Кметът срещу Хелоуин

Когато се говори за местната власт в България, цветистите персонажи са в изобилие. И все пак кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов успява да се отличи по един особен начин.

Той гради образ на националист, пазител на традициите и на "българското". Името му се прочу с неиздаването на документи на семейство сирийски бежанци, а сега влезе в новинарските заглавия със забраната за Хелоуин.

Не са малцина тези, които аплодират решението му за втора поредна година да наложи вето върху маскарадите и каквото и да е отбелязване на Хелоуин във всички училища, детски градини, общински институции и т.н.

За тях той се явява като защитник срещу културната инвазия на Запада, а с действията си насърчава младите да почитат българските празници и българската история.

За други обаче Ивайло Симеонов е символ на криворазбрания национализъм, отричащ и мразещ всичко чуждо. Те смятат подобно отношение за по-скоро деструктивно и учи децата и младите на омраза, а не на нещо градивно.

За втора година кметът забранява във всички общински помещения, учреждения, училища, детски градини, читалища да бъде отбелязван този ден.

"В Елин Пелин училищата започват всяка сутрин с химна на България, с физзарядка и хоро, чак след това започва часовете", разказва кметът.

В обществото дебатът национализъм срещу космополитност, традиции срещу модерно вече съществува и споровете върху действията на Ивайло Симеонов са само израз на това. Все пак той успява да "открадне шоуто", печелейки си както привърженици, така и противници.

В конкретния случай той мотивира решението си с факта, че чуждият празник успява да измести в съзнанието на децата българския Ден на народните будители.

"Миналата година децата в града дори не бяха в течение защо почиват на 1 ноември, повечето си мислеха, че е заради Хелоуин. В тези празници няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план", коментира Симеонов пред actualno.com.

Затова и се акцентира изключително много върху отбелязването на Деня на народните будители - на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества, шествие, което ще минава през цялата община, с оркестър, мажоретки (не е ясно каква е тяхната връзка с будителите, но все пак), а всеки от участниците ще си носи своята любима книга. Допълнително с това всички творчески състави от общината са били поканени да се изявят в културната програма.

Какъв ще е ефектът от всичко това, не може да се каже поне за момента. Действията на Симеонов изпълняват едни от най-добрите практики на идеологическата пропаганда. Самият той се гордее с патриотичното отношение към образованието в общината.

Кой обаче е кметът на Елин Пелин - доц. д-р инж. Ивайло Симеонов?

Роден в Елин Пелин през 1976 година. Завършил е Техническия университет - София и УНСС. Има академична кариера като доцент в Техническия университет - София, преподавател по мениджмънт на високите технологии, иновации и предприемачество, дългогодишен съветник на ректора, академичен наставник на клуб "Информационни и комуникационни технологии".

Автор е на над 35 научни публикации в сферата на образованието и информационните технологии, член на Съвета на директорите на Северноамериканско-българската търговска камара, Българо-казахстанската търговска камара и "Гражданска инициатива България". Семеен, с две деца.

На местните избори през 2015 година Ивайло Симеонов е издигнат от местната коалиция ВМРО - "Нова България", на която той е председател. С близо 60% (5509 гласа) печели вота.

Името му се появява в медиите покрай скандала със семейството Джабер - бежанци от Сирия, на които кметът Симеонов отказва да даде адресна регистрация и документи въпреки хуманитарния им статут.

Той категорично показа, че не иска в общината да се заселват чужденци, дори и те имат хуманитарен статут, независимо че това влиза в противоречие със закона. Тогава градоначалникът заяви, че изпълнява волята на хората.

Случаят доведе до натягане на напрежението в самия град, въпреки че жителите, водени от кмета, твърдяха, че нямат нищо против самото семейство, но бежанци като цяло не искат в града си. Тогава основното притеснение на гражданите беше, че ако бъдат издадени документи на семейството и то бъде допуснато в града, Елин Пелин ще стане дестинация за други имигранти от Афганистан.

Това мнение бе подсилено и от изказванията на Симеонов:

"Виждам, че това са хора, които са измъчени. Но зад този параван стои нещо друго – бяха направени опити да се настанят афганистанци, и то без документи. Отказът ни е правно обоснован. Почти три месеца те не търсят да спазят сроковете за регистрация, а от осем месеца живеят в Елин Пелин", обясни Симеонов, според когото именно затова семейство Джабер няма право да живее в града.

Въпреки това така и не се намериха доказателства, че подобно нещо дори е обмисляно като вариант.

Ситуацията събуди множество коментари в социалните мрежи, както и протест в защита на сирийското семейство. Протест обаче се проведе и в защита на решението на кмета.

"Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците", коментира тогава пред bTV кметът Ивайло Симеонов, но все пак остана категоричен, че няма да пусне бежанци в населеното място.

В крайна сметка след 4 месеца чакане семейството Джабер все пак получи документите си от общината в Елин Пелин, а сега вече живеят в родопското село Устина, където бащата и синът работят.

"Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах несигурна. Бях затворена вкъщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око", разказва след всичките премеждия Фатима Джабер.

А след това идва и случаят със забранения Хелоуин.

Всичко това може да ни говори, че Ивайло Симеонов определено е носител на идеята за консервативния, традиционалистки национализъм.

Проблемът тук е дали с всичко това не се "пресолява манджата". И не са ли всички тези неща прекалени. От играта със страховете на хората, че Елин Пелин може да се превърне в място за заселване на бежанци - нещо, за което нямаше никакви доказателства, до заклеймяването на Хелоуин като чуждо и деструктивно влияние.

Въпросът е да не се стигне до положение, в което обществото ни е започнало да прилича твърде много на това в съседна Македония под управлението на Никола Груевски - национализъм до дупка, големи паметници и неприязън към всичко чуждо.

Каквото и да се случи обаче с отминаването на маскарада и на Деня на будителите вероятно Елин Пелин отново ще изчезне от новинарския поток, поне докато не се заговори за следващата инициатива на кмета Симеонов.

#1 jens xp 31.10.2017 в 20:31:33

Слава Богу, все още се намират истински българи!

#4 dedo adji 01.11.2017 в 06:19:45

Вярно е, Стефане, и на теб не ти личи да си българин. Оставаш си по социалистически заплеснат по големия брат. Само сменяш брата, както каскета с бейсболна шапка.

#5 Kenny McCormick 01.11.2017 в 07:35:51

Братле, хората празнуват каквото си искат. Ако искам, ще си празнувам всичко от Деня на благодарността до 4-ти юли и ще провесвам американски знамена от терасата. Ако искам, ще празнувам щурмуването на Бастилията. Ако искам, ще празнувам 3-ти март, 6-ти септември, 22-ри септември, ще коледувам, ще кукерувам, ще лазарувам и прочее. Това, което категорично НЕ искам, е някой да ми забранява каквото и да било от изброените. Ама то от теб не може да се очаква друго, вие едно време и Коледа и Великден забранявахте и дуварехте кой ходи на църква и кой боядисва яйца. П.П.: И така ли не запомнихте, че Хелоуин е КЕЛТСКИ, а не американски?!

#6 dedo adji 01.11.2017 в 08:02:10

Кенче, празнувай си каквото искаш, ако щеш благодарността, ако щеш октомврийския преврат, само без да окачаш чужди знамена. За тях има протокол, разучи го, не ми плащат да ти отварям широко затворените очи. Тъпите соросоиди упорито се правите на неразбрали, че нищо не е забранено ИЗВЪН училищата. Като си дойде детето ти (ако имаш) от училище, маскирай го ако щеш като динозавърско говно и го пусни да празнува. П.П. Само щурма на бастилията не можеш да празнуваш, защото такъв не е имало.

#7 Писна ми от псевдоинтелектуалци 01.11.2017 в 09:10:18

Чудят се с какво да си направят пр. Който иска да го празнува,забавно е,интересно е на децата,каквово значение има,че не е измислено в България.

#9 Steve 01.11.2017 в 11:50:34

Нека всеки си празнува каквото иска, но защо в детските градини и в училищата го правят официално? Това не е официален празник! КАРАТ децата да правят костюми, да разучават ритуала и символиката. Това нормално ли е спрямо децата?

#10 Алилуйщина 01.11.2017 в 12:38:08

Някои продължават да се правят на не разбрали. Кметът НЕ Е ЗАБРАНИЛ празника, а е забранил организиране на празненства в училища и детски градини. Там, където е място за просвета, а не за профанизация. Децата също така харесват чипс, газирани напитки с подсладители и всякакви вредни храни.Но в много училища/не само в България/ продажбата им е забранена. Иначе, по БНТ още от вчера сутринта с щастлива усмивка ни уведомяват, че днес празнуваМЕ Хелоуин! Сякаш е важен български празник. Всеки идиотизъм, стига да идва от Запад/преди от Изток/е мехлем за душата на чуждопоклонника. Замислете се, КОЙ ли ще е този проводник на чуждото влияние, който ще се осмели да тръгне срещу културен деятел, проповядващ българщината?? Кметът не е такъв! На мен забраната ми изглежда съвсем разумна. Ще се радвам, ако се разпространи във всички общини у нас.

#11 explorer 01.11.2017 в 13:07:19

За пръв път тази година празнувах Хелоуин. И причината за това беше малката ми дъщеря, която е в 3-и клас. Бях заразен и победен от ентусиазма с който приготви страшни сладки и соленки, направи си костюм на прилеп и украси къщата. Роден съм израснах и живея в стар софийски квартал и честно казано патриотичните комплекси на кмета на Елин Пелин и споделящите ги, са ми през .... ...дано само то него не излезе Волен 2 или нов Пучдемон

#12 dedo adji 01.11.2017 в 13:08:08

Кое му е лошото по БНТ да обявят фестивала с усмивка? Със сълзи ли да го обявят? Щом не обявяват коч байрам, страшно няма. Не е толкова страшно и децата да хапнат сладкиши. Те се тъпчат с боклуци и през останалите 364 дни. Пак файда, че не могат да теглят бързи кредити за хамбургери. Да им създадат навици за здравословно хранене е задача на родителите, много от които също нямат хабер за тях. Който има излишни пари, защо да не купи маска на детето си, че и на себе си. Който няма може да ги направи от подръчни материали, още по-добре заедно с детето. Във всичко това няма нищо лошо. ИЗВЪН училището, читалището и детската градина. Което прави кметът на Елин Пелин. Ега ти диктатора. Да се докладва на хелзинкския комитет и да се отведе на съд в Страсбург.

#13 dedogo6 01.11.2017 в 13:09:36

Абе не ви ли писна да спамите бе?! Който каквото си иска да празнува, стига това да не пречи някому, и да не е държавна политика относно чужд празник. Казали по телевизията - дреме ми, аз не гледам телевизия. Дойдоха вчера дечица от всякакви възрасти и ми звъннаха на вратата усмихнати с думите "Пакост, или лакомство?" - е какво бе, да ги пребия и изгоня ли, че са се маскирали и се радват?!Дадох им бонбони и сладки, и си тръгнаха. Аре ше ви се не знае и у пишман патриотите, начело с тоя в статията - другаря кмет. Днес синът ми ще ходи в училище да празнуват Деня на народните будители, след като вчера е обикалял и той за лакомства - маскиран. С тоя хелоуин пишман станАх да чета простотии къде ли не...

#14 dedo adji 01.11.2017 в 13:25:21

Правилно, дядо Гошо. Не е държавна политика. Кметът и той не е гонил дечицата. И аз си направих човещината, приготвих сладкиши, но тая година не ми позвъниха. Не съм ги наплашил по никакъв начин. И идеята на изследователя не е лоша. На Волен му е време за пенсия. Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов може да се окаже достоен заместник. А соросоидните комплекси на изследователя са на българския народ през онуя.

#15 Кучешко далаче 01.11.2017 в 13:26:18

Извинявам се за лаишкия въпрос, но аз като нямам никакви сладки неща у нас, защото не обичам, и ми звъннат някакви дечица, какво се прави ако ти кажат "Пакост или лакомство'? Едното ще влезе у нас и ще счупи телевизора ми, а друго ще се изпикае в антрето ли? Наистина- какви пакости се правят в случая?

#16 паяка 01.11.2017 в 13:54:54

Бе това си е жив рекет! Тия лапета дали искат заврътници, а? Голям кеф би бил на един такъв нагъл сопольчо, като ти се закани да ти направи беля, ако не му дадеш лакомство, да му пъхнеш в наглата муцунка едно суши топнато в уасаби. Щото за един лакомството е бонбон, за друг е нервозно кюфтенце. Спокойно, бе, не подскачайте, щото който не харесва черен хумор е расист, нали? Днес училищата са затворени. Учениците не учат. В Деня на Будителите - не учат. Също като на единствения Ден на Труда 1.05 - не се работи. Оксиморони. Това е и една от причините да чуваме, а и тук да четем, че се празнува обесването на Апостола и се провеждат тържества за гибелта на Христо Ботев ( http://www.webcafe.bg/webcafe/onya-deto-ne-go-triyat/id_843883567_Vratsa_-_tam_kadeto_garga_ne_katsa ). А биха могли точно днес да им говорят за българска култура, будители и просветители. Да ги отведат на екскурзии по красиви места, свързани с тях и делата им. Времето е прекрасно и подходящо за това. Май някои точно така са постъпили в тези неучебни следващи три дни, за което заслужава да бъдат поздравени.

#17 KingoftheROAD 01.11.2017 в 16:22:23

Кени, в къщи си празнувай каквото и както ти на душа и сърце. За знамената специално наистина има разни разпоредби и дрън-дрън. Ако искаш чипирай се в главата щом това те кефи толкова много. Само недей да налагаш и натрапваш всичкото това на когото и да било. Нали сме димукрацийъ сега?

#18 deowin 01.11.2017 в 16:53:43

>Само недей да налагаш и натрапваш всичкото това на когото и да било Доколкото виждам, Kenny единствено се възмущава от тези като теб, които се оопитват да налагат и натрапват на него и всички други какво може и какво не може да се празнува. Самият той не изглежда да държи да налага каквото и да било на когото и да било, просто не иска някакви тесногръди чичковци и дядовци да му дават тон в живота под баналното и идиотско прикритие на евтина патриотарщина. >какво всъщност е Хелоуин? Обзалагам се че хората които ще могат да ви отговорят ще са под 1% Неаргумент. Колко, мислиш, знаят какво представлява който и да е български празник или традиция, каква им е историята и защо се празнуват? Дали ще е значително повече от тези, които знаят същото за Хелоуин? Всъщност съм доста убеден, че много повече деца знаят какво е Хелоуин и поне какво се прави на този ден, отколкото знаят какво се прави на Сирни Заговезни, макар че практически никой няма да знае каквото и да било за историята на съответните традиции.

Новините

Най-четените