За почивката не съм патриот

Ранен летен следобед - началото на много такива. Звукът на вълните е само спомен отпреди поне година.

Златни пясъци гледахме последно в последния Бонд филм, 'щото нашите не са толкова златни и все се налага да гледаш къде стъпваш - или някой фас, стъкло, капачка от бира или немска цица ще настъпиш - минно поле.

Единственото, което можем да свържем с предствата за море, са мирисът на кебапчета, цаца, пържени картофи и ония къси панталонки адидас бг едишън.

Не ми се подхваща темата за гадното българско Черноморие и плажуване и господството на гръцките тюркоазени води и турските крайбрежни забележителности.

Не за друго, ама я мразя, клише е, вече е скучна, пък и е много жега, за да мисля.

А когато мисля много, ме заболява главата. Лятото направо ще ни подмине. А на човек му се ходи на море.

Наскоро говорих с управителка на туроператорска фирма. Една от добрите в страната. Тя почти ме отряза и ми каза, че имали много работа. Особено с резервации за морето.

Та тя ме присети как на Черноморието ни само се трошат пари, пък почти не стигам до пясъка.

Как няма да ми се иска тогава тюркоаза на гръцките острови. Сори, ама в такъв момент никак не съм патриотично надъхан. Не ща да си доказвам патриотизма по този начин.

И така стягам багаж, четка за зъби, бельо, бански, неопрен, харпунче (не че ще убивам нещо живо, просто стои готино до банските и шнорхела с очилата) и определям датата.

Казвам едно патриотично "довиждане и прощавай" на татковината си и газ.

Колкото повече се приближавам до тюркоаза на съседката ни обаче все повече си мисля, че тюркоаз можеше да има и тук, при нас, на два и половина часа път с кола, пълна с приятели и по-малко багаж.

Така е, ще ми се багажът да е по-малко, за сметка на приятелите.

Ще ми се от почивката да ни делят не хиляда километра, а 2 часа. Ще ми се - ама няма.

Щото откакто ни минираха Черноморието (то си е наше), почти няма къде да стъпиш без да случиш на "изненада".

Не съм само аз така обаче. Така си и ти, така са и половината ти приятели. Патили сме достатъчно от минираното ни Черноморие и затова ни се ще да избегнем инжекциите против тетанус, като се нарежем на нещо твърдо с неизвестен произход, скрито сякаш нарочно в пясъка.

Искаме да избегнем и тариката скараджия, който дава цацата за 5 лева порцията, а черноморският чернокоп минава за деликатес на деликатесите.

Ще ти се да избегнеш и наркоманизираните плажни партита с гост диджей от Европа, където уж се е събрал елитът на България срещу елитните 30-40 лева вход.

Ненавиждаш и такситата между Съни бИч и Несебър, които возят на тарифа "ден година храни".

Не ти се гледат и ония с л@птопите по плажа, комбинирани с книга на Коелю или Букай и постващи на живо във фейсбук къде са и какво правят.

И тъй като не ти се гледат и пресмяташ, че нервите едва ли ще ти стигнат до края на живота, решаваш да си ги спестиш, щото сметката ти не излиза.

Вадиш набора с кредо лафове тип"Веднъж се живее", банските, шнорхела, спестените парички и ... Довиждане цаца, довиждане кебабчета, Коелю, Букай и адидаски бг едишън.

Отивам да ловя тен на големите жеги и да си оставям отпечатъците на чужд пясък. Сори, може да излезе по-скъпо, ама само толкова мога да си позволя.

#1 vili_chili 25.08.2011 в 10:32:18

Тъжно, но факт! Винаги тръгвам с умиление към морето,тъй като съм родом от Бургас, а си тръгвам разочарована точно от нещата ,за които говори автора. Плажа се е превърнал в арена за показни,чупене на стойки (в никакъв случай не и за релакс). Намира се по някой Букай върху плажната кърпа,не щото ни е интересно, а да покажем ,че освен голи сме и умни. п.с: Не мога да се въздържа и ще споделя,че онзи ден ядох цаца в Халите, по-вкусна и 2 пъти по-евтина от тази на морето.Е, вярно че ми липсваха морският бриз,чайките и комарите,но...

#2 MiaWallace 25.08.2011 в 10:38:43

Прощавайте, но за какво беше цялото това излияние?!?! Мрън, мрън, мрън...

#5 Cvetelina 25.08.2011 в 12:51:19

До Venko Grigorov Проблемът е, че животът на хората до такава степен е обладан от интернет, че без съмнение някой си носят лаптопите и в тоалетната! Предназначението на плажа не е за сърфиране в интернет. Повече от смешно е да видиш привидно зрял човек постващ от плажа - жално е.

#6 kakao 25.08.2011 в 13:08:02

Започвам адски да се отегчавам от статии за родното кофти море. Айде стига сте откривали топлата вода и сте ни занимавали с това си постижение! Писна ми от клиширани темички според сезона. ''БГ морето/Коледата/Абитуриентските балове/ са гадни''. webcafe.bg стана наистина досадно местенце!

#10 dedogo6 25.08.2011 в 14:08:06

Още една статия , пълна с глупости, почиващи единствено на базата на наблюдение , на няколко фИешън курорта - алоооооооооооо към всичките дето ще пишете и плюете нашето черноморие - спрете да ходите по сЪни бииЧ,златните и други такива "известни" места и после да пишете глупости - там може и да е така, но "там" не е само в единствено число. Не ви харесва? - емигрирайте на някъде и спрете да плюете. Направо ми писна от словоизлияния от типа "скапана държава", "скапани курорти" - кога ще се появи статия , която да е позитивна - или всички почивате на принципа ,че позитивното не е новина, а ако някой се удави, напие се , пребие се падайки от балкона пиян на щайга - това е новина нали?!?!?!?"! Принципа за новинарството и на мен ми е известен - ако едно куче ухапе човек - това не е новина , но ако човека ухапе кучето - виж това е новина ... Стига простотиии

#11 Оня Дето Го Трият 25.08.2011 в 15:46:05

Добре бе, трябва ли като е лято да пускате все едни и същи статии и едно и също да коментираме по 100 пъти!? Ясно е, че който има 5 грама мозък поне в главата не би отишъл да троши пари и нерви по родното черноморие Има малко по-големи оптимисти дето пък ходят и после мрънкят като автора, че било кофти, сякаш е някаква изненада И има вече завършени идиоти, които незнам дали ходят на море, но тук са първи да грачат на барикадата уж защитавайки родния т.нар. туристически бизнес - абе в лайна ше плуваш на плажа или лайна ше ти сервират в кръчмата, ама от българските по-хубави няма! Ми не го разбирам

#12 Bellissima 25.08.2011 в 16:44:11

Не мога да се съглася с Автора! Ама никак не мога да се съглася. Едно, че всяко лято се намира някой, който да хейтва... Не ви ли омръзна? Второ- защо ли това лято си изкарах две невероятни почивки, да на българското черноморие и да наистина беше красиво, намаше фасове(които между впрочем сме хвърлили ние, не някой друг!), беше чисто, цялата ивица беше чиста. Нямаше викач, който да продава царевица, нямаше и никаква цаца.. Хората от летните барове (две на брой по едно на всяка от двете ивици, които са разделени от скали) бяха поставили минимасички от дървени пънчета, на които имаше пепелници), а хората, които бяха под собствен чадър имаха чашки... Но явно зависи коя част от Бг черноморието си избираш. И двата пъти бях на две различни места, където останах много приятно очарована от заобикалящата ме среда. Автора- поогледай се малко!

#14 boby 25.08.2011 в 17:08:26

@Martin Petkov Айде тия на някой друг. Точно па Гърция не ми я давай за пример. Едно че ме оръсиха 70 евро за 2 ципури, 1 салата и 2 бири, но и ме излъгаха че водата била безплатна. Безплатна ама само първата чаша видиш ли, ама се сетиха това да го кажат накрая като дадоха сметката. Отиди на Катерини Паралия август месец - бетер циганията на Слънчев Бряг.

#17 Cvetelina 25.08.2011 в 18:14:01

Г-н Григоров, извинявайте, че изразих мнението си по този въпрос. Явоно по някакъв начин съм ви попречила и обезпокоила, иначе не бихте ми търсили "маана", нали така.

#18 koce 25.08.2011 в 22:46:54

Прилагателното "тюркоазен" наистина изглежда малко пресилено.... ако не си ходил в Гърция. Когато видях малките закътани плажчета с една такава невероятна вода и аз се зачудих как точно да я опиша... Ами "тюркоазна" се оказа най-близо Който иска народ, "купон" и евтина калпава бира - Черно море Останалите - по на юг

#20 Мишуга 26.08.2011 в 01:11:22

Българското черноморие по всичко което ме е грижа за него може да мре в л@iната.

#24 koce 26.08.2011 в 09:16:10

А при наистина много парички се ходи там където няма курорти

#26 Cvetelina 26.08.2011 в 15:58:53

@ Nikolai Martinov, теб мама и тате ли не са те обичали достатъчно, че си се превърнал в арогантен и комплексиран селяндур?

#28 koce 26.08.2011 в 17:40:47

Без да чакаме да ни подканят от 4 г сме в Гърция

#29 daniel_defoe 26.08.2011 в 19:24:34

Вечно мрънкащия българин за еднакви условия ще каже, че у нас е било ебаси простотията и гадорията, пък у Гърция или Турция е било ебаси готиното. И у нас има къде да се почива добре, ама после няма как да се хвалим на колегите и комшиите, че сме били в Гърция или Турция. Чунки на някой му пука къде сме били и от това ще ни се повиши социалния статус и благосъстоянието.

Новините

Най-четените