Баловете в България - пир по време на чума

Те броят до 12 - колкото са годините, прекарани в училище. Движат се из софийските улици в лъскави лимузини, носят скъпи тоалети. При това им е все едно дали родителите им могат да си позволят подобен разход.

С тези думи германската телевизия ZDF започва репортажа си от София, посветен на абитуриентските балове - това странно българско събитие, което по своята пищност и разточителство прилича по-скоро на голяма сватба, предаде Дойче веле. 

Телевизионните камери проследяват паралелно как две момичета, идващи съответно от богато и от бедно семейство, се готвят за бала. 19-годишната Нели Иванова идва от богато семейство.

Баща й споделя, че е дълг за всяко българско семейство да направи бал на детето си, независимо какво ще му струва това. Има семейства, които вземат кредит, за да изпратят детето си на бал.

Семейството на Нели не е сред тях. За щастие те нямали проблеми с парите. Бащата обаче отказва да каже колко пари е похарчил за бала на дъщеря си. Тя пък не се интересува, важното е само да е хубава на бала. Защото той е само веднъж в живота! 

България е най-бедната страна в ЕС. Всеки пети българин живее с по-малко от 100 евро месечно, т.е. под прага на бедността. Но когато става въпрос за абитуриентски бал, парите не са важни, отбелязва немската телевизия. 

Росица Янчева също е абитуриентка, тя живее със семейството си в в двустайно панелно жилище в краен софийски квартал. Въпреки недоимъка си, Янчеви са похарчили само за рокля 300 долара - което за българските разбирания за абитуриентски тоалет е умерено скромна сума. Отделно от това са разходите за обувки, маникюр, прическа и ресторант. 

Пред камерата семейството споделя, че балът на дъщеря им ще им струва повече от 1000 евро. Толкова печелят двамата родители на Росица заедно на месец. Но за "най-хубавия ден" в живота на детето си те биха свалили и последната риза от гърба си.

За последното й пътуване до училище и след това - от училищния двор до ресторанта, родителите на Нели са наели огромна лимузина срещу 400 евро. Вътре 19-годишната девойка се потапя в лукс, сякаш като предвкусване за реалния живот, който я очаква. 

Скъпи лимузини, духова музика, лъскави тоалети, шикозни ресторанти, нощни барове. Абитуриентският бал е необикновено събитие в България - една страна, в която от година на година намалява броят на сключените бракове.

Защо тогава абитуриентският бал да не бъде отпразнуван като сватба? Още повече, че при тази криза не е ясно кога ще имат друг повод за празнуване. В крайна сметка - нали само веднъж в живота си човек завършва училище, казват Нели и Росица и с това оправдават всички разходи. 

А отвън пред ресторанта ги очаква горчивата действителност - средната месечна заплата в България се движи около 350 евро. За колко ли резервоара ще стигнат те за "Бентли"-то, с което Нели е дошла на бала? Не е ясно.

Пък и кой ли го интересува - нали сега е време за бал. Пък и българите са такива хора - когато празнуват, правят го сякаш им е за последен път. 

За последните години почти 1 млн. българи са напуснали родината си. Росица също няма да остане - тя е решила да следва във Франция. Днес обаче не мисли за това, а само за вечерта на бала. Пък и който в България прави планове за бъдещето си, вече е застанал на губещата страна, се казва в края на репортажа на ZDF.

#1 Николай Кацаров 10.06.2011 в 15:30:39

"....Пък и който в България прави планове за бъдещето си, вече е застанал на губещата страна, се казва в края на репортажа на ZDF..." Е чак пък толкова...

#2 Оня Дето Го Трият 10.06.2011 в 15:45:56

А тоя мангал с тупана дали може да брои до 12 ..... или по-извисени неща му се въртят в главата както е зяпнал девойчето Иначе явно така изглеждаме отвън - екзотично племе по поречието на р.Дунав почита най-важния си ден в годината с екзотични носии и екзотични танци и ритуали.... Кво толкова - и племената по поречието на Амазонка така правят в най-важните си дни... Да иде Болен да ги набие тия от ZDF дето ни резилят!

#3 MiaWallace 10.06.2011 в 15:55:08

Какво точно ги интересува и засяга германците, не разбрах? Ние не се интересуваме от техните битови и културни особености. Не ме разбирайте погрешно, това с баловете е чисто малоумие, защото българинът винаги е живял заради едното ядене, пиене и хорското мнение.

#7 sunnygirl 10.06.2011 в 22:59:13

Красимир, напълно съм съгласна. И тук в Шотландия е така и новото правителство се опитва да наложи промени относно помощите. А що се отнася до баловете - зависи от съвестта на завършващите. Моята рокля струваше 180 лв, обувките ми - 40 и пак смея да кажа,че не изглеждах никак зле. По-голямата част от парите бяха от моите детски помощи, коит си пазех. Не съм изисквала от родителите си, не съм хленчила. Те и без това са направили достатъчно за мен до тук. Отгледали са ме, възпитали са ме. Не виждам защо трябва да се натоварват родителите с толкова излишни разходи. Тези пари могат да се оползотворят по далеч по-смислен начин. Не виждам нищо красиво в приличащите на коледни елхи момичета. Такова нещо като "пищен бал на всяка цена" е направо жалко. Но трябва да кажа,че не всички завършващи прахосват така. Не бива всички да се слагат под общ знаменател. Пак казвам, въпрос на съвест, на светоусещане, на трезво разбиране на ситуацията и съчувствие към родителите. Но пък живеем в свободна страна, който има пари да ги прахосва, а който няма, нека да влиза в дългове. Личен избор!

#10 NetWorkl 11.06.2011 в 00:20:47

И ето че "тъпата" българска действителност се проявява отново. Кой надолу коментираше, че нямало да даде на детето си пари за БАЛ - ако никой не даде и вие няма да дадете, но ако всички направят бал, то вие също ще бъдете принудени по едни или други причини да го направите. Не го казвам, защото смятам че трябва, нито пък че е редно - просто такава е психологията на българите и хората изобщо - твоето дете не е с нищо по-малко от другите 20 за да не му се прави бал. Именно това е причината, поради която много българи взимат кредити, правят какви ли не жертви и т.н. А немците ще идват да ни снимат и да ни се чудят, понеже наистина НЕ Е нормално в държава със средна заплата 150 евро да се хвърлят по 2-3000 евро за една нищо и никаква вечер. Ще ни се чудят и още как. Също така, не е нормално в държава със средна заплата 150 евро кафетата да са пълни от сутрин до вечер. Не е нито нормално, нито логично. А защото е ненормално и нелогично, затова са тук и немските медии - искат да разберат какво е да живееш по този странен начин.

#11 Боби Перу 11.06.2011 в 00:28:30

Че баловете са простотия не е тайна за никого.Ама тия другаре от ЦДФ да вземат да направят репортаж за това,колко хора в богата Германия живеят с ПО-МАЛКО от 350 евро месечно. По последни данни това са над 5 милиона души,от които около 30% висшисти! Много от тези хора,особено жени,работят като продавачки или фризьорки с мизерния необлагаем минимум,без да имат право да работят на две места,защото биха загубили социалните надбавки за жилище и дете.Уволнени хора над 40 години пращат по 200-300 молби за работа месечно,без да получат отговор отникъде.От друга страна банкери,виновни за загробването на банки и предприятия със милиарди евро загуби,получават милиони евро обезщетение за това,че са уволнени поради некадърност,а загубите на банките и предприятията(само на тези с банково участие разбира се) се поемат от федералният бюджет,който иначе е мащеха за безработните и децата им...

#12 pueblo 11.06.2011 в 02:29:10

БАЛОВЕТЕ В БГ СА чАЛГА..........

#13 outfaced 11.06.2011 в 08:54:20

e да бяхте дали линк към видеото ... къв е смисъла да казвате какво е казало DW за видео на ZDF ... http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1355672/Bulgarien-Einmal-feiern-wie-die-Promis#/beitrag/video/1355672/Bulgarien-Einmal-feiern-wie-die-Promis

#14 My Majesty 11.06.2011 в 09:22:27

Каквото е народонаселението, такъв му е манталитетът. Така направени, баловете отразяват за пореден път комплексарското меслене на българина. "Може и да нямам пари, ама ще докажа, че мога и аз да пръсна 3 хиляди лева за една вечер" - да докажа на родата, съседите и колегите колко съм велик. А изказването, че имало само една бална вечер, показва какво очаква да му се случи на младия човек по-нататък в живота. Той не очаква, че животът и трудът му ще му предоставят и други възможности да облече подобен вид официална дреха. Балът за него е един. Твърде жалко и показателно за очакванията му към мизерното съществуване в условията на БГ икономиката, социалния живот и т.н. И не мога да разбера що се зъбим на германците. Те имат право да са неразбиращи подобен манталитет. Както и ние се дивим на канибалите П.П: показаното холче / в клипа/ беше още един ярък пример за българската "естетика". Нямам предвид големината, а комбинацията от цветове и мебели. Безсмислено похарчени пари и нито един грам вкус Щракаща с пръсти млада кифла, която дори не забелязва подадената й от момчето ръка.

#15 fALLEN 11.06.2011 в 10:59:07

снимкатга горе от циганска сватба ли е?

#16 sake 11.06.2011 в 11:30:46

Тъжно е,жалко е,беднотията е страшно нещо,децата нямат вина.Те искат да се превърнат поне за малко в това ,за което си мечтаят-да бъдат звездно красиви и щастливи,поне за нощ,защото оттук-насенте нещата съвсем не са розови и добре е,че не го знаят.Манталитета ни бил такъв... Когато аз завърших средно образование-1981г,ме облякоха за 70лв.,кувертът ми струваше 20лв.Заплатите тогава бяха по 250-300лв. Може би, много от вас не знаят,но тогава правихме и новобрански вечери на есен,досущ като сватби,какво да се прави-традиция. Не беше някакво финансово затруднение,нямаше лукс ,съвсем обикновено,като за всички,за илюстрация кутия цигари БТ-60ст. Такъв беше животът.Днешната помпозност също с времето ще си отиде,така че ,спокойно дами и господа-

#18 sake 11.06.2011 в 11:53:56

Мануела,това което го предлагаш е пожелателно в перспектива,животът продължама и всичко останало с него,но когато перспективата я няма,илюзията не минава,а мечтата е заспала.Надеждата мълчи като вдовица,макар и на 20,30 и все си спомня епизод на 18.

#19 Alexy 11.06.2011 в 16:45:24

@Manuela Gerenova +1 При това защо все още го наричат БАЛ? Какъв бал може да бъде това? С циганска музика, пияни момчета и момичета, наистина облечени като проститутки, @Thea Ами това не е БАЛ, не

#21 Копче 11.06.2011 в 19:03:48

При мен пък беше обратният случай "Мамо, мамо, стига си харчила за такива глупости, по-добре ми дай парите да си купя нещо друго" .Но не, не може да се излагаш пред роднините и познатите като не се направиш на маймуна, поне за една вечер.

#23 axyaxy 12.06.2011 в 00:51:45

аз на бал не съм ходил, това е огромна простотия.. смисъл не е простотия да се съберете със съученици, а е простотия да купуваш специални костюми, злато, да наемаш скъпи коли. и да харчиш сумати пари, като че ли са ти казали че ще си безсмъртен, или поне ще живееш до 100 години.. Първото което е, че всеки средноинтелигентен ученик и родител трябва да знаят че шанса за успех на децата им е 10%, и 90% от учениците които завършат ги чака тежко бъдеще.. При такива ниски проценти като възможност за издигане, ти да празнуваш като че ли ще си директор на световна компания, е просто плод на болен мозък.. Лично аз знам за случаи в които хората теглят по 2000-3000 лева от банки за да направят бал на децата си, които същите деца след 5 години ще работят като сервитьори или хамали, и ще са поробени над 10 години да бачкат като волове за да си върнат кредитите, заради едната простотия.. Събиранията са хубаво нещо, но баловете с костюми, коли, пари, са за мафията, демек за богатите

Новините

Най-четените