Социалните мрежи и анонимността

Социалната мрежа Facebook обяви въвеждането на значителни промени, които ще засегнат статусите, таговете, опциите за локализация и самите профили.

Промените са сериозни и всеки един от над 750-те милиона потребители ще трябва детайлно да се запознае с тях. Анализатори ги определят като революционни за FB - и родени от бъдещата конкуренция с Google+.

Новост е, че вече ще можем да определяме кои части на профила ни да бъдат публично достояние директно от страницата за редактиране, а не както до момента - от настройките за лична информация. 
Ето и останалите основни промени:

1. Специални икони ще индикират кой вижда информацията в профила или постовете ви - всички, само приятели, или определена група от хора

2. Подобрен интерфейс на настройките за сигурност на личните данни

3. Вече всеки таг на снимка, коментар или местоположение ще може да бъде одобряван от отбелязания потребител преди публикуването му. Това става чрез опция в настройките. Освен това ще можете да тагвате и потребители, които не са сред приятелите ви, но тези тагове ще изискват задължително одобрение.

4. Потребителите ще могат да отбелязват локация в статусите, снимките и албумите си благодарение на интегрирането на Facebook Places в полето за постване.

5. Отпадат GPS ограничения за тагване на локация в статуси и снимки - например вече ще можете да отбележите къде сте прекарали почивката си след като се върнете.

Facebook постави началото на края на интернет анонимността. Не че й преди появата на социалната мрежа нямаше хора, които споделяха мненията си с личните си имена. Но имаше алтернатива, можеше да се поства под псевдоним или да се измисли цяла отделна интернет идентичност, различна от аналоговата.

"ВНИМАВАЙ КАКВО ПОСТВАШ ЗА СЕБЕ СИ В ИНТЕРНЕТ, ЗАЩОТО ТО ОСТАВА ТАМ ЗАВИНАГИ, НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВСЕКИ. "

Като подрастващи ни набиваха това в главите и за мен филтрирането стана втора природа. С течение на годините открих, че идеята е много, много добра. Разбира се, не всички хора я споделяха. Оказа се, че те са повече от нас, които внимаваме с личните си данни.

Появиха се изисквания да използваме истински имена, а не никове; да оповестяваме къде живеем и работим; какви са нашите вярвания, идеи, предпочитания, любими марки... Всичко това беше ново и непознато.

И хората започнаха да се регистрират с личните си имена, доброволно попълваха всяко поле. Целият им живот стана обществено достъпен. И хем всеки знае, че от това могат да последват стотици поразии, хем някак си заплахата не го засягаше лично и се игнорираше.

Скандалите, разбира се, не закъсняха. Защото целта на споделянето на тази информация не е по-високото качество на социалната мрежа, а печалбата. Който има представа от Интернет, разбра, че идеята за изискване на толкова детайли е потресаваща.

А още по-потресаващо му се стори невежеството, с което без да се замислят, хората започнаха да остават детайлен отпечатък във виртуалното пространство, застрашавайки личната си безопасност.

В момента при регистрация Facebook изисква телефон за потвърждение, че си човекът, за когото се представяш. А ако не искаш да го дадеш, трябва да си сканираш личната карта и да пратиш изображението. Аз съм уплашена от тази наглост, с която се навлиза в личното пространство на хората.

Според българските закони никой няма право да изисква такава информация. А един от първите закони на безопасното виртуално общуване е да не пускаш лични данни и документи в Интернет.
Аргументът, че имаш избор и да не ползваш социалната мрежа, издиша. Много често тези, които работим във виртуалното пространство, нямаме алтернатива.

С появата на Google+ нещата станаха по-зле. Google се опитва да ни залъже, че имаме право да използваме имената, с които сме известни в мрежата. А пък деактивира наред акаунтите на тези, които използват никове. Това създаде проблеми на много хора, които се занимават със социален активизъм и са далеч по-известни с псевдонимите си. А и на тези, които не искат виртуалната и истинската им самоличност да съвпадат и да са достояние на всеки.

Социалният активизъм никога не е бил безопасен за практикуващите го и една от защитите беше използването на псевдоними или създаването на виртуална идентичност. Ако някой пострада... социалните мрежи не носят никаква вина, защото не са го принуждавали директно да споделя личната си информация, въпреки че са го направили индиректно.

Дежурната реторика в подкрепа на истинската самоличност в Интернет минава през многото измамници, престъпници, хейтъри и прочее паплач, която се възползва от възможностите за анонимност. Само че и тази аргументация е доста нескопосана, поне за мен.

Измамниците са далеч по-малко от добросъвестните потребители. Достъпната лична информация превръща в жертви именно вторите, прави ги уязвими за атаки и престъпления срещу тях. И добросъвестният потребител става още по-беззащитен, нищо че e имал "личен избор".

Та нали и в реалния свят хората непрекъснато стават жертви на измами, а уж там всички оперираме с истинските си имена. Средството за борба с измамниците е информираността ни как работят те, какви са им похватите и т.н., а не слагането на биометрични данни на личните карти например.

Facebook, Google+ и другите социални мрежи печелят от своите потребители, като използват информацията, споделена от тях. Прочутото мото на Google - "Don't do evil" (Не прави зло), отдавна предизвиква само ехидни усмивки, а от Facebook никога не са се престрували дори, че им пука за потребителите. Напротив, оплаквания за злоупотреби с личните данни често остават без отговор.

Дори възможността даден човек/ група/ организация да съобщи за злоупотреба, е редовно използвана като средство срещу социално ангажирани хора. На моя позната на няколко пъти й деактивират акаунта във Facebook, защото е част от антифашистка група в социалната мрежа, въпреки че не е нарушила правилата. Тя стана жертва на безумните правила, защото използва псевдоним.

Не един и два са скандалите, в които уж защитена информация изтича и става достъпна за всеки. Което би трябвало да е абсолютно недопустимо.

Да повторим отново, че е въпрос на личен избор дали ще се използва социалната мрежа. Но умишленото пренебрежение на организации, които са наясно как работи Интернет, е осъдително.

Има хора и групи, които са далеч по-уязвими от останалите. Когато заради работа във виртуалното пространство имаме умишлено пренебрежение в името на някоя и друга монета в повече, нещата не стават по-розови.

Ние сме купени и продадени няколко пъти, когато просто искаме да поддържаме връзка с приятели и познати. А те ни убеждават усилено, че всичко това се прави в наш интерес.

А хората, които изобщо не разбират колко сериозно е дали са достъпни личните им данни, са мнозинство.

#3 dedogo6 24.08.2011 в 12:50:28

Един тъп въпрос към теб Eneya - КЪДЕ във facebook се иска копие от личната ти карта ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , ако не дадеш телефон?!Освен това и даването на телефон е ПО ЖЕЛАНИЕ , а не задължително - колегата сега регистрира още един фиктивен профил (със никнейм ,а не с имена) и - voila! имаме профил. Преди да пишеш глупости, проверявай нещата , защото ставаш смешна.....

#4 durex 24.08.2011 в 14:28:08

Профилите с фалшива самоличност и липса на лични данни се деактивират. Това е факт. Може би не веднага, но по-късно. Това,че личните данни и профилите се търгуват и са най-търсената стока в нета също е факт. Ако някой си мисли, че това важи само за тъпите американци значи е много наивен или по-скоро невежа. И тук изобщо не става дума само за някакви психопати, хакери или измамници. Банковата система, службите за сигурност, агенциите занимаващи се с маркетинг, реклама, социологически изследвания, профилиране на потребителски групи, политически маркетинг, лизингови дружества, финансови и брокерски институции, почти всяка сфера на бизнеса, политиката и сигурноста има нужда от колкото се може повече и по-лични данни. За колкото се може повече потребители, данъкоплатци, електорат, членуващи в дадени организации, привърженици на определени идеи, с медицински или психологически профил и т.н. и т.н. И отричането на всичко това означава само заравяне на главата в пясъка. Тезата "кой пък ще се интересува от Минка от Мадан", е пълно неразбиране на технологията на съвременната индустрия свързана с информацията.

#7 SiDi 24.08.2011 в 15:10:38

Колкото по-прост е един човек, толкова повече снимки и лична информация качва.А и гледам куп простотии, под формата на късметчета и т.н..Като лексиконите на времето, ама бяха за детската възраст.А сега хора на по 30-40г. си пишат глупости и си ги харесват.Тъпотия!

#9 Eneya 24.08.2011 в 17:37:01

Хм, 1. Вече посочих, че за хората, които РАБОТЯТ или работата им е свързана с интернет, социалните мрежи няма как да бъдат игнорирани. Като някой ще мрънка по това какво съм писала, да седне и да прочете, че диагоналната система може и да говори зле, че аз пиша неинтересно, но пък и прави критиките по темата смешни, когато точно тази точка е обяснена. Критикувам отнемането на реалният избор в ситуацията по вече изяснени прични: информацията, която е споделяна не е адекватно защитена, не може да се разчита на социалните мрежи не злоупотребяват и това се приема за напълно нормално, което прехвърля отговорността на потребителя, който може да е дете, глупав, социално неосведомен, или нещо друго освен абсолютен гении и не на последно място, стимулира се въпюещата човешка глупост, която си мисли, че след като ТЕ нямат проблем, никой друг няма проблем, а тези, които имат... ами не им пука за тях. 2. Също така посочих, че фейсбук изисква телефон или сканирана лична карта за регистрация. Много се съмнявам в този фиктивен профил дето е бил направен днес, ако наистина беше направен, щеше да видите изискването, така че, не, сори, не ти минава номерът, не важи. И да се абстрахираме от този момент, аз говорех за социалните мрежи КАТО ЦЯЛО, не толкова конкретно и само за Facebook. 3. Интелигентността на потребителите - да, смятам, че интернет би било прекрасно място, ако само хора, които са доказали значилно наличие на багаж на горния етаж да го използват, но за съжаление ситуацията не е такава. Интернет е достъпен за всички, оттам нататък всякакви анализи на интелектуалния багаж на ползващите го е безсмислен. Хората са там, ползват го, нека вместо да говорим за еманципацията на пингвините, да говорим за проблемите и фактите, които имаме на линия: злоупотреба с хора, с данни, тормоз над използващи социалните мрежи/съществуващи в интернет. 4. Текстът, за тези, на които не им е станало ясно, НЕ Е просто личното ми безпричинно оплакване от социалните мрежи, а нивото на услугите и действията им. Между двете има стабилна разлика. Все пак, давам няколко примера. 2010-2011 - дете умиращо от рак е тормозено по Facebook в продължение на месеци. 2009-2010 - подрастващ е тормозен, обиждан и как ли не мъчен отново чрез социалните мрежи. Когато си деактвира акаунта, той е пресъздаден и тормозът продължава с месеци, независимо от реакцията на родителите му, уведомяване на социалната мрежа и т.н. Защо е било в социалните мрежи? Защото всички са в социалните мрежи 2008-2010 - жена е тормозена с години от неизвестен човек, който постоянно създава акаунти "от нейно име", в които публикува нейни снимки, къде живее, къде работи и че предлага сексуални услуги. Жената губи работата си, след като в училиетщо за момичета, където работи ходят "клиенти", домът й е разбиван неколкократно и т.н. Защо е била в социалните мрежи? Защото й е влизало в работните задължения като преподавател. 2008 - убит социален активист след изтичане на информация 2008 - отвлечено дете Всъщност това са примерите, за които се сещам така, на прима виста, има куп примери за измами, кражби, тормоз, насилие и всякакви такива, като средната възраст на жертвите варира между 14 и 40. Ползвайте социалните мрежи или не използвайте, въпрос на личен избор. Това не променя, че трябва да има стандарт и адекватност и че създателите на социалните мрежи носят отговорност. Потребителите може да са длъжни да мислят какво споделят, но това не е никакво оправдание и извинение за поставяне в опасност живота на хората, които са доверили данните си на мрежите.

#10 Doberman 24.08.2011 в 18:42:24

Като видях заглавието си помислих "Оп! Поредният вой за социалките". След като прочетох статията и коментарите съм абсолютно съгласен с авторката, а коментарите ме накараха да пиша. Сега всички, които ползват социални мрежи берат... да ги наречем "плодовете" им, защото изначално това е изкривен вид общуване и т.н. Все пак в някои моменти и работна среда то е неизбежно. Смехотворното "ама мислете като пишете"... Мислим и като видим някоя яка снимка, тагваме я и после се оказва, че това не е било много добър ход - преди известно време имаше една статия за работодатели, дето издирвали работниците си в социалките... абе звучеше полуабсурдно, ма засега е така. После ще се усетят, че в офиса си розАв и пухкав, а иначе обикаляш по градинките и пушиш коз (примерно)... и в крайна сметка постоянният мониторинг на профила ще се окаже "притурка към CV-то". А "ФБ революциите"? О, да! Те са прекрасни, защото хората имат още едно средство, чрез което да се обединяват. Това в Близкия Изток. Айде пробвайте да организирате такова нещо в САЩ... цъкаш "ентър" броиш до десет и агент Мълдър ти чука на вратата... Иначе казано Фейсбук и Гугъл + са медии, а ВСЯКА, абсолютно ВСЯКА медия се е изродила - това телевизии, това вестници, раздиа, инфо сайтове - първоначално е мислено едно, правено е, но после е станало... това, което е сега. А скорстта на израждането е правопропорционална със скоростта на популяризацията на дадена медийна платформа. Да не говорим, че социалките са идеалното място, където можеш да правиш сондажи на общественото мнение и да извличаш информация, за която "човека, който мисли кво пише" въобще не може да се сети. И това се прави не само от ПР и социологически фирми, но и от партии и служби. (Всъщност се повтори сценарият с фокус групите от 70-те години на XX в., с разликата, че тук човекът даже не знае, че е участвал в такова проучване и всъщност си казва всичко, защото няма външни фактори на влияние). Та драги ми смехурковци, "внимаващи" кво пишете. Разлика няма. ФБ знае какво сте правили преди да влезете там (тая опция я има всеки уважащ себе си сървър), като техният асоциира тези посещения с рекламите, които предлага. Гугъл знае какво сте търсили в него и си го записва много прилежно. При всички положения и да говорите и да си мислите, че "внимавате" и всъщност да "внимавате" разлика няма. Инфото за вас се трупа с всеки лог във ФБ или Гугъл + и тук нямате кво да напраите. Та единственото спасение от тая работа е държавите да се намесят, но те няма да го направят, щото не им изнася. А и тогава всички ще писнат за демократичността... Та... пак опрях до първата си мисъл - и да вием и да не вием, за някои социалките са място за убийство на време, а за други необходимост, поради стечение на обстоятелствата. Но нещата няма да се променят към по-добро, докато собствениците на съответните платформи не решат, че прекаляват... а това като гледам няма да се случи никога. Между другото аз не ги ползвам, но както са тръгнали нещата просто ще ми се наложи. Изводът направи целия пост безсмислен... мамка му ПП: Ей, уеб кафето! Земете си стегнете уеб дизайнерите, щото за десети път ми се случва да пиша такъв ферман и после да не мога да го постна, щото ми излиза някаква грешка, а като дам back проникновеният ми текст е изчезнал! Вече се научих да копвам и пействам, щото много искам целия свят да ми чете простотиите!

#11 Buferinho 24.08.2011 в 23:22:04

Плеви, и тук ли намери да си лееш простотиите, блогчето не върви нещо напоследък ли

#12 Ananke 24.08.2011 в 23:37:53

Днес реших да си купя телефон от известна верига магазини за телефони и познайте какво направиха ми копие на личната карта, прибраха си листчето без дори да ми кажат, че ще сканират личната ми карта преди това. Доколкото знам нямат право да го правят вече или греша...... Повече ме притеснява родните институции как си сканирват копия на документите ни за щяло и не щяло отколкото пази ли ФейсБук снимките ми от недоброжелатели или не. В този сайт всичко е по желание никой не те кара насила да го правиш докато у нас в институциите и магазините дори не те предупреждават, че ще направят копие на документа ти за самоличност. Не знам защо сте толкова негативно настроени с/у сайт, който не те задължава да си даваш личната информация. Разбирам да беше обратното, но не е.

#13 Limoncho 25.08.2011 в 09:11:40

Аз имам 3 фалшиви профила във facebook.com , и трите са правени преди месец и все още никой не ги е изтрил.Не ми е искано нито телефон нито сканирана лична карта за регистрация.Може това да е ново изискване и да е от скоро , или пък да е правен в друг файсбук !? Колкото до информацията , ами те хората сами си я дават .Пример един от лубимите ми файсбук "фейлс" -> http://www.businesspundit.com/wp-content/uploads/2009/08/q6umm-600x473.png

#14 KingoftheROAD 25.08.2011 в 09:57:54

Факбук даун

#15 durex 25.08.2011 в 11:03:53

Храбрите фейсбукарчета скочиха в защита на любимата занималня Така и отказват да разберат, че тук не става въпрос за фенове и противници! Щом искат, нека си дават лични данни и снимки пред ЦЯЛ СВЯТ!!! Но нека поне малко се замислят,(ако е възможно),и за възможните подследствия и злоупотреби с това което правят. Това,че не осъзнават опасността не осначаа,че тя отсъства! Две крави си говорели. "Напоследък имам усещане, че хората се грижат за нас само, за да ни доят и да ни вземат теленцата. Пък другата я скастрила: Я стига с твоите теории за конспирацията! Ако кажа какви ги говориш, цялото стадо ще ти се смее…

#16 durex 25.08.2011 в 11:13:51

И още нещо много важно! Наскоро в "Билла" любезен и спретнат момък ме пресрещна на вратата и ме попита дали имам "Била-карта".Ползвали се големи отстъпки,имало редовни промоции и т.н.Отговорих ми,че съм разгледал формулярите за попълване към тези карти и там искат толкова лична информация,че и в МВР могат да им завидят. И съответно попитах имат ли право по закона за съхранение на личната информация да изискват такива данни и кой има достъп до тях? Любезният и спретнат момък ме изгледа учудено и каза,че не може да ми отговори,но откакто се занимава с това от няколко седмици аз съм бил ПЪРВИЯТ,който му задавал такива въпроси!!! И най-невинно ми обясни като на олигофрен,че това било ДОБРОВОЛНО и понеже никого не задължавали,те не носели НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ за личните данни на техните клиенти!!! Както се казва,"без коментар"!

#17 Borracho 25.08.2011 в 11:17:40

офф, "една приятелка антифашистка ми каза" бля бля бля. По една мотика и отивайте да осмисляте живота си, кокошки.

#20 dedogo6 25.08.2011 в 13:28:01

Eneya, след пространния ти коментар , пълен с глупости, реших пак да поизтъркам клавиатурата. Всички примери , които си дала са ЧАСТЕН случай.Това първо. Второ - акаунта ,който за съжаление имам във facebook , не е нито с телефона ми, нито със данните от личната ми карта ( не си прави труда да ме търсиш ), и никой не ми е искал такива данни. Когато някой реши да злоупотреби , било със името ти, било със твои снимки, не можеш нищо да направиш - дори и да нямаше социални мрежи. Да ти обясня ли защо - ако си достатъчно голяма (в което се съмнявам), сигурно знаеш лафа как един казал на друг "сестра ти е к**рва " а после другия тръгнал да обяснява ,че няма сестра.Така и със социалните мрежи - някой му хрумнало ,че трябва да те направи за резил - хоп акаунт във facebook , снимки си има човека (да кажем ,че си му била гадже ) и пуска обява за платен секс - е какво ще направиш ти?! Факта обаче , е че повечето хора не се сещат за подобни работи, иначе facebook нямаше да го има - не че го защитавам , но поддържам тезата си , че мога да бъда който си поискам в мрежата, и единствения начин с който можеш да разбереш ЕВЕНТУАЛНО кой съм , е да ми видиш IP адреса от който влизам , за което трябват или много познания за компютрите(незаконно) , или прокурорска заповед (законно) към съответния интернет доставчик. Понеже във facebook се влиза от всякъде (не, че другаде не се влиза) , единствения начин да те прецакат е създаването на твой (мой) акаунт, който не желаем ,и да пускат примерно домашното ти порно клипче (сещаш се за коя аналогия говоря нали...) Това си е чиста проба издевателство - точно като случаите , които си споменала - в тези случаи е могло хората да потърсят защита от съответните органи - и трябва да ти кажа , че който го е направил това с тях , сега щеше да лежи в затвора - за тормоз. Както знаеш , повечето държави не са България , и законите се прилагат ефективно - еле па в САЩ, а това че ти или някой друг е направил глупостта да се снима в неудобна ситуация (изключвам случая , в който това е станало без знанието на човека) , никой , ама НИКОЙ не ти е виновен. Надявам се следващият път като пишеш статия , да попрочетеш малко материала , за който пишеш, че ми е омръзнало от псевдофилософи като теб. Айде със здраве и наздраве

#21 KingoftheROAD 25.08.2011 в 14:54:37

Бае Миле, кай им ко прупускът за АйПи-тата ве. Нема такава мъка.

#25 Voin 25.08.2011 в 20:13:40

Абе ползвам аз фейса от година и нещо май /то толкоз го и ползвам де/, регистриран съм с името си и дата на раждане и нищо повече. Ни телефони, ни местоживеене, ни религии, ни магии...нищо няма в информацията за мен....пък се чудя ся как така са пропуснали да ме изтрият...чувствам се дискриминиран...

Новините

Най-четените