20 прогнози: Геополитиката

Никой баланс на силата не трае вечно. Само преди век Лондон беше центърът на света. Великобритания беше оглавила света като колос и само силните духом (или слабите в преценките) се осмеляваха да предизвикват Пакс Британика.

Това, разбира се, е отдавна история, но Пакс Американа, какъвто той се оформи след 1989-а, е също толкова уязвим за историческите промени. След 1910-а изгряващата мощ на Германия и Америка разцепи Пакс Британика. След 2010-а Източна Азия ще направи същото с Пакс Американа.

Двайсет и първи век ще ни донесе технологични промени в невиждан мащаб. Те могат да променят дори разбирането за това какво е да си човек. Но в един по-кратък период - в следващите 20 години - светът ще бъде доминиран от делата на националните държави и основната тема ще бъде възходът на Изтока.

До 2030-та светът ще стане по-сложен и разделен между огромната американска сфера на влияние в Европа, Близкия Изток и Южна Азия, и китайската сфера в Източна Азия и Африка от друга страна. Голямото и образовано население на страни като Полша, Турция, Бразилия и техните съседи ще ги извади на световната сцена, а Русия ще продължи своето възраждане.

Въпреки това, Америка вероятно ще остане най-голямата световна сила. Критиците, които описваха Голямата депресия през 30-те години и стагфлацията през 70-те години на миналия век, доживяха да видят съвземането и победата над нацизма през 40-те и над комунизма през 80-те. Финасовите проблеми на Америка със сигурност ще се задълбочат през следващите 10 години, но десетилетието след 2020-та може да донесе нов Рузвелт или Рейгън.

Преди сто години, когато британската доминация започна да ерозира, нейните конкуретни и особено Германия добиха куража да поемат нечувани дотогава рискове. Същото ще се случи и след като американската мощ започне да ерозира след 2010-а. През 1999-а например, Русия никога не би посмяла да атакува свой съсед като Грузия, но през 2009-та не пропусна да си опита късмета.

Опасността подобно приключение да доведе до избухването на голяма война през 2010-а е малка. През 2020-а обаче тя ще бъде много по-голяма.

Най-сериозните заплахи ще се появят във водовъртежа от нестабилност, който пълзи от Африка към Централна Азия. Най-голямата част от най-бедните хора в света живеят тук, промените в климата нанесоха най-големи щети тук, ядреното оръжие се разпространява най-бързо тук, и даже и през 2030-а великите сили все още ще търсят много от енергийния си ресурс пак тук.

Точно тук ще бъде и най-големият риск от китайско-американски конфликт и пак тук ще бъде решен и балансът на силите.

*Иън Морис e професор по история в Станфордския университет и автор на книгата „Защо Западът командва - засега".

#1 LaForce 06.01.2011 в 11:08:41

Апък е възможно тези велики теоретици с техните свръх умни компове от пентагона дето развиват теорията на игрите да бъдат надиграни от някой корейски шампион по старкрафт....

#2 xtrm 06.01.2011 в 11:48:43

Babylon will fall!!!

#3 stg 06.01.2011 в 11:56:33

аз пък изобщо не съм убеден че позицията на глобален лидер е особено комфортна

#4 stizi 06.01.2011 в 12:26:22

Ще поживеем и ще видим . Факт е че развитието на технологиите експоненциално придават една мистика на бъдещето. В геополитически план, не мисля, че след думите на Тачър ще се стигне до трета световна а по скоро до локални конфликти.

#5 heat 06.01.2011 в 13:41:40

САЩ ще е още дълго световен жандарм защото държат паричните потоци и защото имат много последователна държавна политика за развитие на икономиката. Тази политика се надгражда над1 век, докато Русия започна след Елцин. Китай е икономически гигант но няма да посмеят да се налагат военно и политически, та те един малък Тайланд не можаха да си върнат под страха от международна изолация. Индия е феодална държава, там има голямо класово деление - голям контраст на бедни и богати, перчещи се един на друг съвременни махараджи, затова трудно ще се справят със собствените си проблеми. Германия има страхотен икономически потенциал но е под шапката на ЕС и няма как да предприеме радикални решения. Бразилия се бори с бедността, те нямат икономика и технологии за сериозно превъоръжаване. Русия нямат нужда да бъдат световен лидер, те притежават огромна територия с огромни ресурси, тяхната единствена цел е да запазят природните си богатства от "демократичните" държави, затова играят по тяхната свирка. Разбирасе няма значение кой е световен лидер, защото човечеството бавно и сигурно върви към своето унищожение. Предстоят ни войни за ресурси. За съжаление с развитието на високите технологии всяка малка война заплашва света от унищожение. Нека си припомним че агреното оръжие беше използвано веднага след като беше направено. Цар Пир жертва цялата воиска за едно парче земя. Не сме поумняли от тогава. Според братята Стругатски не може да съществува свръхцивилизация поради горните причини, много желаещи за малко ресурси, затова тук никога няма да дойдат извънземни от свръхцивилизация. Въпрос на време е да се самоизядем, високите технологии ще ни помогнат да го направим по-бързо. Има ли значение от коя националност ще е този който ще сложи точката? Той ще бъде човек.

#6 james2 06.01.2011 в 19:30:47

Едно уточнение за седерасткия сайт: Не Россия, а подлогата Грузия атакува по време на откриването на олимпийските игри. После пионката Наакашвили просто си изяде вратовръзката.

Новините

Най-четените