Правителството си направи самоатентат*

Правителството си направи самоатентат.

Сега е моментът отново да се поднови искането за структурна промяна във ВСС, преди да се избере нов такъв, който пък ще избере следващия главен прокурор. Ако е необходимо няма да се излъчва магистратската квота, ако е необходимо парламентарните групи няма да номинират кандидати. Не е толкова страшно да се нарушат сроковете за избор на нов ВСС, много по-страшно е да се заложат следващите мини за 5 години и 7 години мандат на нов главен прокурор. 

Смятам, че ВСС ще се опита да предприеме нещо - пак под давлението на властта - да оттегли решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова или и аз не знам какво, с което само ще потвърди, че действа по команда. 

Паниката им е страхотна.

Властта атакува фронтално демократичните принципи вече три години и няма как да произведе правов ред - произвежда произвол и диктатура. Затова следва да се настоява за промяна на правилата. Политиците трябва да се отнесат отговорно този път и да препречат да се състои избор на нов ВСС, ако не се променят правилата, магистратите също могат да откажат да излъчват представители и да участват в техния избор. 

Аз друг подход не виждам.

ГЕРБ трябва да бъдат оставени сами - никой не трябва да се договаря с тях за квоти във ВСС - вече има разпределение коя партия какво ще получи. Ако политическите сили не осъзнават, че участват в заговор срещу гражданите, значи стават предатели на интереса на гражданите. 

Искам да видя кой как ще реагира в тази ситуация. Кой и как ще бъде на висотата на ситуацията. 

Вместо да си договарят кандидатурите във следващия ВСС,  ще направят ли национално отговорни стъпки - да спрат наистина машината на произвола. Знам, че тук много хора ще кажат, че това което говоря са пълни фантазми и че политическият елит никога няма да се задейства в такава посока.

Тогава остава "Орлов мост", ако искаме да живеем свободни.

*Оригиналното заглавие е "Нещо се случи".

**Авторът е председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.

#1 pepe 16.07.2012 в 08:27:33

В ГЕРБ има твърде много хора тъпи та вдлъбнати. Очевидно Бойко има проблеми с кадровата политика, ама тя май беше ресор на Цветанов, та си му е лика-прилика.

#2 pepe 16.07.2012 в 08:33:05

Хубавото е, че ако демокрацията все пак успее да оцелее след това... е, можем вече да смятаме, че трудно някой ще ни върне назад.

#3 Чинчифон 16.07.2012 в 09:01:37

pepe, Как искаш да оцелее демокрацията,след като е подчинена на банки,на пари и на пазарни отношения?Това се е кървава война,в която оцеляват онези,които откраднат банки, пари и имущество от наивниците,които вярват на красивите лъжи.Защо са му 5 апартамента,след като може да се наспи в само едно легло?

#4 Ицо 16.07.2012 в 09:30:18

А бе какво са ревнали за тази съдийка бе ? Правилно са я уволнили. Да продължат да уъволняват и други. Съдийте на мафията трябва да се махат. дори и да не са на мафията, ако нямат куража да издават присъди - да ги уволняват и да идват нови хора които да действат какъв Орлов Мост ? Лошото е че свестните хора вече не излизат на протест, за да изметат тази гнила паплач уяла се от властта. Тия съдии се мислят за несменяеми ... независима власт - откъде на къде . Вън корумпираните мекотели от съда !!!

#5 Bobby_gBG 16.07.2012 в 10:16:39

Самоатентат друг път. Самоатентат си направиха РЗС като си самовзривиха офиса преди един друг доклад... Самоатентат си направи и вестник Галерия, дето и те си самовзривиха офиса пред един пък трети доклад... Просто червената паплач прекалено много пъти направи всичко възможно да излага България, преди всеки доклад се случва нещо което няма нужда да се случва, и което веднага се използва от жалката опозиция да се изкара репресирана, взривена и уволнена... Не намалявам възможността ГЕРБ наистина да са инициаторите на уволнението на тая пача, но смятам че е абсолютно заслужено, и съм много по-склонен да приема че инициаторите на уволнението са БСП, които всъщност са с много силни позиции във ВСС, и това е направено точно с цел излагането на България и ГЕРБ преди поредния доклад. Червените боклуци винаги квърлят тонове кал по България, само и само да оцелят с част от нея опонента - в случая управляващия ГЕРБ.

#6 Бобо 16.07.2012 в 10:32:29

Заради неква уйдухала пача ебати воя му удариха баш бантускотовете. Сите са за уволнение . У бантустана нема правосъдие от 68 г.Оно без техната мафия нашио живот ше е по "демократси"!

#7 pepe 16.07.2012 в 10:57:28

Чичифоне, това и е хубавото на демокрацията, че имаш, е, поне известно, право на избор - дали да имаш пет апартамента или едно легло Поне ако не си глупав и не живееш в някоя малка страна, в която преобладават глупците и хората, които са по принцип "анти-"... Не, че е идеална, но можеш ли да ми кажеш нещо по-добро? И това да можеш да се бориш срещу банки и разни други монополи пак е въпрос на демокрация.

#8 post deluvian 16.07.2012 в 13:18:19

цялата съдийска пасмина се е разпищяла, ама по-добре те да пищят, отколкото жертвите им.

#9 Scooby Doo 16.07.2012 в 13:33:27

Пищят, защото ги е страх. Всички са нагазили в лайната. След като са уволнили тая пача, ще последват и други.

#10 Чинчифон 16.07.2012 в 16:40:35

pepe{7}, Против демокрацията съм по поне две причини. Първата причина е,че слез падането на Берлинската стена,всички КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ държави из веднаж се самоопределиха като демократични?!Все едно си бяха плюли в устата. Втората причина е,че управлението на демократичното общество се осъществява чрез ИЗБОРИ.На избори умният е толкова значим,колкото и кръглият идиот. Добави,че в капиталистическите държави се купува всичко-избиратели, футболисти,политици,проститутки и т.н.и ще разбереш,че и властта се КУПУВА.За това правилното решение са открити,публични и състезателни конкурси.Така,както се прави за управлението на космически кораби и всякакви сложни системи!А не от партии,които се хранят от търпението на хората.

Новините

Най-четените