Естественият подбор в действие

Две циганчета берат душа в болница след като се хванаха за отрязан кабел от контактната мрежа на българските железници. Случаят бе съобщен от всички медии, като в някои от тях (БТВ) бе централна новина в емисията.

Това, което е станало, наистина е неприятно. Не искам да бъда разбран неправилно. Факт е обаче, че двете деца (макар, че едното се оказа, че е женено с деца), вместо да бъдат в класната стая, са ходили да режат кабел, по който текат 25000 волта. И да застрашат не само своя живот, но и на пътниците, които пътуват през този участък.

За съжаление в медиите навсякъде двете ромчета са показани като света вода ненапита. Един вид са се връщали от републиканска олимпиада по информатика, когато коварните жп работници са ги замерили с кабели, по които тече ток.

Докато истината е елементарна и проста - те са отишли, за да крадат кабел. За да изкарат едни 500 лева, които най-вероятно баща им, който ги е пратил там, ще изпие с приятели в кръчмата. А в същото време железниците ще платят десетки хиляди, за да отстранят щетите от кражбата.

Ако кражбата беше успешна, а циганчетата не бяха електрикутирани, най-вероятно това дори нямаше да бъде споменато някъде. Защото циганите пращат деца да режат кабелите, понеже дори и да бъдат заловени, като малолетни и непълнолетни те не влизат в затвора. И могат да продължат да крадат колкото си искат.

И когато пораснат и станат големи цигани, те не стават художници или лекари. Те си стават едни нормални престъпници с чувство за безнаказаност. От които дори и полицаите ги е страх. Особено когато са в глутница (циганите, не полицаите).

За да се стигне обаче до ситуацията болницата да хвърля хиляди левове за да спаси живота на две здравно неосигурени ромчета, има много други фактори. И желанието им за бързи лесни пари е доста незначителен от тях.

Вина за този случай имат всички правителства от 20 години насам. Защото не се намери нито един държавник, който да вземе нещата в свои ръце. Защото постоянно железничарите искат сериозно криминализиране на кражбите по жп мрежата, като те бъдат приравнени с нормалния тероризъм. Защото кабелът, който е откраднат, или жп релсата, която е задигната, могат да причинят инцидент със стотици жертви.

За съжаление на всеки няколко години циганите са електорат, който гласува под строй срещу определени обещания/заплащане. И като вземеш мерки срещу основния им поминък, губиш гласовете им.

Реално в момента елмрежата на българските железници е оставена да изпълнява ролята на фактор в естествения подбор на Дарвин. Както и лошата хигиена, производството на лепило и педофилията с малките цигански булки.

А 8-годишния Васко, който лежи в болницата с 90% изгаряния е било напълно възможно да има заложбите да стане прочут пианист или новият Христо Стоичков. Или хирург като Чирков, който също е бил някога 8-годишно циганче. Но родителите му не са го пращали да краде кабели, а са се постарали той да учи, да получи образование и възпитание. В резултат нашето общество е получило един световноизвестен кардиохирург, спасил стотици животи.

А решенията с интеграцията на малцинствата не са някаква неразбираема наука. Защото ако родителите на Васко получаваха двойна детска добавка за отличен успех в училище не само че нямаше да го пращат да краде кабели, а щяха да му стоят на главата и да му набиват с шамари теоремата на Питагор. А след като въобще не го пращат на училище - никакви добавки. Тоягата и морковът са изключително ефективни във всяка една ситуация. Стига да се намери някой, който да реши да ги използва.

Този текст е под лиценз Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

#1 pelikan-2 23.09.2010 в 13:54:09

Бях гледал един репортаж преди време по телевизията интервюират ромка с 4-5 хлапетии. Нещо беше по повод, че карат малките да се катерят по стълбовете и да прикачват кабели към мрежата за да дърпат на аванта ток. И я питат: "Ама не ви ли е страх за децата?" и отговор от ромката "Аа, е па страх ме е ама от тъмното по-ме е страх" Та и тука горе долу същата работа. Няма нормален човек, дето да не знае, че електричеството течащо по жиците над жп линиите е убийствено, както и високото напрежение по стълбовете за пренос на ток на далечни разстояния и дебелите подземни кабели. Силата на тока е толкова голяма, че волтова дъга изкача от разстояние и всеки доближил се на метри от поваления проводник може да бъде поразен. Не е задъжително чак да го докосваш... Ама то за това се иска акъл да помислиш и знаеш... Стига да има кой да ти е казал....

#3 Профилът е закрит 24.09.2010 в 13:54:37

Вие господа, очевидно не сте толерантни... създайте възможности за циганите да се почувстват хора. Не знам как, нямам идея- важното е, че ние не искаме те да се интегрират. Те са специални, те са извънземни. Само те трябва да се интегрират, защото така. Евреи, арменци, турци, гагаузи, каракачани и прочие отдавна са интегрирани, даже не се е налагало държавата да се бърка за това, но виж, циганите са друга бира... или както казва Пантев, професора лула, ние сме слабо общество, щото не сме били толерантни... не разбираме как може да живееш с кози на десетия етаж, не разбираме как може да ти дадат жилище и да му изгориш паркета, да се заринеш в тотален боклук и да живееш след хлебарки и паткани, в изпражнения и урина, но пък със сателит на балкона. За да го разбереш това, трябва да си бил толерантен, а пък ако не може да го схване цивилизованата ти чутура, си расист. Не разбирам и защо трябва държавата трябва да строи къщи мезонети на хора които не плащат данъци, даже не плащат и мегасмешния наем от 40-60 лв за 120 кв. м. ново жилище, докато българско семейство с 8-9 деца живее в двустаен апартамент и държавата нехае за тях, за това разни вечерни шоута трябва да ги показват като маймуни, белким живота им стане по добър след предаването. Соросци с лули...

Новините

Най-четените