма да промените, като го псувате в мрежата. Нито ще върнете кучето, нито ще накарате „човека" да спре да убива, нито ще ме спрете да искам ликвидиране на всички бездомни кучета (по възможност - за вчера!). Напротив, „загрижени" идиоти - ВАШИТЕ фейсбук-активни десетгодишни ДЕЦА гледат кучета без крака, без глава, болни от рак бебета, пребити момиченца и хал хабер си нямат за какво става въпрос, но травмата от видяното остава.

FUCK YOU, SOCIETY! You’re retarded!

P.S. - докато пиша това на стената ми във Facebook се появи снимка как някакви хора разфасоват кит с изкривени парчета желязо.

P.P.S. - следващия път, когато се протестира за нещо важно, не се крийте вкъщи да поствате фалшиви снимки на болни от рак бебета, а излезте на улицата - да ви видим що за стойностни и полезни за обществото граждани сте!

#1 Оня Дето Го Трият 14.02.2012 в 10:35:42

Човече, отпиши се от Фейсбук и се регистрирай в БГ-мама, за да ти пращат усмихнати, а не пребити бебета! Аз нямам ФБ и никой не ме призовава за нищо...

#2 AI 14.02.2012 в 10:59:20

За повечето простотии си абсолютно прав. Мен обаче успяха да ме измъкнат преди 2 седмици да занеса 2-3 пуловера и 1 палто за бездомните. Имаше фейсбук ивент на някакви студентчета. Според тях, са успели да събжерат над 200 чувала дрехи и да ги раздадат на несретниците. Реално тази работа не не променя почти нищо и не решава никакъв проблем, но ... е нещо мъъъничко и важно. Някаква съпричастност към чуждата болка. Ако и това изчезне, способността ни да изпитваме състрадание, емпатия.. да ни заболи от чуждата болка и нещастие, тоя свят е занийде.

#3 Рая Христова 14.02.2012 в 11:10:14

СУПЕР ЯК МАТЕРИАЛ! Страхотно се изкефих! Отдавна не ми беше попадално нещо толкова точно. Просто... ЯКО! Браво! ПС "извънземно без антенки"

#4 pier 14.02.2012 в 11:10:21

Кампанията за Рачо също има успех. Не се сърди така, човече

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 14.02.2012 в 12:17:59

Абе ... интересно, защо на мен никой нищо не ми изпраща. Няма тюленчета, няма пребити деца. Говоря за Facebook. А и за G+. Или правилно си подбирам контактите или гледам къде цъкам "Харесвам". Не смятам за разумно да се надупиш намазан с вазелин на улицата, където със сигурност минават пед'раси и после да мрънкаш, че много те боли. Свинктера. Но явно не е само автора с глуповат behavior в мрежата, щом има и други да крещят експликации от рода по горе, "СУПЕР ЯК МАТЕРИАЛ!", "ЯКО" и т. н.

#7 Borracho 14.02.2012 в 12:51:41

И аз не го разбирам това реване - като имаш фейсбук ще търпиш. Като не ти харесва направи както например направих аз - деактивирай си акаунта и пусни заявка за изтриване. След 2 седмици вече е изтрит.

#9 Гери 14.02.2012 в 13:39:44

Има едно много просто решение - unfriend, unfriend, unfriend!

#10 Рая Христова 14.02.2012 в 13:49:39

Хах, днес е ден за яки коментари явно: 8 Milen Mihaylov | 14.02.2012 13:35 "ББ ... отмени пълната забрана, потвърждавайки "изконното право" на никотиновите наркомани да тровят себе си и всички около тях... И как иначе - 100 човека буря не правят, само лек повей...около оная му работа... "

#11 axsbf 14.02.2012 в 14:59:51

за изтребването на бездомните кучета!

#12 nakadetaka 14.02.2012 в 16:28:40

Чудесно, но защо това не е на стената ти във Фейсбук ?!

#13 turbalan 14.02.2012 в 17:04:59

Facebook.. blah blah blah С facebook нищо не става bla bla bla Щом сте толкова социално ангажирани, излезте на протестите bla bla bla... Колкото такива "акции" има по социалните мрежи, толкова такива балъци пишат, че не са достатъчно. Питат разни аватари къде са били другите "социално активни" аватари. Ебати яката статия, коня да ти умре от заушка

#15 lele male 14.02.2012 в 17:22:14

Баба на смъртният си одър: - Искам да ти оставя моята ферма. Това включва вила, трактор и друго оборудване, чифлик и 22 398 750 в брой. Внучката, виждайки себе си богата, казва: - О, бабо! Tолкова си щедра! Аз дори не знаех, че си имала ферма. Къде е? С последния си дъх бабата прошепнала: - Във Facebook!

#19 qwe-2 14.02.2012 в 21:29:53

....нито ще ме спрете да искам ликвидиране на всички бездомни кучета (по възможност - за вчера!). Понеже кучетата са виновни, че хората ги изхвърлят. На мен пък ми се иска някой да избие тези като теб, защото призовават за избиването на други живи същества, ей така, ама не може, нали?

#20 Den Jeleva 14.02.2012 в 22:26:25

изключително много ми хареса статията споделям мнението напълно

#22 Gootin 15.02.2012 в 00:47:18

Просто си изтриите "приятелите" който ви спямат с подобни глупости!

Новините

Най-четените