Игри на глупостта

Има една прекрасна скулптура, изобразяваща лекар, който инжектира малко момче. Той е проклетият, смел човек, позволил си да направи първата ваксинация. Казва се Едуард Дженер. Революционер в медицината. Легенда.

Обаче, ако беше извършил тази манипулация днес, милият доктор щеше да лежи в затвора поне 17 живота, да е враг номер 1 на поне 134 сдружения „Майки против живака и чипирането на бебета", а в BG-Mamma под неговата снимка с червени букви щеше да седи надписа: „Убиец на деца."

Слава Богу, в онези безпросветни времена е било лесно.

А сега? Всички разбират от футбол, политика, атомни централи и от медицина, разбира се.

В страна като България медицинската култура на огромна част от хората е микс от градски легенди, бабини деветини, „една жена на детската площадка каза, че на нейна колежка една позната...", илюминатите и естествено - интернет.

Сериозно се вярва, че с подръпване на мъжката чест на момчето като бебе, порасналият мъж ще има страховития размер от истински 25 сантиметра.

Обзалагам се на каквото щете, че няма човек, който да не е чувал „не излизай с мокра глава - ще хванеш менингит (или пневмония, още известна като племония или бронхова плеумония)" или „не яж много сладолед - ще те заболи гърлото и ангината ти е кърпа вързана".

А ако гълташ обелките на слънчогледовите семки се задава апендисит, последван от преплитане на червата.

„В нета прочетох..." е магичната фраза, която изпусната от пациент, е способна да изпоти всеки лекар.

Сега хора, които вярват, че червата стават на плитка рибена кост, а енцефалита дебне от прозореца на влака (затова не трябва да си показвате главата навън при скорост над 10 км/час), искат да се премахне задължителната ваксинация.

Това са несериозни неща.

И нещо много сериозно: при неваксинирани деца леталитетът (смъртността) е:

Дифтерия: 5 -10% при нелекувани пациенти.

Полиомиелит: до 20%.

Тетанус: 80%.

Мисля, че тези стигат.

Що за човек, доброволно и с пълно съзнание за последиците, би изложил детето си на какъвто и да е риск, бил той дори 0,000000000000001% ?

Все пак, през 1796-та година (XVIII в.) е първата ваксинация. Живо момче. През 1796 -та.

#2 jjoe 05.02.2015 в 13:22:30

Превантивна! Но подробното обяснение май е безполезно.

#3 Ше ва бомбя 05.02.2015 в 13:25:15

Е не немога повече, специално за тази статия си направих профил. Просто нямаше как да не изразя възмущението си срещу надявам се наивен автор, защото ако не я е написал тази статия от наивност значи е мега зле, както и всеки друг, който приема ваксината за нещо нормално и морално и са готови да те нарекът глупак защото нали си против ваксините. Аз не съм против ваксините. но ме дразнят хора които очевидно незнаят защо изобщо съществуват. Не са си направили и труда да разберат, колко от болестите срешу които ни ваксинират са създадени от същите тези хора, които са създали и ваксините срещу тях. Защо ли? ПАРИ! Не са си направили труда да проучат колко дечица са умрели точно защото тялото им не е успяло да понесе ваксината. Нооо васкината е нещо мн хубво и хората трябва да го приемат така. Ей господин/госпожа автор, незнам пари ли вземате, за да правите тези втълпявания на хората или просто сте малоумни. Надявам се след време да пуснат поредната ЕБОЛА 2020 или Свинска Чума, ама тоя път ваксините да не проработят и да земем да са тръшнем, барим избавим останалия животински свят от и без това безмисленото ни и деструктивно присъствие. То се е видяло че глупостта, невежството, завистта и омразата са най-отличителните качества на 90% от населението, което е контролирано от останлите 10% благодарение на именно тези си качества. Отвращавам се от това, че се водим върха на еволюцията, разумни същества и най-вече "човеци", да хора сме, но човешкото вече ни е прекалено чуждо. А пък автора да вземе да се гръмне и да си направи сметка, колко е прост, че от 2 години съм редовен посетител на сайта , а чак сега се регистрирам щото не му издържах на "умните разсли".

#5 psnikolova 05.02.2015 в 13:58:18

До Ше ва бомбя Ваксините за Ебола, свински грип и т.н. не са задължителни. Всеки сам за себе си преценява дали да се ваксинира. Аз не знам дали всякаквите агресивни грипни щамове и Ебола са създадени в лабораторни условия или са резултат на естествени мутации. Всеки може всичко да си мисли, но без доказателства, всичко си остава просто теория Редица болести, които са предизвиквали епидемии и са избили сума народ, днес вече са в миналото, именно защото науката ги е победила. И едно от средствата за тези победи са именно ваксините. Ако някой не иска да си ваксинира детето срещу тетанус, ок. Негово решение. Обаче да си го държи в къщи, без да бъде в контакт с останалите. Не случайно се следи за тези неща при приемане в детска градина примерно.

#12 Дракон с кисело зеле 05.02.2015 в 14:45:42

Златина, под две статии в момента се вихри същата дискусия. Потърси малко материали за неща като колективен имунитет и ще разбереш.

#14 abductor 05.02.2015 в 15:05:48

Тоя доктор не е даже лекар, а микробиолог, поне да беха намерили някой конски доктор Иначе по-разумни доводи от на пиара-дебил и тука не се виждат.

#15 mima 05.02.2015 в 15:10:18

Тази статия сигурно драконът я е писал.

#16 Дракон с кисело зеле 05.02.2015 в 15:37:05

Ако я бях писал аз, нямаше да се огранича единствено до неконтролируемото презрение, което авторът е демонстрирал. Не че не е прав, де. Антиваксерите са олигофрени по собствен избор, съответно си заслужават подигравките.

#17 паяка 05.02.2015 в 15:54:05

"Сериозно се вярва, че с подръпване на мъжката чест на момчето като бебе, порасналият мъж ще има страховития размер от истински 25 сантиметра." А, докторчето, има си технология, бе. Завърза се пишката на дребния за палеца на крачето му с ластик и докато ритка, то само си го опъва.

#18 паяка 05.02.2015 в 16:07:28

5 psnikolova, много се изложи с това за тетануса . Тетанус инфекция може да настъпи при всяко едно порязване или открита рана. Инфекцията не се предава от човек на човек.

#19 паяка 05.02.2015 в 16:14:10

Илиева, ако си фермер и детето ти си играе "... в изпражненията на крави, овце ....т.н. тревопасни. Спорите му навлизат в човешкото тяло през незначителни наранявания. " ОК. Но колко от родителите зарязват наранените си деца из фекалиите на животните, че масово да се налага тая имунизация?

#20 Шамито 05.02.2015 в 16:20:23

Аз съм си приел принцип– не опонирай на доктор–това му е професията–останалото е Волята на Бог.В противен случай значи някой си е объркал професионалната ориентация.Демократичен принцип–повярвай на ваксините или се подготви за най лошото.Че има съмнения за комерсиалност–това е заложено в основите на социалната система.Срещу какво ритате?Прост въпрос който не се нуждае от дълги и протяжни коментари–това е хватка на манипулаторите да изпуснете основната нишка.Май се отплеснах–дължа извинение.

#24 паяка 05.02.2015 в 17:36:47

Александър Колевски Лекар написал книга. Ама не медицинска. http://drkolevski.blogspot.com/

#25 dedogo6 05.02.2015 в 17:41:59

БеГе мамите и тука долетяха... Цццццц, еййй, няма отърване начи!

#26 Rowan 05.02.2015 в 17:48:20

Я малко Уики за разнообразие: "Пропагандата е вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност. Често вместо безпристрастни и доказани факти, пропагандата може да представи съзнателно манипулирана информация с цел заблуда на обществото. Когато посланието, което трябва да се втълпи на хората, има опасност да не се хареса на обществеността, то трябва да бъде предложено по такъв начин, че да въздейства и да бъде прието. Макар че в началото думата има неутрален характер, с течение на времето добива негативен смисъл. Голямата съветска енциклопедия дава определение на пропаганда като:„Разпространение на политически, философски, научни, художествени и други възгледи и идеи с цел тяхното внедряване в общественото съзнание и активизиране на масовата практическа дейност. Като средства за осъществяване на тази цел се сочат лекции, радио, телевизия, печатни изделия. Енциклопедия Британика дава следното определение:„Пропагандата се свежда до повече или по-малко систематични опити за манипулиране на мнението и убежденията на хората посредством различни символи: думи, лозунги, монументи, музика, поезия и т.н. Преднамереното изкривяване на фактите и филтриране на информацията е това, което отличава пропагандата от образованието. За разлика от рекламата, пропагандата не е ограничена от временни рамки и не е лесно различима. Рекламата въздейства преди всичко на емоциите, докато пропагандата въздейства както на емоциите, така и на интелекта и разума." Дали ще измислят ваксина и срещу пропагандата? Щото статията разписана от микробиолог покрива всички изисквания.

#28 паяка 05.02.2015 в 18:13:09

Пенелоповааааааа, там за където си тръгнала, някои се връщаме

Новините

Най-четените