Мекият Сидеров

Националистът Сидеров не е достатъчно националист. Това е единственото политически валидно послание от семейната сага в "Атака" - скандал, който разсмя или възмути огромна част от българите с интимните си подробности.

Какъвто и фейлетон да стои в основата му, скандалът съдържа и политическа декларация. От бунта в "Атака" става ясно не само това, че половин милион националистически избиратели искат още по-твърда политика дори и от тази на Сидеров, но че вече си имат и самообявил се говорител. Този говорител е Димитър Стоянов.

Дали той ще бъде приет и за лидер, освен за говорител, все още не е ясно. Ясно е обаче това, че фрустрацията на твърде много агресивно настроени хора е намерила своя, може би временен, мегафон.

По семейному

През тази година Волен Сидеров получи пет пъти по-малко гласове, отколкото беше получил през 2006 г. в същото качество - като кандидат за поста президент. Сега "Атака" има и пет пъти по-малко общински съветници - вместо 240, сега те са 50.

Когато Димитър Стоянов призовава за оставката на Волен Сидеров, той не се позовава само на провала, регистриран по време на изборите. Напротив, той предлага и обяснение, което звучи ако не убедително, то поне легитимно: Сидеров е водил твърде мека националистическа политика.

Доведеният син на лидера посочва и един пример за мека политика - "Атака" е подписала съвместен документ с ДПС, с което е легитимирала партията на етническите турци, вместо да продължи линията си на неприемане на тази формация.

Тази теза не е нова. Досега тя е била изразявана и от други националисти, претендиращи, че са по-автентични не за друго, а защото са по-твърдолинейни дори и от Сидеров. Разликата между тях и Димитър Стоянов е обаче в това, че поне засега Стоянов може да разчита на медийно отразяване в двойното си качество на евродепутат и на роднина на залязващия лидер.

Силата на клюката

Разликата е и в самата роднинскост на сагата. Противно на разпространеното схващане, интимните клюки около семейството на лидера не убиват, а укрепват пирамидалните структури и лидерските идеологии.

Фигурата на бащата и темата с династично предаваното или насила отнеманото политическо наследство са основните градивни елементи на подобни формации.

Най-пресният пример е този с лидера на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен, който предаде лидерското място на една от дъщерите си. Сега тя ръководи Националния фронт от друго крило на семейната резиденция, където беше и офисът на баща й.

http://www.dw-world.de

#1 marsn 21.11.2011 в 12:11:42

Какво страшно има в думите "националист" и "национализъм", та ги пишете и произнасяте с такава погнуса? Не са ли по-страшни думите "робство" и "колониализъм"? Тези две думи вие съвсем сте ги забравили ... Половин хилядолетие Бакалканският п-в, България и българите са били под турско робство! Вече 22 години България е колониална държава! Знаете на кого! ПП "Атака" и Волен Сидеров са против продажниците, против робската и колониалната политика, която водят българските управници през всичките тези 22 години! Сравнете отношението на другите към Гърция и към България! Има ли разлика? Няма?

#2 Borracho 21.11.2011 в 13:27:54

Волен и Батака ги напсувах още когато направиха евродепутат от това мазно ла**о Митко

#4 Art Pepper 21.11.2011 в 18:05:55

marsn Пич, много си зле щом за теб Атака, Волен и Сидеров (става въпрос за двама шизофреници) са бъдеще за България и борци за българщинАта... Национализмът се изповядва основно от утайката на нацията - от полу-образовани, маргинализирани и неурбанизирани скинчета. И ВМРО е същата паплач която не разбира друг език освен този на тоягата. Понеже подобни същества имате речник от максимум 60 до 67 думи, а когато се напите числото пада и до 34, то като изразно средство ви остава само тоягата.

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 21.11.2011 в 19:23:01

marsn Произнасяме я с погнуса, защото Волен е лицето на т. нар. националисти в България. Проблема ви е Волен, а не национализма. Е, не може един малоумник, в буквалния смисъл, да не предизвиква такива емоции. Той е или противен или смешен, друга визия няма. Човек без грам визия за това, което говори, няма как да води хора или страната ни. Някакви клишета, заучени фрази, без нищо след тях, ако се случат. Аз нямам нищо против мюсулманите, в частност турците. Имам против хората с български паспорт, които се обявяват за турци. Който се чувства турчин, да ходи в Турция. България е страна на българи. Мюсулмани, християни, будисти, адвентисти от седмия ден и др. Но българи, говорещи български език. Чисто.

#9 Bobby_gBG 21.11.2011 в 22:09:58

Гнусно ми е как маса хора се гордеят къде са се родили. Това НЕ Е съзнателен избор. ---------------------- Тоест ти мразиш над 60%, от Американците? Или аре да не е мразиш - погнусена си, защото на тях това им го набиват в главата от както са родени. Америка е обърнала патриотизма (защото национализъм е мръсна дума за тях, а и неприложима тъй като те не са точно нация, те са сбор от всякакви националности) на основно пропагандно средство. Каквато и глупост да кажат - трябва да я приемеш, "ако си патриот" Всъщност като се замисля и 60% са малко, всъщност са по-близо до 80% И да си националист, поне за мен, не означава да си "горд с това къде си роден, и да се смяташ за повече от другите". За мен това означава да те е грижа за държавата ти, за нацията ти, за всички които живеете тук, и да се бориш за тяхното - всъщност НАШЕТО благоденствие, така че на всички да им е добре тук. Да имаш шанс за добър живот тук, и приятелите ти и роднините ти също. Не да уредиш само себе си като откраднеш от останалите, или да избягаш на лесното. Работи за нацията си, за да можеш да живееш добре със своите, а не да се налага да бягаш да живееш при чужди, които я те приемат, я не, и дълги дълги години ще гледат на тебе като на втора категория човек, а може би и цял живот. Защото те са "горди от това къде са се родили".

#10 Bobby_gBG 21.11.2011 в 22:16:28

А тоталната глобализация е нещото което ще унищожи човечеството. Това да внасяш китайски боклуци (и не само) понеже са с 10-20-30% по евтини е изгодно само на корпорациите, на собствениците с милиардите, но не и на теб и мен. Митата са хубаво нещо, и трябваше да си останат, че дори и да се качват. Това не означава да се затвориш само в собствената си държава, но означава да се спрат тези абсурдни глупости да се пренасят стоки през половината земно кълбо, само и само да се експлоатира евтин труд... Както Америка си е свободна търговска зона, която може да бъде само достатъчна на себе си, така и ЕС трябваше да е такава, и от САЩ, Япония и Китай да се доставят само неща които не могат да се направят локално. Трябва да има глобализация до известна степен, но текущото положение е вече свободия и тотална демонизация, от която не печелим ти и аз, ами единствено и само корпорациите, а губи цялото население, и най-вече планетата с изчерпването и изгарянето на изкопаемите горива

#11 deowin 21.11.2011 в 22:21:31

>А къде отиват в днешното време поговорки , които са крепили народа ни с векове ? >Камъка си тежи на мястото. >Дърво без корен ... >Народ без минало няма бъдеще. И ти ли си от тези, дето сляпо вярват, че 'щом има поговорка/израз/цитат на велик учЕн, значи е вярно и туй то!'? Не казвам, че тези изрази са лоши или неправилни, ама самата конструкция 'какво стана с поговорката ...' предполага сляпо прилагане на готови чужди мисли. >Тоест ти мразиш над 60%, от Американците? Или аре да не е мразиш - погнусена си Точно така - щом голяма част от народа на някаква друга държава са лекета, които се гордеят напълно незаслужено с миналото (или пък, за разлика от нас, И с настоящето) на държавата си, давай и ние! Гениално!! >Защото те са "горди от това къде са се родили" Лично наблюдение - колкото повече изтъква един човек колко е горд с това, къде се е родил, толкова по-голяма е вероятността да няма нищо друго, с което да може да се гордее.

#12 deowin 21.11.2011 в 22:30:23

>Това да внасяш китайски боклуци (и не само) понеже са с 10-20-30% по евтини е изгодно само на корпорациите, на собствениците с милиардите, но не и на теб и мен. Успяваш ли да се убедиш в това, когато отидеш до мола да си вземеш евтини парцалки? А, или ти не си от тия, ти пазаруваш маркови неща на високи цени, щото си истински пич? Да позная, понеже си и патриот, купуваш само български маркови стоки, от световно известните марки.. ъъ.. кои бяха? >Както Америка си е свободна търговска зона, която може да бъде само достатъчна на себе си Пак се изказваш неподготвен. 'Америка' и 'само достатъчна за себе си' в едно изречение? Хахахах.. иди да почетеш малко за световната икономика. Ясно, че не си учил такива неща, но барем не се изказвай с патос са неща, от които нямаш хал хабер. >Трябва да има глобализация до известна степен, но текущото положение е вече свободия и тотална демонизация, от която не печелим ти и аз, ами единствено и само корпорациите Това го чета като 'не ми харесва, щото аз нищо не печеля, а другите сигурно печелят, мамка му стара! (въпреки че не съм сигурен точно как)' Завистта е кофти нещо, кандидат-кмете!

#13 Bobby_gBG 21.11.2011 в 23:40:12

@Деосвин 12 С този коментар нещо съществено имаше ли цел да казваш, или просто се заяждаш както обикновено? Всъщност акцента ми не беше върху американските лекета, ами върху факта че "великата" държава САЩ набива в съзнанието на гражданите си комплекси за превъзходство. А после на нас ни обясняват че това било нещо лошо. Това че си се родил в уредена страна не е твоя заслуга, но в генералния случай прави много по-голям процент от гражданите си нещо повече от тези родени в една държава тип "разграден двор", не заради гени или други, ами заради образование, култура и възпитание... @13. Нито си купувам парцалки, още повече от мола. Като изключим работните ми дънки, облеклото ми основно се състои от дънки, панталони и обувки/маратонки от по ~100 лева... И това да си патриот не означава да си глупав. И обратното на да си глупав - това да си умен изисква от теб да избереш най-доброто съотношение цена/качество. Това да си патриот, означава ако имаш 2 стоки които са близки като качества/цена да избереш българското, но не и да го избереш на "всяка цена", независимо какъв боклук е. И това е и проблема - глобализацията води до това, че вносът на прекалено евтини продукти от другия край на земното кълбо, произведени при експлоатация на бедни хора, съсипва местното производство. Преди това, преди "свободния пазар" имаше регулиращ механизъм - митата, целящ да пази родното производство и да осигурява национална независимост и просперитет. Но в нашия вече глобализиран свободен пазар митата за много държави намаляха или се махнаха, и съответно те ни заливат със своята продукция, която е или по-качествена или по-евтина. И родното производство умира, хората си губят работите и имат по-малка покупателна способност. В този момент, дори и да искаш ти вече не можеш да "избереш българското", просто защото вече няма такова което да се конкурира с вносното - или по цена, или по качество... ------------------------ >Както Америка си е свободна търговска зона, която може да бъде само достатъчна на себе си Пак се изказваш неподготвен. 'Америка' и 'само достатъчна за себе си' в едно изречение? Хахахах.. иди да почетеш малко за световната икономика ---------------------- Всъщност много подготвен съм се изказал, просто ти като предубеден необективен човек не четеш внимателно, и по подразбиране очакваш да съм тъп и да пиша тъпи необмислени неща. Много ясно съм написал - МОЖЕ. Но не е. Именно заради глобализацията. Американските корпорации изнасят производствата си към евтините икономики, ползвайки Америка като консуматорски щат. Така те увеличават безработицата в Америка, това че хората си купуват по-евтини стоки се компенсира с това че много хора нямат работа и не могат дори и толкова да си купят, а и като цяло доста хора получават вече по-малко пари. Но независимо колко отрицателен е търговския баланс на САЩ, те така или иначе могат да си печатат (и печатат) необезпокоявано пари. Колкото и да са на червено, те пак могат чрез инфлацията да експлоатират света. Докато долара е световна валута, те ще продължат просто да обезценяват заемите си чрез инфлация. Но ако я нямаше глобализацията в текущия и брутално либерастичен стил, америка можеше да си е самодостатъчна. Вярно, щеше да им се наложи да работят повечко, а не като сега да експлоатират целия свят докато мързелуват пред телевизора, но пък средното ниво на жизнен стандарт и качество им на живота щяха да са много по-високи от текущите. Свободните търговски пазари са само и единствено в полза на големите производители (като германия), които намират къде да пласират свръхпроизводството си, докато без защитното мито, нашите стоки са неконкурентни с техните и ние никога няма да можем да си осигурим икономически растеж с който да почнем да ги настигаме, защото нашите производства ще продължат да фалират, ще продължат да са по-скъпи и тук ще имаме само търговия и молове, а не производство. ЕС е клуб на богатите, и ние само губим чрез присъединяването си към него, защото още не сме готови да се конкурираме с тях. Заради това влизане неподготвени и без производствени мощности ни очакват дълги години мизерия и нисък жизнен стандарт, без шанс за скорошно изравняване на стандартите. Със сигурност в пъти по-бавно от случая в който не бяхме влезли в зона със свободен пазар. Гърция също нямаше да фалира, ако го нямаше свободния пазар и общата валута - като нямаш откъде да вземеш валута за внос, няма и как да имаш огромен търговски дефицит (освен ако не се дължи на инвестиции). Кризата която се случва в момента се дължи именно на глобализацията, свободния пазар, и пълната неподготвеност на много държави как трябва да се държат те на него.

#14 deowin 22.11.2011 в 00:39:29

>С този коментар нещо съществено имаше ли цел да казваш, или просто се заяждаш Понеже май четенето ти куца, ще резюмирам същественото, което казах: - всички кярим от глобализацията, включая теб - всеки, който сляпо плюе по глобализацията, щото е 'лошо, мкей?', е задръстен двуличник, включая теб - всички подкрепяме не-български фирми, купувайки на-български стоки, включая теб - всеки, който твърди, че е горд с това, къде се е случило да се роди, е нереализирало се в живота леке без самочувствие, включая болшинството американци, включая и теб - всеки, който твърди, че САЩ са 'самодостатъчни', няма хал хабер за американската, па и световната, икономика, включая теб (по-горните думи 'всички' и 'всеки' са използвани за удобство и следва да се разбират като 'огромното болшинство от хората') >ами върху факта че "великата" държава САЩ набива в съзнанието на гражданите си комплекси за превъзходство. А после на нас ни обясняват че това било нещо лошо. Кой на теб лично ти е обяснявал каквото и да било за набиването на такива комплекси в гражданите и дали е добро или лошо? И кой е твърдял, че САЩ е 'велика' държава? Щото и аз мога да кажа нещо тъпо от сорта на 'ти твърдиш, че водата е азотно съединение, ама не е, значи си тъп!', но това би било чисто изфабрикуване на фалшиви аргументи, които слагам в устата на опонента, за да ги 'оборя' след това. Което именно правиш тук. >Гърция също нямаше да фалира, ако го нямаше свободния пазар и общата валута - като нямаш откъде да вземеш валута за внос, няма и как да имаш огромен търговски дефицит (освен ако не се дължи на инвестиции). Моля ти се, наистина, недей се пъна с икономиката. Не си я учил, и това е съвсем ОК. Защо тогава, аджеба, се пънеш да говориш 'авторитетно'? Аре няма нужда. Човек трябва поне да знае колко не знае. Другото е бошлаф работа. Аре барем кажи нещо за "Мекия Сидеров" - за това, вярвам, можеш да се изкажеш много компетентно

#15 pueblo 22.11.2011 в 01:13:54

сидероф е един психопат,успял да осребри доста добре простотията на немалка част от населението!!!

#16 Bobby_gBG 22.11.2011 в 07:51:05

- всеки, който сляпо плюе по глобализацията, щото е 'лошо, мкей?', е задръстен двуличник, включая теб -------------------------------- Деосвине и след това се чудиш защо ти викам така... Ти си просто един трол, и ако беше НАИСТИНА прочел това което съм написал, и приложиш опити за мислене, нямаше да пишеш това цинично-арогантно-невежо мнение. Изписах ти 20 аргумента точно в подкрепа на казаното от мен, и единственото което ти можеш да направиш с ограничения си мозък е да ми цитираш Саут Парк... Жалка работа. Може и часовете ми по микро и макро икономика да са доста назад във времето, но поне съм ги имал, за разлика от тебе невежо.

#19 Bobby_gBG 22.11.2011 в 10:16:09

Manuela Gerenova | 22.11.2011 08:20 Като всичките сте с някакви навици от едновремешните форуми и сте свикнали да давате нулева аргументация ------------------------------- Всъщност като се види единствения привел някакви аргументи в статията съм аз, а срещу мен сте фанатиците, които не сте казали дори 1 дума в опит да се обори някой от аргументите ми. Още по смешното е да ми говорите за примери за корпорации които изнасят бизнеса си навън, за да е по-евтино. Примерите са пред всеки един от нас, аз самия работя в такава - Монтюпе, която има заводи по цял свят, и оставя французите без работа. Поне че се отказаха да правят завод в китай, ама и на там бяха тръгнали... Смислена глобализация е тази, в която когато изнасяш заводи в други страни, го правиш за да задоволяваш местния + околния пазар, а не за да правиш нещо което ще транспортираш през половината свят. Съответно това да имаш завод във франция за френския и немския пазар е едно, това от България да носиш до Франция без близо до България да има каквато и да било производствена мощност е друго, но все пак е още близо - в една обща зона с общ пазар сме. А това да произвеждаш в Мексико или Китай и да носиш до Франция е вече нещо съвсем друго, и граничещо с абсурда на побърканата глобализация.

#21 Bobby_gBG 22.11.2011 в 13:11:34

Впрочем гледам фанатизираните тролове още не са се обадили, така че ще добавя още някои неща, че както ги знам колко са зле, от сега мога да им напиша отговорите... Първо да се допълня - вие сте тези дето говорите на принципа "глобализацията е прекрасна, м`кей? И всички които говорят против нея са комунисти, м`кей?" Дадох ви предостатъчно аргументация защо глобализацията в текущия и вид е вредна не само за планетата, ами особено много за слаба икономически страна като нашата, а в отговор не получих и половинчат опит да се опровергае някой от аргументите, единствено фанатизирано повтаряне на "глобализация гут, М`кей?" После ще потретя за малоумника Деосвин, дето някакси е достатъчно тъп вече два пъти за да сметне че казвам че САЩ в момента са си самодостатъчни. Да видим колко време ще трябва да му повтарям на ограничения мозък за да влезе нещо там. Не малоумнико, казвам че ако нямаше глобализация САЩ МОЖЕХА да са си самодостатъчни (ако поискат), както е било до преди втората световна война, без да зависят от внос. Това да правиш търговия с някого за да внасяш неща които ще ти помогнат, но не са ти от първостепенна важност, не означава че не си самодостатъчен. Самодостатъчен си когато можеш да запазиш жизнения си стандарт, и не просто да оцелееш, ами и да живееш в горе-долу близък по качество жизнен стандарт, не особено по-лош от този когато си търгувал с останалите страни.

#23 pueblo 22.11.2011 в 13:54:48

абе що се занимавате с тоя боби бе, хора? той е проЗд-та дрънка!!!!!! и щеше да е много смешно,ако не беше ТЪПО! баси изтрещеняка

Новините

Най-четените