Троловете са психопати

Покрай опорните орки, произвели 10 000 коментара по сайтове и групи във Facebook в услуга на БСП, европейският депутат Илияна Йотова трябваше да се обяснява, че не е никаква фея на троловете, че имало какви ли не хора, които се реят в интернет и всеки имал право на мнение. Не ти трябва LeadWay, не ти трябва и социалист да си, защото виртуалните нашествия съвсем не са рядкост. Даже са си нещо съвсем нормално.

Да, интернет е пълен с тролове - тази тенденция в последните години не убягва и на учените, които напредват все повече и повече в дебрите на т.нар. интернет тролология.

Миналата година научихме, че чрез подхвърляне на обиди и предизвикване на разногласия в онлайн коментарите, троловете, които иначе се стараят да остават анонимни, имат поляризиращ ефект върху аудиторията. Това води до политизиране, а не до по-дълбоко разбиране на дискутираните теми. (Очевидно и LeadWay са запознати с този техен ефект.)

Както можете да се досетите, това не е особено позитивна вест, но е нищо в сравнение с ново психологическо изследване, концентриращо се върху личностните характеристики на самите тролове. Диагнозата е наистина безпощадна.

Трудно е резултатите да бъдат омаловажени

Проучването на екип, воден от Ерин Бъкълс от университета в Манитоба, се опитва да провери пряко дали хората, които се занимават такива коментари онлайн, се отличават с черти на характера, попадащи в т.нар. "мрачна тетрада".

Това означава комбинация от макиавелианство (склонност към манипулиране и подвеждане на другите), нарцисизъм (егоизъм и фокусираност върху себе си), психопатия (липса на разкаяние и емпатия) и садизъм (изпитване на удоволствие от страданието на другите). Изследването открива директни причинно-следствени връзки, понякога доста сериозни, между тези черти и поведението на трола.

Нещо повече - учените откриват връзка между всички характеристики на "мрачната тетрада" (с изключение на нарцисизма) и общото време, което въпросният човек прекарва дневно във виртуалното пространство, пишейки коментари.

В изследването троловете са идентифицирани по разнообразни начини. Един от тях е като участниците бъдат запитани с лесен въпрос - какво най-много обичат да правят, когато са в сайтове за онлайн коментари. Предложени са им четири опции: "дебатиране по въпроси, които са важни за вас", "разговор с останалите дискутиращи", "създаване на нови приятелства", "тролване на останалите дискутиращи" и "други".

Троловете са малко, но ефектът от тях - огромен

Всъщност, само 5.6 на сто от участниците в проучването са посочили, че обичат да "тролват". За сметка на това, 41.3 на сто от интернет потребителите са били "не-коментиращи," което означава, че не се вълнуват особено от онлайн ангажиране с другите читатели. Тоест, както и се е подозирало досега, троловете са малцинство сред онлайн коментаторите - и дори още по-малко малцинство от общия брой интернет потребители.

Учените са провели многобройни проучвания, използвайки извадки от Amazon Mechanical Turk, но и от студенти, за да се опитат да разберат защо тролването привлича точно такъв тип характери. Те дори са създали собствен инструмент за анкети, който нарекли "Глобална оценка на Интернет троловете" (GAIT), съдържащ следните твърдения:

· Насочвал съм хора към шокиращи уеб сайтове просто за майтап.

· Обичам да тролвам хора във форуми или в коментарните раздели на уеб сайтове.

· Обичам да правя мръсно на други играчи в мултиплеър игри.

· Колкото по-красиво и чисто е нещо, толкова по-голямо удовлетворение ми носи да го съсипя.

Да, наистина има хора, които твърдят, че са съгласни с подобни твърдения. И да, това е пряко свързано със садизма в различните му форми, с психопатия и макиавелианство.

Като цяло авторите установяват, че връзката между садизма и тролването е най-силна, и че за садистите един от основните мотиви за такова виртуално поведение е фактът, че то им носи удоволствие. "И троловете, и садистите изпитват садистично ликуване от страданията и оскърбяването на другите," пишат те. И още: "Садистите просто искат да се забавляват... а интернет е техният пясъчник, в който могат да си играят без да се съобразяват с другите!"

По света борбата с тролове вече е мисия за повечето онлайн медии

Изследването се появява в момент, когато уеб сайтове по цял свят, особено тези на големи медии, все повече разглеждат варианти за контрол и борба с тролското поведение в коментарите.

Миналата година научното издание Popular Science премахна напълно коментарите от сайта си, цитирайки изследвания за разрушителния ефект от тролването, а от YouTube от известно време също вземат мерки за овладяване на троловете, най-вече чрез премахване на анонимността и въвеждане на истински имена и Google+ профили при коментиране.

Авторът на изследването - Ерин Бъкълс, обаче не смята, че подобни решения са особено реалистични. "Тъй като поведението е вътрешно мотивиращо за садистите, модераторите на коментари ще имат сериозни затруднения да ограничават тролването чрез наказания от сорта на забраняване на достъпа на потребителите," казва тя.

"В крайна сметка тръпката от тролването може да се окаже твърде силна за садистите, които имат ограничени възможности да изразяват садистичните си интереси по социално приемлив начин", допълва Бъкълс.

Колкото до българските онлайн тролове, може само да гадаем кое е водещата им мотивация, - удоволствието или заплащането.

#1 Реалист-2 18.02.2014 в 11:24:59

Щели да гадаят - то е повече от ясно каква им е мотивацията - финансова! А останалите - не е удовоствието, по скоро е неудовлетворението им, което трябва да избие все някъде по формата на хейт....

#2 Rowan 18.02.2014 в 11:47:43

Боже, що пари потрошени за изследвания, за да докажат, че хората си избиват в нета комплекса за малоценност... Или май не са го доказали? Пък за сайтовете, дето щели да ограничат хейта, това е толкова вероятно, колкото и приемането на закон за фалита на физическите лица от парламент, в който лидера на управляващата партия има дял в банка. Сайтовете печелят от брой влизания и рейтинга им в търсачките пак зависи от тях. Абсурд е да започнат да режат клона на който седят.

#3 Borracho 18.02.2014 в 11:53:25

""В крайна сметка тръпката от тролването може да се окаже твърде силна за садистите, които имат ограничени възможности да изразяват садистичните си интереси по социално приемлив начин", допълва Бъкълс." Примери колкото искаш, и то от години. Деградацията на здравната система, на превенцията на психическите заболявания, незаинтересованите сайтове - развъдници на тролове - това е чудесна среда за отглеждане на уродливите, нечистоплътни паразити. Определено масово следене и намеса на държавните органи би било лошо решение, тоталитарно. Интернет технологиите предлагат всевъзможни начини за ограничаване на потребителите на даден сайт по колкото си искащ критерии. Проблема е, че никой сайт/онлайн медия не иска да разкара троловете. Защото те генерират трафик, коментари! За борда на директорите на първо място са трафика, броя коментари, регистрации. Репутацията на самия сайт не е от толкова голямо значение щом има много коментари и сайта е "известен". Просто троловете колкото и да са социално вредни "правят пари" за собствениците на сайтовете, и за това никой не ги пипа с пръст. Не ползвайте сайтове-развъдници на тролове, или настоявайте пред подобни медии да се погрижат по-старателно да разкарат троловете. Тук за щастие има само няколко известни интернет гнусара, ега ги покоси тежка болест.

#4 sim4o 18.02.2014 в 12:30:08

що за боклук трябва да бъдеш, за да склониш да работиш като платен (и то жълти стотинки) лъжец, дезинформатор и подлизурко, и то давайки си сметка, че работиш срещу интересите на родината си. .. шистак платен от "Шеврон".. какъв друг! Мене шистаците, направо са ме вбесявали по разни форуми ..! А и соросоидите са доста ... Па и йолоденевистите-протестъри не са малко .. те поне са идиоти и са забавни! Другите гадове са платените "зелени" ... мръсна сган!

#6 Rowan 18.02.2014 в 12:46:36

Борачо, уродливите нечистоплътни паразити си дремят в нас. Даже си мисля, че сайтовете дават един относително безвреден начин за изпускане на парата. Както при японците има зали с боксови круши с ликовете на политиците или може да ти изработят тоалетна хартия по поръчка с образа на шефа ти на нея Знаеш ли, например, че в моменти на масови безредици, най-жестоките изроди са ставали най-обикновените счетоводители? Най-безобидните на пръв поглед смачкани от живота хорица, са ставали садистични убийци, точно заради дълго прикривания комплекс за малоценност.

#7 Rowan 18.02.2014 в 12:58:45

Хаха, на мен веднъж ми натресоха с един клик 25 минуса... служебно, от админите на сайта. Щото казах, че на старите моми трябва да им се забрани да преподават във ВУЗ-овете

#8 Borracho 18.02.2014 в 13:29:54

Rowan | 18.02.201412:46 Прав си. Обаче не съм сигурен кое е по-добре: - да подтискаме и унищожаваме троловете, докатов един момент нали всеки троп поотделно изтрещи и направи някаква голяма физическа поразия на някого - да оставим троловете да се вихрят на воля, никога да не убият/изнасилят някого на яве, но пък да смущават и нарочно да унищожават с години всяко кътче на нормалност в нета. Трудно ми е да избера честно. Да спасиш един от смърт, или да спасиш всички от тормоз.

#9 Rowan 18.02.2014 в 13:52:22

Хмм, тормоз от страна на човек, който те обижда, може да имаш единствено, ако го признаваш за авторитет и само, ако се съмняваш в това за което те обижда. Примерно: ако ученика каже на даскала - "Ти не разбираш!", даскала със самочувствие би трябвало да се усмихне снизходително. Даскала със съмнения в своите знания, че му извърти един шамар. Или ако кажеш на някой "Ае, ти сигурен ли си, че не си гей?" и той се засегне, бъди сигурен, че има проблем с ерекцията. Хората винаги ще те нападат, ако се засягаш, значи има нещо вярно в нападките им. Хъх, това като теорема го изкарах...

#10 partci 18.02.2014 в 13:55:23

Абе, къде е Бойчо бе? Да не му свършиха опорните точки (а.к.а. финикийските знаци)?

#11 pepe 18.02.2014 в 17:45:33

"... макиавелианство (склонност към манипулиране и подвеждане на другите)..." Интересно, но не съм чувал за такова понятие - макиавелианство, освен в исторически и философски контекст. Прилича ми на някаква нова, току що изобретена от афторите парапсихология. Това означава ли, че всеки, който защитава някакво мнение е манипулатор и "макиавелианец", понеже естествено се опитва да убеди другите в правотата си? Къде отива тогава въобще човешката комуникация, която парадоксално се основава на постоянното ни убеждаване едни други в разни неща? За "сблъсък на идеи" има ли нужда въобще да коментираме? Или "целта оправдава средствата" а "покрай сухото гори и мокрото", а най важното е, че някой търси да си измисли "модерна" теза, зада усвои ниакакви пари от някой грант покрай това. Задава се лов на вещици, опа - тролове, и тука вече някой са се записали като доброволци. Някой от тези кандидати за ловци на тролове иначе са готови да надават вой за личното си право да изразяват мнение - стига само това да е тяхното мнение А в същото време средствата за "борба с троловете" са прости и ясни и известни отдавна - ясни правила за коментиране и модериране. Един сайт обаче е частна собственост и е решение на собствениците и/или хората, упълномощени от тях да решават какво, как и колко да допускат в коментарите.

#16 asdfsd 18.02.2014 в 20:36:46

Заглавие като "Троловете са психопати" е само по себе си класическо тролене. Най-големите тролове - медиите, приплакали, че тролове им пречат на троленето. Междувременно плащат на други тролове да прогонят троловете, да опразнят конкурентни трол медии и др. простотии, ама иначе давай да обявим всички 12 годишни в нета за опасни психично болни.

#17 deowin 18.02.2014 в 20:40:57

>>Много тролове също така не ползват обиди >Все едно описваш свинчо 1 към 1... Първо, очевидно не съм трол, защото никога не съм изпитвал интерес към това дали провокирам отговор или не. Пиша за себе си, и всъщност кретенските "отговори" (каквито са повечето, предвидимо) са ми гнусни и нежелани, и няма как да са ми цел. Второ, дори ако допуснем, че съм трол, който не използва обиди, то какво прави това вас - хората, които обилно ръсят обиди наляво и надявно, Божидаре? Защо не също тролове, но пък елементарни, бездарни, предвидими, скучни такива? Защото ако целта ти е да провокираш емоционален отговор (дефиниция на "трол"), то да обидиш някой е очевидно най-лесният начин да го направиш. Също и най-тривиалният, за който не ти трябва капка въображение, креативност или рационална мисъл. И, последно, колко точно лицемерна твар трябва да си, за да можем хем да се дразниш на Оня, че те нарича "Гюлеметов" и обидено да се фръцкаш като един мъжки (добре де, спорно) вариант на Лили Иванова, хем същевременно всяко твое обръщение към всеки коментиращ, с който не си съгласен, винаги да е било значително по-обидно? Свине, идиоти, дебилчета, толерасти и какво ли още не. Мерси много. Не мисля, че само на мен тук ми е омръзнало да си хабя времето със всичките обидни обръщения, които изпъстрят коментарите ти и плътно обгръщат и без това кухите ти, повърхностни, напълно предвидими мисли. Та, с какви очи изискваш от другите поведение спрямо теб, на каквото ти самият си абсолютно неспособен?

#18 deowin 18.02.2014 в 20:52:55

>Заглавие като "Троловете са психопати" е само по себе си класическо тролене Това.

#19 pepe 18.02.2014 в 21:03:58

Ох, много опасно нещо са интернет троловете, могат дори да те откажат да им четеш мненията. Каква психологическа катастрофа само - да не можеш да четеш всички глупости, написани от някой за теб в мрежата. Защото ако някой просто троли за един възрастен човек едва ли е голям проблем да го обори или пък просто да престане да му обръща внимание; ако пък не е просто тролене - ами значи има нещо друго и проблема не е в троловете. Мислех, че тинейджърите и емоционално неукрепналите индивиди основно са податливи на тролене - тук обаче гледам - възрастни български мъже се жалват от интернет тролове. Ох, накърнения образ за самия себе си - особено ако е крехък и недоизграден /на 30-40 години / - ето това е нещо, което един трол може направо да ти смачка. Представи си примерно, че те нарече "глупав" - как тогава ще можеш да убедиш себе си, че не си такъв? Ами другите хора - като прочетат, че те е нарекъл "глупав", може дори име да ти излезе - как тогава ще погледнеш хората в очите? Въобще истинско психологическо бедствие са лошите интернет тролове за неукрепналките егота

#20 qhasper 18.02.2014 в 21:08:22

Троловете са доста малък процент от коментиращите където и да е. И трол си има определено значение, не е просто някакъв произволен артефакт в интернет пространството. Троловете умишлено ядосват други с цел сеир. Просто на някой като не му изнася и го дразни, че друг му оборва с лекота малоумните драсканици, се ядосва и развива защитна реакция на себезаблуда - "ама те тия са платени от Сорос, ДПС, НПО, NWO, БСП... дай да ги напсувам и всичко ше е наред. Аз съм прав, аз съм прав, не можете да ме оборите, аз съм прав, аз съм прав. 99% от света е платен да ми противоречи, само аз знам истината, бфввбяччб....." [Този коментар стига до вас благодарение на Сорос и неговите приятели от Гущер ООД]

Новините

Най-четените