Използвай кирилица!

Здравей!

Ти живееш във века на глобалната комерсиализация или на комерсиалната глобализация - както ти харесва. Стоките започнаха да се обръщат в духовни ценности, а духовните ценности - в стоки.

И в този век ти си ежедневно заливан от реклами на продукти, които „трябва" да си купиш. И толкова си свикнал с това, че вече под всяко нещо търсиш: Made In...(най-често China) и „Годно до...".

Казвам ти тези неща, защото този месец е по-различен от обикновено за нас българите. За разлика от другите месеци, през които има празници, този е месецът на славянската писменост - на КИРИЛИЦАТА!

Когато си дадеш сметка, че след SMS-ите и чатенето в Интернет вече почти не използваш кирилица, освен за дребни записки, осъзнаваш че всъщност ти си започнал бавно да я забравяш. Ще ти припомня че кирилицата е на второ място по използване в Европа в наши дни след латиницата. Което значи, че сме дали нещо наистина стойностно на света.

Въпросът е повечето от нас, българите да си отворим очите за тази истина. Че току виж някой „братски" народ пренапише историята и ни осъди за авторски права!

Всяка култура носи своите белези, които я крепят, те са основата й. Нашата основа е писменоста, без нея сигурно щяхме да сме провинция на Гърция или по-лошо - на Турция. Заедно с нея и оцеляхме като народ през 5-вековното турско робство.

Богатството на езика ни е огромно и това е признат факт от всички. Замисли се над това!

24 май е съвсем близо, така че имаш време да си „припомниш" как се използва кирилицата. Лесно е и зависи само от твоята воля, дух и желание!

Ако не искаш кирилицата да се превърне в „мъртва" писменост (като латинската или египетската), започни да я използваш, защото без носител тя не може да съществува!

А този носител си ТИ!

#2 Оня Дето Го Трият 04.05.2011 в 09:47:39

Авторчето..... ще е интересно тоя призив да го отправиш към посетителите на VBOX например. Ние тук си пишем на кирилица!

#3 kibrito 04.05.2011 в 11:33:03

Oсвен всичко написано, Кирилицата е и най-лесна за употреба, защото не се налага използването на двойни и тройни сьчетания от букви, за изписването на един единствен звук. Но това го разбират тези, които са учили чужди езици, а тези, които искат да се направят на интересни, защото не знаят нито един чужд език, използват латиница и цифри...

#4 Uti 04.05.2011 в 11:36:44

Използвам кирилица, защото така се пише езикът, на който съм решил да комуниирам в момента, а не защото давам пет пари за турското робство, културните устой на нацията или защото това ме прави повече българин". До гуша ми дойде от тази прастара националистическа риторика, за кой език е по-богат, по-беден, какво е наше, каво не е и как да сме по-българи....

#5 solaar 04.05.2011 в 11:58:18

Оня ден си мислех, че „Годно до..." вече не се използва. Съвременният вариант е "Най-добър до..."

#6 strawsPulledAtRandom 04.05.2011 в 12:14:47

Единствено число - й. Множествено число - и. Изключително просто е и не зная да има изключения.

#7 Miss Ivano 04.05.2011 в 13:09:34

Наивистично, незлобливо, вярно! Има още неща,които могат да се кажат, но е ок. Браво! Когато не използваш кирилица не само я забравяш, но и грамотността ти рязко пада. Констатирам и от личен опит. Имам приятели, които пишат изключително неграмотно, но казват следното смехотворно нещо: "нали се разбира какво искам да кажа". Мога само да кажа, че вече започна да не се разбира Приятен ден!

#9 pueblo 04.05.2011 в 14:41:28

да бе,да го уеба............ тука 99.9% от написаното е кирилица! къфф е тоя призив? по-добре го насочете към онез галфони-англопишещоговорящите!щото те само тва си знаят голяма част от тях и латиница не могат да пишат

#10 Turpentine 04.05.2011 в 15:20:06

Голяма глупост. Аз не ползвам кирилица, защото е БЪЛГАРСКА и това БЪЛГРАСКА КУЛТУРА и БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ. Я стига сте се правили, че има с какво толкова да се гордеем в тази област. Кирилицата е адаптирана гръцка азбука. Нищо важно или достойно за гордост няма в това. Никой няма да загуби нищо ако кирилицата изчезне. Просто знаци. Ако самочувствието и идентичността като народод ви идват от това че някой е адаптирал гръцката азбука за славянски (след провала на азбуката на Кирил и Методий - глаголицата), то сте много жалки. Обаче я ползвам по една проста причина - българският език е кодифициран на кирилица. Т.е. всичко на български може да се напише на кирилица. А с латиница няма правила и не знаеш какво да напишеш и какво да произнесеш. Затова като чатя го правя на кирилица - по-ясно е. SMS -и пиша на латиница, защото ако пиша на кирилица SMS-а трябва да по-кратък за същатата цена + това не знам дали отсреща ще могат да го прочетат. Ако не сме практични и 15 български азбуки, оцелели през 100 века робство, няма да ни помогнат.

#11 Turpentine 04.05.2011 в 15:24:08

P.S. Латинската азбука е умряла?! До вчера беше най-използваната в света, да не са я убили и нея ЦРУ?

#13 strawsPulledAtRandom 04.05.2011 в 15:51:24

"...Кирилицата е адаптирана гръцка азбука. Нищо важно или достойно за гордост няма в това. Никой няма да загуби нищо ако кирилицата изчезне. Просто знаци ... Обаче я ползвам по една проста причина - българският език е кодифициран на кирилица. Т.е. всичко на български може да се напише на кирилица. А с латиница няма правила и не знаеш какво да напишеш и какво да произнесеш..." ------------------ Тук си противоречиш - от една страна азбуката е само знаци, от друга страна май не е само знаци... Заблуждението ти идва оттам, че ти приемаш всяка азбука само като набор от символи, едва лине като шрифт в Уърд. Тоест, гръцката азбука и кирилицата за теб са еднакви категории с Таймс Ню Роман и Ариал. То по същата логика, гръцката азбука е извлечена от финикийските символи, както впрочем и всички останали азбуки. Дори арабските цифри са видоизменени финикийски знаци. По същата логика, ще кажеш, че няма гръцка, латинска и т.н. азбуки, а само една генерична азбука от резки и ченгелчета ли? Пролемът явно е именно в "хващането" на това какви точно звуци прознасят хората и оптималното им описване, а не точно коя заврънтулка накъде ще я изчекнеш и с бастунче ли да бъде или без бастунче. Именно затова се считат за създатели на азбуката Кирил и Методий, а не на Климент Охридски - защото те са описали азбуката като сбор от необходими букви, а после Климент само е опростил символите (тъпо обяснено, дали има нужда от "щ" или "ш" и "т" ще свършат работа и дали "иу", "йу" и "ю" звучат еднакво - дали "пиукане" звучи като "пюкане", "бой" като "бои" и т.н.). Ако това записване ти се струва лесно, то не зная дали ти е известно, но в славянските езици е имало два пъти повече гласни, отколкото днес - за илюстрация, средата на миналия век отпадат ъ-тата накрая на думите - предполагам, че навремето са служили за да указват малко по-мекото произношение на думата, малко като на руски. Спомням си по български едно време учителката ни рязправяше разни неща, но аз повече зяпах по съученичките си... Както и да е, ако искаш за домашно можеш да ми напишеш половин страница френски текст с произволна азбука, различна от латиница (дори да не споменаваме специалните френски символи). Така че... когато една камара учени глави (дален че само български) кажат, че кирилицата е нещо забележително, не бързай да ги оборваш, воден единствено от типично българския си нихилизъм и желание да принизиш дядовците си. Не зная да има друг народ като нас... например руснаци да се чудят защо Пушкин е велик или италианци, които да смятат Леонардо за дърводелец и цапач. Далеч съм от мисълта да се "гордея" с нещо, което не съм извършил лично, но нямам и намерение да пикая на хилядолетие и половина история и култура, само за да бъда по-свят и от папата, по-космополитен и от американец с 300 години история.

#14 Miss Ivano 04.05.2011 в 15:57:13

@Turpentine, май не правиш разлика между език и азбука. За кирилицата и глаголицата също нeясни мисли и съждения. И как казваш за някоя азбука, че е “умряла”- лелеле... Аргументираш се модерно, но … плоско. Успех все пак ... със смс-ите, де, те са важни

#16 caffeine 04.05.2011 в 16:36:41

"24 май е съвсем близо, така че имаш време да си „припомниш" как се използва кирилицата." Та слушайте собствените си съвети де : ) Че някак си не седи сериозно призив по тая тема с грешки в текста. Пък и тук си се пише основно на кирилица. Виж, КАК се пише... си е друга тема :]

#18 Turpentine 04.05.2011 в 17:34:23

Езикът има много функции, но основната му е да предава информация. Писмеността също има много функции, но основната е да кодира езика (съответно с азбуки, пиктограми, йероглифи и т.н.). Мисля че това трябва да ни е основната цел, когато разсъждаваме за азбуката ни - да мислим как да предаваме най-лесно и най-точно езика, това, което искаме да кажем. В този ред на мисли, браво на комунистите че махат загубилото значение -ъ от края на думите. Консервативността в езика го прави труден за комуникация, а ние сме го измислили и го измисляме за да комуникираме. Други размисли и страсти (дали ни пази културата или историята или идентичността) са излишни и вредни, защото затрудняват основната функция на езика. Нека ние владеем изобретенията си, а не те нас.

#20 Miss Ivano 04.05.2011 в 17:51:08

Права си, Теа, за интеграцията - езикът може да се яви пречка. Но какво ни пречи да сме билигви - по-добре, от колкото да се убеждаваме един други, че езикът ни отмира. Как руснаците и др. славяни могат да говорят добре английски, но от езика и най-вече от азбуката не се отказват. Ние -веднага- смс-и не можем да изпращаме. Ако само смс-ите са проблем- нека са на латиница. Според мен латиницата ощетява, кирилицата помага да се доизразим /говоря за тези, които имат речников актив 200 думи/ П.п. Повече за Пушкин – коментар номер 14.

#21 Miss Ivano 04.05.2011 в 18:01:43

упс, НАД 200 думи имах предвид !

Новините

Най-четените