От Витоша по-скъпо нема...

Зимният туристически сезон започва с пълна несигурност за една цяла професионална гилдия и с един опит за безпрецедентен, едноличен и абсолютен контрол върху пазара на една от основните зимни туристически услуги, иницииран от Българска федерация по ски. За това предупредиха днес от сдружение "Българско ски училище".

Наред с монопола, който федерацията налага върху обучението и дейността на ски инструкторите, се явяват и скъпите цени за ползване на старите съоръжения на Витоша, наложени пък от фирмата "Витоша ски".

Стари лифтове, солени цени

За 3 години "Витоша ски" вдигна 2 пъти цените за ползване на старите съоръжения на Витоша, но така и не извърши промените, които обеща през 2007-а - подмяната или обновяването им.

Това обявиха на пресконференция днес от Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища, които освен това припомнят, че съоръженията работят тогава, когато собствениците им сметнат за целесъобразно.

"Витоша ски" се появи преди три години с обявлението да е "спасител" на планината и борец срещу разрухата и застоя, владеещи лифтови съоражения, сгради, хотели и т.н. в района на Алеко-Щастливеца. Тя закупи от предишните собственици старите лифтове и влекове в района, хотел "Простор", както и двата лифта, свързващи София и Драгалевци с Алеко.

Обещанията бяха как до 2-3 години ще бъде подменен поне един от основните ски-лифтове ("Романски") и ще се продължи с подмяната и обновяването на останалите по европейски стандарти.

Колко "лоши" са зелените...

Направлението, по което най-усилено се работи, е да се прокара на всяка цена нов устройствен план за този район на планината, казват от сдружението. Още преди година предложението за новото "прекрояване"  беше скромно обявено във вид на плакат на началната станция на лифт Симеоново, с обяснението, че който се интересува, може да се запознае от табълцето, дадено в такъв мащаб, че и орел би трябвало да ползва очила, за да види нещо по-подробно, коментират оттам.

Според декларацията на Витошските ски и сноуборд учители общественото обсъждане е било внимателно избягвано и заменено с пропагандни кампании по медиите от типа как трябва да подкрепим усилията на фирмата и колко са лоши "зелените", които само пречат на прогреса.

Всъщност крайната цел е да се промени из основи приетия през 2005 г. "План за управление на Витоша", който по закон действа до 2013 г.

Отделен въпрос е предложението за строежа на нова кабинкова линия за връзка с планината, стартираща от центъра на Драгалевци и минаваща - незнайно как, през къщите, имотите и над главите на хората, та до Алеко.

Чии интереси обслужва превръщането на Алеко-Щастливеца в скъп и излъскан курорт?

Ако актуалните към момента цени на транспорта (автобус - 8 лева и/или лифт 8-10 лева) и ски-лифтовите съоръжения на Витоша са на и НАД европейските нива, можем да си представим за какви цени ще става въпрос, след и ако пропагандираните чудесни промени се случат?

Ето и малко статистика за сезон 2009 - 2010 г.:

Ски зона "Алеко", Витоша:

Разполага с  2 лифта и 4 влека на възраст 20 и повече години,  както и около 10 - 12 км писти - еднодневна карта за възрастни: 35 лева (18 евро), карта за 6 дни = 147 лева (75 евро), сезонна карта = 590 лева (302 евро) (данните са от таблото пред касите на фирмата от 17 януари 2010 г.).

Ски зона Цилертал - Хинтертукс, Австрийските Алпи:

Зоната разполага със 170 съвременни лифтови съоръжения и  649 км писти на обширна територия, част от която е и ледникът Хинтертукс (3200 - 3400 м) и достъп от около 18 отделни селища. За ползване на всичко това цените са следните: (данните са към януари 2010 г.)

  • еднодневна карта за възрастни: 76 лева (39 евро)
  • карта за 6 дни = 378 лева (193 евро)
  • сезонна карта (от средата на декември до средата на април) = 1085 лева (555 евро)

За ски зона и ледник Капрун, Австрийските Алпи, цените са почти идентични.

От сдружението посочват сметката: на световно известни ски зони цените са 2 пъти по-високи в сравнение със скъпата ни Витоша, но възможностите и услугите, които те предлагат са 50 пъти по-мащабни от нашите.

А иначе може, по-иначе може, историята познава едни планове за поетапно разработване и развитие на Витоша и Алеко още от началото на 80-те години на миналия век, които са доста премерени и разумни, но за съжаление така и не бяха подкрепени и реализирани от държавата. Защото тук е ясно, че без общата воля и подкрепа на държава, община и разумен инвеститор, нещата няма как да тръгнат в добра посока.

Българската ски федерация (си) прави монопол

Междувременно, освен проблемите на Витоша, се явява и още един в навечерието на зимния сезон - нови правила за продажба на лифт карти за ски инструкторите. За проблема съобщиха от сдружението "Българско ски училище" -  национално професионално сдружение на ски учителите у нас, основано преди 45 години. Всички работещи ски учители у нас са преминали квалификационни курсове или са потвърдили квалификационното си ниво пред сдружението, което е удостоверило тяхната международна квалификационна степен.

С решение на управителния си съвет от 7 октомври т.г. обаче Българската федерация по ски създава структурно звено към федерацията - "Направление Български професионални ски учители". Три седмици по-късно УС приема и устройствен правилник на новото звено.

С този документ федерацията по ски открито заявява претенция да бъде единствената организация, която извършва обучение и удостоверяване на квалификация на ски и сноуборд учители, посочват от "Българско ски училище".

Предвижда се и членство на практикуващите ски учители в това административно звено, въпреки че съгласно Закона за физкултурното възпитание и спорта (ЗФВС) в спортни федерации могат да членуват само спортни клубове. В документа е предвиден пряк и едноличен контрол дори и върху стопанската дейност на ски училищата, въпреки, че това е спортна федерация, регистрирана по ЗФВС, чиито компетенции са изцяло извън търговската дейност, която осъществяват ски училищата.

Бъдещите членове се задължават да спазват неясно разписани правила и условия, без да е гарантирана дори минимална възможност за обратен контрол върху решенията на въпросното звено. Ръководството му обаче е пряко подчинено на председателя и на УС на Българската федерация по ски и се назначава от него. Председател е Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

Потвърди, не обсъждай

С писмо от 29 октомври т. г., отправено само до четирите най-големи зимни курорта - Банско, Боровец, Витоша и Пампорово, Минев ги информира за създаването на новата административна структура към федерацията, уведомява ги, че предстои "прелицензиране" на всички ски учители и ски училища, което ще се извърши от БФСки.

От курортите се иска до една седмица да потвърдят готовността си да работят и да издават лифт карти на ски училища и ски инструктори, лицензирани единствено и само от новото звено към Българската федерация по ски.

И бързо-бързо ръководствата на Банско, Витоша и Боровец се отзовават на ултиматума. Независимо че новата административна структура е създадена преди по-малко от месец, няма учебна програма, нито изграден механизъм и критерии за определяне на квалификационно ниво.

Последствията

Макар и изрично да са уведомени от председателя на БФСки, че т.нар. "прелицензиране" ще се извърши на база на удостоверенията за квалификация, издадени до момента от сдружение "Българско ски училище", курортите единодушно отказват продажбата на лифт-карти на членовете на това сдружение.

Към настоящия момент ски учител може да закупи карта за лифт съоръженията в тези курорти единствено ако представи удостоверение за членство в новото звено на БФСки. На всички останали се отказва на място, на касите в зимните курорти, без някой да се ангажира с обяснения или да се помъчи да мотивира тези откази. От два дни "Витоша ски" АД официално е обявила условието на сайта си в Интернет.

Рекет

От сдружение "Българско ски училище" определят подобни действия като "нагъл и примитивен рекет". На практика, за да могат да работят през зимния сезон, те са принудени насила да станат членове на новата неясна структура към федерацията и да се подчиняват безусловно на всички бъдещи прищевки на УС и на председателя на БФСки, по силата на приетия устройствен правилник.

Сдружението е изпратило сигнали до - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, до Министерство на физическото възпитание и спорта, до Министерство на образованието и науката.

Три седмици след това отговорите още ги няма...

#3 emo13 17.12.2010 в 18:06:38

Може би има истина в тази статия, може би тя е над 90%. Простата истина обаче е следната: Ако не е бай ти Цеко Минев - ни световна купа ще има, ни Боровец, ни Банско, ни Витоша. А тук ще се наслаждаваме на нашите "майстори" начело със Стефо Георгиев, да шускат небрежарската и да викат колко са добри.

#9 fALLEN 18.12.2010 в 11:28:36

тео, теооооо, що си не седЕ на село...

#11 tedi 18.12.2010 в 13:09:57

Безродникът Цеко Минев, банката му и марионетката му "Витоша ски", няма да мирясат, докато не задушат цялата конкуренция от нормални ски училища на Витоша и не превърнат люлката на българския туризъм, планината, на която Алеко се е възхищавал, в скапан фънпарк! Безродник, продаващ красотите на България, за да напълни банката си! Минев, чрез "Юлен" и алчния кмет Краваров превърнаха Банско в бетонна грозотия, одраха склоновете на Пирин, безнаказано изсякоха гора два пъти повече от разрешеното, поради което тая година реката здраво ги заля, сега се мъчат да направят същото на малката ни планина Витоша, първия природен парк на Балканите! Гадове с гадове, няма да стане тая

#12 james2 19.12.2010 в 12:21:06

Така е, нали все ревяхте за "демокрация". Оправяйте се сега в пикливата ви "демокрация"!

#13 tedi 19.12.2010 в 12:39:06

И по времето на Алеко Константинов е имало демокрация, но никой не си е позволявал да посяга така на националното ни богатство. "Виж тази гиздава планина, Найчо, и кажи има ли нещо по-хубаво от нея"! Това са думи на Щастливеца, който основава първото туристическо дружество именно на Черни връх. От негово време, а и отпреди това, от Вазово време, българите си уважават и обичат пирродата. И си я пазят! А най-малоумното нещо е да кажеш за Витоша, че е купчина камънаци. Всеизвестно е, че тая планина, въпреки че пролет, лято, есен в нея се изсипват хиляди хора събота и неделя, опазва половината от биоразнообразието на България! Изобщо софиянци трябва да са луди, за да допуснат парк Витоша да се свива повече, огризван от алчни олигофрени, които искат да строят ски писти и язовир за зикуствен сняг плътно до границата на торфищата-вододайни зони

#15 tedi 19.12.2010 в 13:59:48

Аз лично съм за, Крив макарон Ако не с пари, може със жива сила да помогнем - рано напролет или късно наесен има залесяване по болните места

#17 tedi 19.12.2010 в 17:45:16

Напротив, точно защото София се разраства, не би трябвало да се правят нови ски писти за сметка на парка, по простата причина, че паркът носи неизброимо повече ползи и начини на употреба от ски пистите. За употребата е достатъчно да кажа, че паркът е достъпен на всички – бедни и богати, болнии здрави, нормални и затлъстели, бебета, деца, възрастни и престарели, през поне три пъти повече време годишно, отколкото ски пистите. За ползите ще приведа три примера, ти ми кажи дали е така: 1. София е на опашката в класацията на зелените градове в Европа и държавата ни може да бъде санкционирана от ЕС заради мръсния й въздух. По-мръсен или по-чист ще стане софийският въздух, ако се изсекат 33 хиляди дървета от парк Витоша, както предвижда ски зоната? 2. Тоя декември плаваха с лодка по Околовръстното, при това след не особено обилен дъжд. По-малко или повече наводнения и свлачища ще се образуват по южния витошки склон, когато се урбанизират 400 дка гора и 600 дка друга растителност и всичкото това се превърне в равен наклон, както предвиджда ски зоната? 3. В снега от пистите на Витоша вече е отчетена чувствително по-голяма киселинност, отколкото в снега на околните два резервата-вододайни зони. Повече или по-малко отпадни води ще пият софиянци, ако ски зоната се разшири до самата граница на тия два резервата и се увеличи седемкратно в сравнение със сегашната си площ, както предвижда новият план на „Витоша ски”, Цеко Минев, ПИБ и цялата тая алчна сган, която просто иска да си отвори писта на кьоше, току под носа на най-платежоспособното население в България, та тънката българска богаташка прослойка да не си мъкне задника до другите курорти, а направо от ските – и оп в сарая?

#19 tedi 19.12.2010 в 19:25:32

А, нищо лично, това е дълга битка. Чукни на допълнителните материали "Нужно ли еБанско в София" и ще видиш, че и там съм писала, при това доста пространно. Включих се всъщност да си оправя една грешка: не "южния", а "северния" витошки склон имах предвид (южният гледа към Перник ). Приятна вечер на всички !

#20 emo13 19.12.2010 в 19:38:44

Най-хубавото е, че зеленопоклонниците си лаят, но керванът си върви и професионалния ски-спорт се развива. Някой ми беше казал по-долу, че световната купа водела до повече загуби отколкото печалба. НЕ МИ ПУКА.АЗ ОБИЧАМ СВЕТОВНАТА КУПА ПО СКИ И С КЕФ ХОДЯ ДА СИ ГЛЕДАМ СЪСТЕЗАНИЯТА. /главните букви означаваха, че викам, нали / И още нещо, трябва да прокарат още една лифтова линия към Бъндерица, че се получават големи мелета покрай състезанията. А отсечените за целта дървета - нали знаете къде да си ги поставите.... Greens don`t inhale, they suck!

#21 Все тая 20.12.2010 в 15:21:56

Е, не! Бива простотия на кило, бива тъпотия на литър, ама малоумието на Тея(а), опаковано под формата на мнение по темата е вбесяващо! Дай да сринем и Мусала, а? К`во пък толкова? И без това е супер изморително да се катериш на високо! По-добре да го направим равнина, та да не ти се уморяват краченцата на токчета! Витоша е преди всичко природа! Хич не ми пука, дали на някоя дебела мутра й правят пари от каране на ски! Още повече, че близо до тези "писти" има уникални биотопи. За теб една каменна река може да е просто камънак, за мен, а смея да твърдя не само - е място, на което мога да си почина и да не трябва да мисля за подобните на теб! Колкото до това, че морените ти пречат на драгоценната гражданска трътка и прилежащото й "одеялце" - на Витоша има премного места, на които да си положиш хилавото трибуквие и без да се налага да сринем планината, за да ти е удобно! Айде, мерсим!

#22 Все тая 20.12.2010 в 15:23:46

@емо13 - направо е затрогващо до какво води интелектуалната импотентност

#24 emo13 20.12.2010 в 21:01:21

Все тая! Интелектуална импотентност, полова немощ, зелен идиот, форумен мишок и книжен оратор. Да, все тая е... Аз пък се радвам на живота и си отглеждам втората младост с грижа, внимание и много алкохол. А дърветата.... "ако пречат - че ги прЕкршим"

#27 Все тая 21.12.2010 в 10:54:17

@emo13 - "Интелектуална импотентност, полова немощ, зелен идиот, форумен мишок и книжен оратор." - добра самооценка си даваш, дет` се вика - наясно си със себе си! Браво! Не, че не си проличава от напъните за коментар по темата, но друго си е да си дойде директно от източника

#28 emo13 21.12.2010 в 12:12:34

Жив издрав бъди, Все тая. Да илядиш. Накрая да останете само ти, девствената планина и боровете. Не уточняваме къде си ситуиран ти спрямо боровете...

#30 Все тая 21.12.2010 в 15:20:14

@емо13 - чак да "илядя" - няма нужда. На който, колкото. Накрая всички ще се "ситуираме" на едно и също място, координатно погледнато. Въпросът е, че след нас идват други, които е добре да видят какво е бор, а идиот на ски също ще видят не го мисли. В тоя смисъл е редно да се размножиш, че току-виж сте се изчерпали и О! ужас, останали само борове и нито един слаломист между тях

Новините

Най-четените