"Хиксаниалите": последните, които си спомнят живота преди интернет

Казват ви, че сте "милениал", но нещо не е точно така, както го описват.

Всъщност се чувствате твърде стар, за да сте в това поколение, защото първия си мобилен телефон получихте чак в края на гимназията. А дали не беше чак в първи курс в университета?

Вероятно също така вече имате деца и когато ви нарекат "поколението на бъдещето" и ви вкарат в схемата със сега започващите работа милиенали - ви иде да се смеете с глас.

В същото време определено не спадате и към поколението Х, наричано още "поколението MTV" или "поколението на грънджа". Вашите по-големи братя и сестри бяха "грънчари", но за вас Уинона Райдър не е точно идолът на детството ви...

Ако се чувствате така, е много вероятно да спадате към поколението на "хиксениалите" (xennial).

Това не е обидна дума, нито диагноза. Всъщност думата е словосъчетание от Х като "поколението X" и "милиеналите".

Още по-точно ще припознаете себе си, ако сте родени в периода 1977-1983 година.

За първи път определението "хиксениал" е измислено през 2014-а година, като се появявава в статия в онлайн изданието Good и дефинира микро-поколението, което не споделя недоволството и бунта на поколението X, но не е и обсебено от веселия оптимизъм на милиеналите.

Това са хора, които не таят излишен гняв към обществото като първите, но и не се отличават с озадачаващата самоувереност на вторите.

Популярността на термина през последните седмици се дължи на едно меме, което напоследък е широко споделяно в социалните мрежи.

Според текста в него, "хиксениалите" са хората, които са имали "аналогово" детство, което е преминало в "дигитална" зрялост. Тези хора носят в себе си както цинизма на поколение X, така и веселата надежда на милиеналите.

Или казано по художествен начин: става дума за хората, родени, когато е снимана основната трилогия на "Междузвездни войни", но които далеч не са сред най-големите фенове на сагата.

Това също така е последното поколение, което си спомня "живота преди интернет".

Според Дан Уудман, социолог от университета в Мелбърн, Австралия (самият той роден през 1980-а), "хиксениалите" са онези, които в училище са назубряли наизуст телефонните номера на приятелите си, за да им звъннат на "стационарния", без да са сигурни дали няма да вдигне някой друг - например майката или бащата. Те са отраснали с доста телевизия и все още изпитват респект към видеоклиповете.

Според него става дума за изключително интересна група от хора, израснала в уникално време.

Самият Уудман се е превърнал вече в нещо като официален социолог на "хиксениалите" и често е викан за интервюта по медиите. Тази слава обаче не му допада, защото смята, че не е сред първите, открили съществуването на това "междинно поколение".

Но нима фактът, че си прекарал детството и тийнейджърството си без интернет, те прави различен?

Вероятно "да" по отношение на Tinder, но не и на Twitter - хора на 70 плюс си служат отлично със социалните мрежи (Да си спомним само за #Covfefe...).

Може би характерното за това е поколение е, че си е купувало компакт-дискове - а вероятно и дори касетки, преди да мине категорично на mp3-ки?

А може би това, че някои от тях си спомнят най-първата си работа, когато шефът им е казвал "ти знаеш как да си служиш с интернет, нали?", преди да ги помоли да му направят "поща" в Yahoo или Hotmail...

Социоложката от университета във Ваядолид, Испания, Алмудена Морено обяснява пред El Pais, че хората с такава малка разлика във възрастта, като "хиксаниалите", неизбежно имат общи характеристики и да - разликата между поколенията може да се определи именно с достъпа до различни технологични инструменти, които създават общ контекст на общуването помежду им.

Но иначе какво представлява "едно поколение"?

Както Морено, така и Уудман са внимателни с обобщенията, но са съгласни, че подобни думи-етикети се появяват, за да обяснят "демографски промени или промени в ценностите", но няма ясен критерии, според който може да се определи какво точно означава едно поколение и кой точно влиза в него.

Морено напомня, че младите хора винаги представляват хетерогенна смес и е трудно да се сложат всички под общ показател. Тя смята, че понякога това се прави и за да може да се продават продукти на определена група хора, като им се постави етикет и се определи цената им...

Но е и факт, че "хиксаниалите" се появяват именно заради невъзможността хората, родени в годните между 1977 и 1983-а, да се вкарат в определенията на "поколение Х" и на "милиениалите".

Реално поради бързите технологични промени днес разликите между родените през 1987-а и 2000-а година примерно са много по-големи, отколкото преди деситилетия. Е, как да обединиш в една група толкова много хора с твърде различни изживявания?

"Никое поколение не изповядва еднакви вярвания и ценности", смята Уудман, който добавя, че има и твърде много различия между изживяванията на индивидите от едно поколение, но живеещи в различни държави, независимо че в цял свят всички "се напъват да наложат американските термини и характеристики".

Освен това разликата между поколенията "няма как да бъде абсолютна" и въпреки че може да се говори за генерални промени между хората от различни генерации, "всяко поколение прилича на следващото и на предходното".

Това разбира се не означава, че "хиксенаилите" не са група хора, които не споделят общи изживявания.

И все пак остава отворен въпросът дали някой, който е роден на 31 декември 1976 или на 1 януари 1984-а се вписва в този нов етикет?

А може би и за тези хора трябва да измислим нова "преходна" дума?

#1 e-mil 30.06.2017 в 10:59:54

"... невъзможността хората, родени в годните между 1977 и 1983-а, да се вкарат в определенията..." Умрем си да слагаме етикети и да вкарваме в определения, дори на хора родени в много тесен 6-годишен период. Дори от маркетингова гледна точка е тъпо дадена стока да се позиционира до толкова малка таргет група. "... фактът, че си прекарал детството и тийнейджърството си без интернет..." Някъде 1997-1998 дори в малка и бедна България имаше стотина доставчика на Интернет. Преди това вече се бяха се появили първите интернет-кафенета. А хората родени през 1983 тогава са били на по 14 години, тоест тинейджъри. На Запад това се случи още по-рано... ... и въобще Интернет стана като секса: вече всяко поколение смята, че първо го е открило. Явно целият напън за "хиксаниалите" е измислен от хора родени след 1990 год.

#2 deowin 01.07.2017 в 00:04:41

e-mil, като се втренчваш в подробностите и се заяждаш за това кой къде кога бил имал интернет, пропускаш основната идея на статията - че съществува поколение, чието детство е минало точно преди появата и разпространяването на интернет, и в следствие на това тези хора са по-различни от поколението преди и след тях, което би могло да е интересно да се разгледа. Нищо повече. Това, че посоченият период 1997-1983 е приблизителен и ориентировъчен, защото такива хора може да са родени в различни години в зависимост от къде кога се е появил интернет, е несъществена дреболия, за която няма никакъв смисъл да се заяждаш. Също, никой не твърди, че хиксениалите са открили интернет. Интернет, който не е голям камион, а серия от тръби, е изобретен от Ал Гор. Това всеки го знае.

#3 dedo adji 01.07.2017 в 00:31:14

Съгласен съм с Емил, че това е някакво изкуствено разделение, макар да не мога да схвана целта му. На мен хиксениали ми звучи като хикс анали. Моето детство и юношество мина не само без интернет, но и без телевизия. Баща ми купи телевизор, когато бях на 16. И тогава телевизията почиваше във вторник и излъчваше съветска програма в петък. Айде сега, да се тръшкам, че детството ми било ограбено без интернет. Ми не е. Когато му дойде времето овладях интернет, признавам, на доста ниско ниво, на което обаче си уреждам работа, доставям си някои артикули, които не се предлагат в техномаркет и даже се изявявам, добре или зле, в това кафене. И не съм хикс анал.

#4 Kenny McCormick 01.07.2017 в 08:34:35

e-mil, ного кратко тоя път бе...

#5 e-mil 01.07.2017 в 14:48:04

deowin | 01.07.201700:04 "e-mil, като се втренчваш в подробностите... пропускаш основната идея на статията - че съществува поколение, чието детство е минало точно преди появата и разпространяването на интернет, и в следствие на това тези хора са по-различни от поколението преди и след тях..." Глупости! Първо, това не са подробности, а невярна основна теза. Интернет беше масов преди родените през 1982-1983 да станат тинейджъри. От което следва, че статията вади изводи от грешни факти. Второ, поколението изобщо не е различно. Преди Интернет бяха мобилните телефони, преди тях персоналните компютри, преди това автоматичните домакински уреди... и всяко следвоенно поколение си е имало своите новости. Сегашните 70-годишни западняци са били 20-годишни рошави надрусани хлапетии по време на хипи-модата. А после им е минало, започнали да носят костюми с вратовръзки и да работят от 9 до 5. Сега не можеш да ги отличиш от съседните им поколения. Авторът (авторката) е стигнал до там, да дроби десетилетията на дребни парчета и да се чуди от кой пръст да изсмуче съдържание, а ти ми говориш, че аз съм се бил втренчвал в подробности. Изключи си компютъра, излез на улицата в реалния живот и се опитай да отличиш кой човек е роден през 1979, и кой през 1985! Няма да успееш и на половина.

Новините

Най-четените