Чипс в църквата

Назначаването на голи модели в държавни дружества е като яденето на чипс в църква: всички са крайно възмутени, но тайничко жадуват и те да си вземат. Тази шега се основава на комизма от сравнението между две нелепи, но сходни ситуации, съчетали публичния псевдоморален рефлекс за приемливо поведение с първичното желание за удоволствие.

Ако се замислим обаче, в нея се крие и известна доза истина. В голямата си част ние сме интуитивно убедени, че красивите жени са като пакетите чипс - отвън примамливи, лъскави и издути, но отвътре пълни предимно с въздух, консерванти и най-обикновени фритирани грудки.

Вкусни са и примамливи, но хранителната им стойност е съмнителна. А и цената им е силно завишена. Ето как хубавиците традиционно не будят обществено доверие, независимо от интелектуалния си капацитет.

От Хубавото Наде, на която бърчехме вежди като външен министър, до Хубавата Елена в НЕК, която разбуни духовете тези дни, ние настръхваме при мисълта държавната администрация да бъде вместилище на физическа естетика.

И то не защото вътрешно сме отказали да допуснем, че една красавица може да бъде интелигентна и работлива, а защото приемаме управлението като храм, където телесното е второстепенно. Даваме си сметка, че свещеността му е въпрос на колективна заблуда, но не искаме да се накърнява сексистката й йерархия. А тя позволява на жените да растат в нея, само ако приличат на мъже. Затова Цецка Цачева е подходящ парламентарист, а Юлиана Дончева никога не успя да бъде.

Подобен сексизъм е абсурден. Щом телесното не е от значение, защо тогава цялото това дразнене от красотата далеч повече от липсата й. Заради мачовската природа на управлението е. Не само тук, всяко управление изисква жените или да се лишават от женствеността си, или тя да се превърне в обслужващ властта атрибут.

Най-ясно политическият комплекс в това отношение се вижда при "Атака", където лидерът периодично се заобикаля с приятни на външен вид дами, които изпълняват функции на негови лични политически камериерки.

Правителството на ГЕРБ, въпреки приказките на алфа-мъжкаря Борисов, също беше любопитен пример за сексистка сегрегация. То се тупаше в гърдите как назначава жени на отговорни постове, а в същото време демонстрираше подозрителен подбор на симпатични двайсетгодишни "експертки" на примамливи позиции в агенции и министерства и хубавата Кристина от земеделското е само най-очевидния и познат случай.

Възходът й едва ли се дължи само на невероятните й експертни познания, макар че красотата е инструмент за издигане само в ръцете на интелигентните жени. Точно както и отсъствието й.

В случая с Елена Бончева не е необходимо нито да преиграваме в морализаторските пледоарии, нито да се хвърляме с гърди на амбразурата за честта на модели, вече разголили техните в името на други цели.

При всички случаи момичетата като нея ясно съзнават експертността на тялото си, което вече е и вид експертност на ума; вероятно не точно тази, от която има нужда държавната администрация, за да функционира правилно, но все пак някаква експертност.

Дали Елена е пълна със съдържание или е просто нечия държанка няма значение. Ако ви се спекулира по темата - вижте в профила й в социалната мрежа как позира до поръчков Кайен с номер А66666А, проверете на кого е принадлежал въпросният неслучаен автомобил и започнете да градите тези за служебните й отговорности. На нас не ни се занимава с това.

Чипсът винаги ще си бъде чипс в представите ни и уви, някои назначения само затвърждават това схващане. Крайно време е обаче да свикнем, че администрацията (при това не само нашата) не е църква. Но и няма нужда да бъде. За нея е важен не външният вид на служителите, а работата им.

Смисленото и коректно кадруване обаче е сложна материя, която не се отдава всекиму и ние непрекъснато сме свидетели на идиотски назначения на хора, които нямат и прашинка от красотата на Елена. Но въпреки това не са си на мястото.

#1 vickpayne 24.10.2013 в 09:52:43

Аха...и коооо?

#2 mumu 24.10.2013 в 11:17:23

Кво ще рече това "...на нас не ни се занимава с това...", колко хора сте зад името Драго Симеонов? На мен пък ми се занимава и не само с въпросната дама, а с всички хора на подобна длъжност, защото почти винаги е мътно как са я получили. А факта, че някой се опитва да прокара тезата, че тази жена е жертва на красотата си е мнооого дразнещ, щото мен честно казано не ме интересува, дали е еротичен модел или не, а дали е подходяща за длъжността и ако да, защо не се излезе с официално становище, вместо куцо и сакато да пише статии и да споделя гледната точка от собствената си камбанария.

#3 Ben Dover 24.10.2013 в 12:45:09

АналИз на гореизписаната характеристика на основни качества и свойства на предмети и явления (блондинки ядящи чипс), предизвикващи особен интерес поради изключителните си особености (да ядат чипс), доказващ увлечението на твореца към издигане в зрителните органи на индивиди с изявена зрителна дисфункция. Нека започнем с основната идея, а именно: екзенстициализма на епическия герой (блондинка) и еспликация на някои термини с цел достигане на придаване на развръзката по-голяма тежест и привличане вниманието на читателя върху нововключените ситуации и герои (цици на заплата). Творческия метод на изображение е с голям обем, а епическия герой е изразен експресионистично като твърдението се подтвържава от реформистките идеи и антиреалистичната насоченост. Времевото и целевото неограничение, както и образния парализъм, дават допълнителни възможности за проява на епическия герой (блондинката), което е импликация за дълбока емоционална и душевна свързаност с думичката „цици“. Олицетворението на епическия герой със стружки тънко нарязани картофи създава паралелизъм извращаващ се в плеоназъм поради извънредното количество езикови единици и твърде малкия обем на материал, което сочи проблематика и липса на творчески аспирации. Композиционния похват, постиган посредством извънсюжетни компоненти, за задържане на сюжетното развитие в драматичното произведение довежда до силно изразена ретроспекция извращаваща се в неуспешен опит за сатира и лично изказване с комична насоченост . Композицията на някои места изпада в катахреза като за пример можем да вземем следното безумно словосъчетание: „Тази шега се основава на комизма от сравнението между две нелепи, но сходни ситуации, съчетали публичния псевдоморален рефлекс за приемливо поведение с първичното желание за удоволствие.“ което на обикновен български език означава, че творческото въображение е обсебено от още смътни идеи и образи като пренебрегва социалните стимули и духовно-моралните изискания. Опитите за могъщо средство за осъществяване на речевата експресия довежда до зооморфизъм в непълния му смисъл, а по-точно разновидност на примитивното художествено мислене. Опитите за еналага довеждат не до емблематика, каквато очевадно е била първоначалната идея, а до дисонанс и психофизиономични своебразия на литературните герои. Емоционална оценка на респектиращи постъпки довежда до отслабване на речевата експресия, а идейно-тематично и сюжетно-композиционно отношение допринасят за внедряването и разпространяването на жалка алитерация. Характеристикатa на основни качества и свойства на явлението блондинка, предизвикват особен интерес поради изключителните си особености или поне така си мисли автора докато ни въвежда в отчаян памфлет характеризиран със сатиричен нерв и изобличителен патос. В епилог бих искал да изразя, че семантиката на символизма е подобна на семиотиката в солипсизма заради употребата на тропи, фабули и тонически сложения, което никак не допринася за основната тематика на художествената измислица.

#4 lele male 24.10.2013 в 12:58:30

хахах Бен, получаваш правото на свой интимен прокурор и психоаналитик...хахах И на много безплатен, държавен чипс!

#5 vickpayne 24.10.2013 в 13:19:54

Ше ми вика той на мене Николае. И ний сме яли бонбонки тик-так.

#8 lele male 24.10.2013 в 14:00:16

Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си. - казал Конфуций. Днешните български журналисти би следвало да си татуират тази мисъл някъде на видно място!

#9 dedogo6 24.10.2013 в 15:16:57

Драгоо, дали според теб таз мадама има професионалните качества (не цици) да заема тази длъжност?Или е поредната бройка, завършила нов български... и след това някой я е лансирал за тази длъжност?Случайно?Или пък заради красивите и... очи. Да и намериш дипломата, да я сканираш, и да ни докажеш че не само има цици, а и акъл.На голи приказки вече не кълвем.

#10 delight 24.10.2013 в 15:18:17

Ben Dover, ко? Смени дрогата ли? Много хубаво не е на хубаво! Минавай на чипс.

#12 vickpayne 24.10.2013 в 18:01:32

Макароне, благодаря. По-скоро заслужавам тиквен медал за най-помпозно звучаща абсолютна глупост

#13 mumu 24.10.2013 в 18:06:08

Абе, на второ четене то тоя Драго толкова много димки е пуснал, че бисера на цялото умотворение за малко да ми мине почти незабелязан, а именно прословутия чипс в църквата. Толкова е оригинилано, че не се и замислих колко аджеба маат чипс в църквата и верно ли другите са толкова прегладнели, че тайничко всеки иска да си чупне. Гениално! Са да беше плоска бутилчица с алкохолче скрита в бюрото на работното място, ще го разбера, веднага при това. Чипс в църквата!

#14 deowin 24.10.2013 в 18:15:37

Интересно какво става като метнеш перли на свине - те умират да се подиграват, след което се опитват да полират собствените си екскременти, за да ги лъснат колкото перлите. След неминуемия неуспех имитират самоирония, все едно измисленият от тях паралел между перлите и полираните им екскременти наистина съществува. Свине, кво да праиш..

#17 vickpayne 25.10.2013 в 08:42:39

Мче ако държавата й плаща заплатата си е проблемец да ти кажа..инак - ху гивз а шит.

#18 post deluvian 25.10.2013 в 16:46:59

аа, деовин, такъв извод правиш, защото приемаш че на свинете не им харесва да са свине. Че некак така са се сложили нещата, родили са се в кочина, а всъщност вътрешно са нещо друго и ги е срам от кочината им. Напротив, те умишлено са свине, искат го, харесва им, учат се с години, наблюдавайки и подражавайки на по-напредналите в свинството. И не биха живели на друго място, освен в кочина, където и да ги сложиш, сътворяват си с подръчни средства кочина, за да се чувстват отлично, съответно - каквато и перла да метнеш у кочината им, много бързо я докарват до свински вид, за да им пасва естетически. Не приписвай на свинете някакви възвишени стремления или желание да се променят, или да се преструват на нещо друго. Свинята е много устойчиво състояние.

#19 deowin 25.10.2013 в 17:30:26

Не мисля, че казах нещо различно, post deluvian.

#20 post deluvian 25.10.2013 в 18:49:31

като чета разните псевдо възмущения по темата, и си мисля предимно следното: всички се правят на ангели в кочина, изолирани от средата си, а държавата е такава, каквито сме ние, и ние сме я направили такава, защото ни харесва. Ако не ни харесваше (ама наистина ни беше непоносимо) щяхме да го променим, или поне да се изнесем и да живеем на друго място. Обаче ние само тук се чувстваме наистина прекрасно. Корумпирано, мръсно, престъпно, неспазващо правилата, аборигенско, просташко, парадиращо с простотия, фалшиво, лицемерно, каквото ще да е, явно тук ни е добре, щом отказваме да се махнем. И ни пасва идеално, щом отказваме да го променим. Според мен такава е реалността, другото са празни приказки. Съответно - като дойдат тук хора от бяла и уредена държава, веднага започват да се държат като нас, че и по-зле. Защо ли? Ами те на първо място са дошли тук, защото са искали да си намерят кочина. Търсили са си мястото, чули са за българия и идват тук, точно защото е кочина.

Новините

Най-четените