Протестира ли България?

Изненадата е факт - ГЕРБ падна след улични протести, но доверието в нея укрепва. Пожарът на бунта изгори хора, но партията на Бойко Борисов е най-харесвана в пепелището. Ситуацията е шокираща, тя не може да бъде обяснена нито само със слабата БСП, нито с някакъв социологически заговор (всички агенции отчитат ръст в доверието към ГЕРБ).

За да потърсим отговор, най-напред трябва да отчетем една известна, но забравяна подробност за революциите. Историята помни барикадите, но това не значи, че те олицетворяват настроенията в общността. Нито в Унгария миналата година, нито в 80-милионния Египет, нито другаде по света
бунтовете не протичат като всенародно дело.

Протестира активното малцинство. То слага отпечатък върху времето, но остава самотно при проверка на количествената му тежест в обществото (на избори или при социологически сондажи).

В този смисъл въпросът колко точно българи бяха по улиците е важен. Сергей Станишев ги изчисли 100 000, но и три пъти повече да са, процентът им е малък спрямо общата маса. Всички бяхме единодушни, че България протестира, но протестира ли тя наистина? Още един факт за размисъл: почти 100 процента от демонстрантите вдигнаха лозунги срещу старите партии. Но 50% от избирателите (всички с право на глас) са готови да ги подкрепят. В момента. До вота процентът ще се увеличи. И това не е само защото няма нова формация, която да бъде припозната като алтернатива на съществуващите. Това е така, защото площадният глас, отнесен към 6.8 милиона българи с право да пуснат бюлетина, е със сила на пеленаче.

Още по-важен е мотивът на протестите. БСП еднозначно ги окачестви като демонстрации срещу ГЕРБ, управляващата партия разбираемо отвърна, че не са срещу нея, а срещу монополите. Никой не може да каже точно срещу какво бяха - тръгнаха с яйца срещу енергийните дружества,
понесоха лозунги срещу ГЕРБ, партиите въобще, избирателната система, добавиха съдебната, високите лихви, мизерията, безредието... Но ето още данни от "Алфа рисърч": 92% от българите застават зад икономическите искания на протестите, но едва 20% подкрепят политическите. А политическите са разнородни. В този смисъл съвсем не може да се каже, че протестите са били еднозначно и категорично срещу ГЕРБ. Със сигурност много хора на площадите викаха срещу Борисов, но вероятно не малка част от тях са били опозиционни партийни агитки.

Има и още един факт, който предпоставя днешната изненада - оставката на Борисов. Летописците ще отчетат, че народният гняв го е изпъдил. Но всъщност той си тръгна, след като една националистическа агитка, примесена с футболна, наброяваща не повече от 200-300 души, влезе в конфликт с полицията. Проля се кръв. "Всяка капчица е петно за нас", каза Борисов. Но кръв се лее и след дерби мачовете в София. Лее се поне един път месечно при протести в европейските столици. 19 февруари, когато полицията извади палки край Орлов мост, въобще не бе толкова значим, че да изисква краен ход от Борисов. Не вярвам в конспирации и не мисля, че сам си организира метеж. Но мисля, че се изплаши. Започна трескаво да калкулира ползи и загуби, а страхът да застане срещу течението се прие от мнозинството българи за пореден път позитивно: "Ето, сам сдаде властта, кой друг би го направил?". Абдикацията го съхрани, а и създаде измамното впечатление, че в България се е надигнала помитаща революционна вълна. Днешните рейтинги сочат, че не е била чак толкова голяма, просто премиерът се е снишил.

Изследвайки психологията на Априлското въстание, Иван Хаджийски пише за решаващата роля на "закона за колебанието". За да вдигнат еснаф и земеделци на оръжие, апостолите поддържат илюзията, че всеки момент ще дойде помощ - от Русия, Сърбия. Разпространяват се легенди като прочутия надпис "Туркия ке падне". Но след като прииждат не братски полкове, а турски низами, въстаниците махат калпаците и нахлузват пак фесовете. Гонят воеводите. "Но пристига Иван Ворчо: А бе вие луди ли сте? Наши братя, 12 000 сърби и 3000 души българчета от влашката земя, с девет байрака дойдоха в Панагюрище, до довечера половината са тук в Копривщица! (....) Фесовете бяха натъпкани в джобовете и върху главите отново цъфнали народни калпаци, за да бъдат разместени след няколко часа отново."

Мисля, че партийните рейтинги на старта на кампанията са важни с оглед на "закона за колебанието" ГЕРБ допълнително ще привлече колебаещ се финансов, организационен и електорален ресурс. БСП ще я изпревари само ако някой някъде втълпи на хората, че тя ще спечели изборите. Но как? Борисов може да бъде свален от широка коалиция. Той обаче също е отворен за съюзи. Мачът е завързан, топката е в краката на тези, които уж народът нарита.

В края на миналата година партийните централи бяха твърде разговорливи на тема "коалиции". Меглена Кунева се зарече да не се обвързва, същото каза и Борисов. Днес Цветан Цветанов потвърждава, че ГЕРБ няма да се коалира, но разсеяно пропуска ДПС и Кунева. Дали от лятото, или есента след нови избори, България ще се управлява от коалиция - неочаквана, безпринципна, отблъскваща заради предварителните обещания. Но обещаващите ще намерят оправдание. Ще кажат, че протестите са създали безпрецедентна ситуация, която изисква безпрецедентни коалиции.

#1 Оня Дето Го Трият 19.04.2013 в 12:27:02

"...Но след като прииждат не братски полкове, а турски низами, въстаниците махат калпаците и нахлузват пак фесовете. Гонят воеводите (....) Фесовете бяха натъпкани в джобовете и върху главите отново цъфнали народни калпаци, за да бъдат разместени след няколко часа отново..." Мноооого яко. Тоест за векове наред не сме мръднали ни грам. Народ от същите конюнктурни гъзолизци. Под съседната статия това ни обясняваха някои тука - че трябвало да видим кои ще влезат в Парламента и тогава да гласуваме (за тях). Иначе нямало смисъл. И далавера няма. Добре че днес не ходиме с калпаци и фесове. Доста хора щяха да имат сериозен проблем да уцелят коя е актуалната шапка за ситуацията...

#3 стомана 19.04.2013 в 13:45:50

Гласуваме с невалидна бюлетина...

#4 PI314 19.04.2013 в 15:27:27

Какъв Бойко, какви пет лева, всичко е заложено преди 10 и може би 15 години от комунистите, сега ще им ядем попарата. Тоя ток да не би Бойко да го направи толкова скъп, наивници ли сте или тъпи. Това са договори по изкупуването му на безбожно високи цени. Отворете си очите. От 1 юли ще го вдигнат отново и ще стане война, но няма как, иначе НЕК ще фалира. Теглете си парите от банките и ги обръщайте в злато щото ще има хипер инфлация и гр. война. Жална ни майка България. Където има комунизъм всичко замира.

#7 lele male 19.04.2013 в 17:30:14

Отвратителни са! Всичките!

#9 pixie 20.04.2013 в 10:15:23

Уж протестирахме, а пък нищо конкретно не се промени. Може би само едно - цялата работа прилича на един вдигнат предупредително показалец към управляващите - да имат едно наум. Не че те се уплашиха особено, те така продължиха да си говорят и да се държат, сякаш се намират в някаква паралелна реалност и нито протести, нито искания ги засягат. Сякаш не се отнася за тях. И допуснахме същите мутри да драпат пак за същата власт. И по същия начин ще ни управляват, защото просто нищо не са научили. Революция и промяна без кръв няма, за съжаление.

#10 vatcov 21.04.2013 в 08:56:45

По повод ПЕРЕСТРОЙКАТА на Горбачов , Тодор Живков каза , „ да се СНИШИМ до като премине бурята“. Тогава номерът не мина. Да видим сега какво ще да е ? И още нещо , което е само мое мнение , така наречената будна част от едно общество е най – манипулираната , подведена и излъгана част на същата общност. Окупирай Уолстрийт, Лъвов мост и др.

Новините

Най-четените