Банско, Банскоооо

Стоях си в офиса в последните дни на годината и гледах как колегите симулират работа. Цяла година се мотат, обаче точно преди Коледа ще наваксат. Край, тая Коледа ще се забавлявам яко и най-важното - извън София!

Проведох няколко дълги телефонни разговора, малко кандърми, малко молби и организацията е налице. Кой с децата, кой без, събрахме се четири семейства плюс едно хронично ергенче.
Добре, ама къде да ходим? До Коледа има десетина дни и народът е напълнил курортите.

Започна едно ровене по сайтове, звънене и късане на нерви - и никакъв успех. По едно време ми звъни ергенчето, имал някакво гадже, работила в туристическа агенция, та ни настаниха криво-ляво в Банско. Браво бе, има едно черпене момичето. Нищо, че сме в различни квартири, нищо, че някои са без самостоятелна баня - заредени сме с положителни емоции и
такива подробности не могат да ни влияят!

Става ясно, че всички ще бъдем с децата, така че циркът е пълен. Тръгваме два дни преди Коледа. Пристигнах в курорта и бързам да се настаня с домочадието в квартирата. Болни, здрави пристигнаха и другите в Банско. Става четири часа следобед.

Моето семейство, кротко и търпеливо, вече около два часа очакваше да се увенчаят с успех опитите на собственика да приведе наетото от нас апартаментче в нормален за гости вид. Този факт ме кара да разяснявам на домашните разликата между "прекарвам" и "изкарвам" почивката, защото, обяснявам аз, никое "прекарване" не е приятно.

Най-накрая се настаняваме. Вътре студ, влага - обаче ни обясняват, че току-що са били напалили парното и докато се върнем от кръчмата щяло да бъде "достатъчно топло".
Леви, десни и хоп в кръчматааа...

Вътре: "весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика...", хм, ако ме разбирате. Посрещна ни сервитьорът Г. с маниери на заместник на СЕО. Хем важен, хем от него нищо важно не зависи. Гледам около мен - разпищолил се народът, яде, пие, пее и пет пари не дава. Подвикват
грубовато на Г., дюдюкат и намират кусури на капамата. Ааа,викам си, на финала няма да им пее петелът на масата вдясно! Г.,като го гледам е строг, но ще отсъди справедливо.

Идва и нашият ред за поръчка. На мен по принцип всички ми казват, че окото ми е лакомо, ама може ли да си в Банско и да не хапнеш една зачервена агнешка главичка с масълце и букет от подправчици? Или порцийка ароматна капама? Или пърленка? Гледам менюто - сещам се за кръвното, гледам менюто- майната му на кръвното!

И като се отпочна една... На качеството на манджите няма да се спирам. Едното от аверчетата ми вика: "Абе представи си, че сега сме 1996 г. и ядеш същите гозби на същото място. Представих си аз и някак друго ми стана... Уютно, топло, усмихнати банскалии...

Обаче всичко хубаво свършва и на финала Г. се понесе със сметката.Бодър, засмян - не мож го позна. Платихме каквото платихме и се строихме за дотъркалване до квартирите. Току на входа ни догони Г. Бесен, направо фучи. Четиринайсет човека сме били, цяла вечер ни търчал по г...., а само десет лева бакшиш ли му оставяме?

Бая неща съм видял, ама тогава направо онемях!И понеже и другите онемяха, Г. се развихри още повече и след като ни тегли по една, явно решил, че каузата е загубена ни изпроводи с тежък поглед. Леле, викам си, ние се държахме добре, ама тия от четвърта маса?!

Такива работи.

#3 edin slep 03.02.2013 в 12:58:33

Първо, качеството на материалите в сайта пада катастрофално - да не би да ви е купил я Цветан Василев, я Пеевски, я Цеко Минев? Такива глупотевини в стил моето малко блогче в блог бг не отиват на сайт с претенции. Второ, не знам от какво плаче автора, но след като го дава добре платен чиновник в чужбинска фирма, то би трябвало да е наясно с правилото на 10% бакшиш, освен ако обслужването не е било кошмарно и тогава обясняваш защо им оставяш малко. Трето, сервитьора като ви дразни си има управител. Четвърто, в София има хиляди кръчми, кафенца и т.н. в които или кракът ти не стъпва или сваляш гарда и ги приемаш каквито са, а не София, Софияяяяяяяя, не ми уйдисват на претенциите.

#4 vanko1 03.02.2013 в 14:32:27

добре, че човек може да сподели опит, на нашта компания преди няколко месеца се циганиха дали да ни пуснат и един калорифер в стаята, че бяхме умрели от студ, да не говорим, че топлата вода от душа си беше хладка така не се прави туризъм, тия, дето излизат да викат на Е 79, за да искат писти, първо да се научат как да ужахват туриста

#6 King 03.02.2013 в 18:07:32

Лелеее, цървул чип бантускотски, как можа да го изсереш това огромно говно къде и Сергей Бубка на дали ще може да го прескочи с пръта си? Не само ще ви гони сервитьора, аз направо на бой щях да скоча ако бях, ебати мазните, пръдливи селяни, цяла вечер плющят и накрая само 10 кинта от 14 човека, верно сте ебати олигофрените разбираш ли!! Ама те са си виновни, набичи му 20% служенен бакшиш и да си ебава майката сетне, нема кво да се занимаваш с чипи селяци и да ги гониш по паркинги, аве ти верно как не те досрамя да я напишеш тази глупост?

#7 Borracho 03.02.2013 в 18:21:29

При тези цени в Банко, и 14 лева са много. То в тея механи няма гозба-основно под 25 лева егати. Значи, особено вечер да излезнеш да пийнеш 2-3 ракийки със салатка (дето да не е 50 грама), да хапнеш едно основно и някое мезе и излиза едно 100тина лева! Ше ме извинявате селяци нагли, ама за тея 50 евро за вечеря в туристическите европейски страни и на челна стойка ше ти застаната за да ти ги вземат, докато вие селяни сте просто мега нагли парчета!

#8 mima 03.02.2013 в 19:15:52

За Банско какво да кажа: последния път, когато вечеряхме там оставихме бакшиш от 1ст. нарочно и доколкото зависи от мен, кракът ми повече няма да стъпи.

#9 Щ 03.02.2013 в 19:43:39

Последно в Банско се прецаках да отида 2009... мисля, че беше (?). Още работеше Орловото гнездо - остатък от една по-приятна и друга епоха. Който е бил там, значи знае за какво говоря и за кое Банско ми е мъчно, че повече никога няма да бъде. От тогава, карам само в Тирол... След последните "протести" на плиткоумните високопланински джентълмнени и след цялата глупост, която се случи на Банско за последните 10 години, за мен Банско е вече събирателен символ за всичко най-противно и неправилно по отношение на туризъм, отношение към природата и хората. Жалко за планината...

#10 vanko1 03.02.2013 в 19:57:12

най-готиният и последен спомен от Банско - зимата на 2002, точно преди голямото строителство, страшна капама, страхотно катино мезе, даже и в Тане беше супер, но както се казва, никога вече

#11 onufriy 03.02.2013 в 20:53:59

Ами аз съм от Банско. Знам, че не сме стока, ама и навремето не бехме по-ýбави. Просто нещата се промениха: 1. Навремето туризмът не беше основен поминък. В ЗТА имаше 1500 работници, в завода за столове пак толкова, в завода за релета бяха 2000. Това бяха големите предприятия. На население 9 иляди човека. Та тогава, който е давал стая, го е правил между другото, да си добави некой лев, а не да живее от това. Сега ден година храни. 2. В Банско се исипаха пари с вагони. Хората не бяха подготвени да оперират с тях и мнозина се набутаха с повече от това, което спечелиха. Да не говорим, че де който беше изкарáл некоя мръсна пара, се в Банско я потопи. 3. Мнозина си дадоха механите и хотелите на хора, идващи от Черноморието. Те въведоха некои нрави, дето аз не ги разбирам - викачите примерно. Та и тези хора плащат по два бона месечен наем за механите и се опитват да избият с ефтина храна и обслужване. На мене преди няколко години за пръв път в живота ми се случи да ям само бобена чорба (без зърната). Такива ми ти размишления ми се въртят из главата...

#13 Борката 04.02.2013 в 01:32:57

Скъпи пишещи!Няма какво да се заблуждаваме-Банско е надарено с изключителна природна красота-това привлича може би ,много от нас.И аз ходех за да карам ски,заедно с децата.Оставях в курорта някави пари- е може и да не са много ,но толкова мога ,толкова оставям.Но и аз съм земен човек .Не е необходимо да те пребиват за да ти вземат бакшиш!За какво сме отишли ? Да си пазиме децата от идиотщини или да изкараме празника подобаващо.Само споделям! Имаше и крайни изказвания :чефути и т.н.служебен бакшиш от 20%!Много

#16 deowin 04.02.2013 в 18:16:08

Сметка за 14 души = поне 200 лева (ако никой не пие алкохол). 10% бакшиш (санитарен минимум) = поне 20 лева. Тоест, 10 лева е обидно нисък бакшиш. За мен случката е адски типична за България - ГСП от страна на клиента, ГСП от страна на обслужващия персонал. И двете страни постъпват безчестно. Никой не е доволен. Всички мрънкат.

#17 AlahAkbar 04.02.2013 в 19:09:49

Като човек живял няколко години основно от бакшиши, ще си позволя да кажа - сравнително лесно е да ги получаваш. Но трябва много търчане, усмивки и настроение. Иначе и американцте не дават бакшиш, а той там е закон божи. Банско, Банско вече го няма. Няма и да го има. Има само поредното уродливо образувание на прехода ни. Както и на морето.

#18 Fedar 04.02.2013 в 22:55:55

Че е селска проявата на сервитьора - селска е. Обаче компанията на автора на статията по нищо не му отстъпват. Десет левчета бакшиш от 14 човека, дето са набивали мръвки и пиене, си е чисто и просто подигравка и байганьовщина. Донякъде му влизам в положението на сервитьора - той си разсъждава на принципа, че на същата маса спокойно е можело да седне някоя друга компания, която да остави нормален бакшиш, а вместо това там са гуляли група байганьовци, дето са му оставили стотинки (толкова се пада на човек от групата).

#19 Borracho 05.02.2013 в 11:29:53

deowin Кой го измисли тоя "санитарен минимум" от 10% бе? Че и задължителен е според теб? Я се дръж малко на земята, кога стана калайджия, кога ти почерне гъза и на теб, тъп дразнител си Деовине и най-накрая ще ти го кажа и аз, въпреки че гледам да не ти обръщам внимание изобщо на заяжданията с всичко и всички. Ето заради такива, дето дават първо по лев, после по 2, после по 10, 50, 100 и стигаме до там да не можеш да седнеш да хапнеш навън, щото финалната сметка е +50% на касовия бон и ако ли не дадеш ше те гледат се едно си някой циганин. Голям кеф - няма що. Бакшиша може и да върви в някой ресторант с бели покривки и сребърни прибори, но за каквато и да е механа, особено селска механа с кофти манджи в Банско ше ме извиняват много. Ти плати по 30 лева на гозба, пък после му дай още 3 лева бакшиш (ако сметнем 10% от гозбата само нали). 14 човека са направили средно по 25 лева на човек, и кво - да дадат 35 кинта бакшиш на някакъв ШИБАН СЕРВИТьОР ли? Деовине, не те знам в какъв свят живееш но знам че със сигурност не живееш в нашия свят. И само да добавя, че в "народни" заведения в Испания например не е прието да се дава бакшиш и рядко може да видиш някой испанец да остави дребни монети.

#20 Оня Дето Го Трият 05.02.2013 в 11:42:03

От Reservoir Dogs ли беше култова та реплика: "Не оставям бакшиши. Просто не вярвам в бакшишите" И много правилно! Кой го наложи това, че бакшиша бил задължителен, че даже имало и санитрен минимум? 10 лева? Чистотата е здраве - да вдигнем санитарните нужди тогава на 20 лева, а?

#21 Meteora 05.02.2013 в 11:55:12

Това "Банско" какво е!?

Новините

Най-четените